ΔΙΕΘΝΗ

Έπεσε θύμα απάτης από... Έλληνα γόη - Τελικά ήταν από την Νιγηρία - «Με κατέστρεψες»

Έπεσε θύμα απάτης από... Έλληνα γόη - Τελικά ήταν από την Νιγηρία - «Με κατέστρεψες»

Ο μύθος του γοητευτικού... Έλληνα χήρου κόστισε ακριβά σε μία νέα ανύπαντρη μητέρα από το Ιλινόις των ΗΠΑ. Η Christine Settingsgaard έπεσε θύμα απάτης ενός Νιγηριανού που μέσω των social media υποδήθηκε με επιτυχία έναν γοητευτικό Έλληνα αποσπώντας της 85.000 δολάρια. Η Settingsgaard από το Barrington του Ιλινόις γνώρισε τον... Έλληνα στην εφαρμογή γνωριμιών Hinge αλλά στην πραγματικότητα μιλούσε με τον Νιγηριανό.

Σύμφωνα με το σενάριο του απατεώνα που κατάφερε να ξεγελάσει την Christine Settingsgaard, ο Ελληνας χήρος ήταν πατέρας ενός παιδιού, εργαζόταν στις ΗΠΑ και ονομάζονταν Mark Godfrey. Ο Νιγηριανός γοήτευσε την Αμερικανίδα μέσω ερωτικών μηνυμάτων χρησιμοποιώντας φωτογραφίες ενός άνδρα με καστανά μαλλιά και γοητευτικό χαμόγελο που αργότερα αποδείχτηκε πως πρόκειται για στέλεχος εταιρείας. Μεταξύ άλλων της έγραψε και ένα ερωτικό ποίημα, που αργότερα η ίδια Αμερικανίδα ανακάλυψε πως ήταν κλεμένο από το διαδίκτυο.

Το μόνο που χρειάζομαι είσαι εσύ

«Διάλεξα ένα μέρος για διακοπές όταν επιστρέψω… Το μόνο που χρειάζομαι είσαι εσύ», έγραφε ο Mark Godfrey στην Settingsgaard η οποία μίλησε στην ηλεκτρονική έκδοση της Daily Mail, στο dailymail.com αποκαλύπτοντας συγκλονιστικές λεπτομέρειες.

Η τραγική λεπτομέρεια

Οταν η "σχέση" προχώρησε ο υποτιθέμενος Έλληνας χήρος ζήτησε από την Αμερικανίδα 85.000 δολάρια ως διευκόλυνση για να τα δώσει στην αδελφή του. Η Settingsgaard ήταν πολλαπλά άτυχη καθώς η τράπεζα παρέδωσε το ποσό στον παραλήπτη πριν εξοφληθεί η επιταγή, πρακτική την οποία συνηθίζουν οι τράπεζες. Ετσι η αδελφή του Mark, η «Kelsey» μπόρεσε να αποσύρει τα μετρητά πριν η επιταγή χαρακτηριστεί ως "ακάλυπτη". Η Settingsgaard έχασε τις οικονομίες της και σα να μην έφτανε αυτό η τράπεζα την απείλησε με κατάσχεση του σπιτιού της. Η εφημερίδα Chicago Tribune που αρχικά αποκάλυψε το δράμα της και δημοσίευσε την ιστορία της συγκίνησε την κοινή γνώμη και ανάγκασε την τράπεζα να της επιστρέψει τα 85.000 δολάρια.

Την έσωσαν γείτονες και ΜΜΕ

Οπως παραδέχτηκε η Settingsgaard πέρασε μεγάλη δοκιμασία καθώς είχε μείνει χωρίς τα απαραίτητα ωστόσο την υποστήριξαν πολύ οι φίλοι, οι γείτονες της αλλά και τα ΜΜΕ. Οπως τόνισε κάλυψαν τα έξοδα το διάστημα που δεν είχε να πληρώσει τις καθημερινές ανάγκες της ίδιας και του 6χρονου γιου της, καθώς και την υποθήκη του σπιτιού. «Η χειρότερη στιγμή ήταν όταν ο γιος μου στις αρχές του καλοκαιριού ήθελε να πάει σε κατασκήνωση ποδοσφαίρου. Αναγκάστηκα να αρνηθώ. Ηταν ότι πιο σπαρακτικό έχω ζήσει», είπε.

Ετσι ξεκίνησαν όλα...

Για το πως ξεκίνησε η γνωριμία είπε: «Κάναμε «like» ο ένας στο προφίλ του άλλου και αρχίσαμε να συνομιλούμε για εβδομάδες. Ενδιαφέρονταν πολύ για μένα και με άκουγε πολλές ώρες». Μετά από έξι εβδομάδες συνομιλίας, ο Mark ζήτησε βοήθεια από την Settingsgaard για να μεταφέρει κάποια χρήματα στην αδελφή και την κόρη του, οι οποίες, όπως είπε, ζούσαν στη Γιούτα. Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε από τη Settingsgaard να μεταφέρει στην «αδελφή» του, Kelsey, 500 δολάρια χρησιμοποιώντας κάρτα Paypal. Εκείνη το έκανε αμέσως και ο Mark επέστρεψε τα χρήματα, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της. Επίσης όταν χρειάστηκε ένα έγγραφο πιστοποίησης ο απατεώνας της έστειλε ένα πλαστό δίπλωμα οδήγησης.

Μία μέρα της είπε πως κέρδισε 85.000 δολάρια από μια δουλειά στο Χιούστον, αλλά δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στην τράπεζά του για να στείλει τα χρήματα στην αδελφή του. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ανησυχούσε ότι η εφορία παρακολουθούσε τον λογαριασμό του. Είπε ότι θα ταχυδρομούσε στη Settingsgaard μια επιταγή για το ποσό και το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να καταθέσει τα χρήματα και στη συνέχεια να τα στείλει στην αδελφή του, γεγονός που την έκανε να φαίνεται ότι δεν θα χρειαζόταν να αγγίξει τα δικά της χρήματα. Ωστόσο η απάτη βασίζεται στο γεγονός ότι ορισμένες τράπεζες δεν ελέγχουν αν ο λογαριασμός από τον οποίο αποστέλλονται τα χρήματα έχει τα χρήματα πριν τα διαθέσουν σε αυτόν που εξαργυρώνει την επιταγή. Αυτό σημαίνει ότι η Settingsgaard είδε ότι είχε τα 85.000 δολάρια στον λογαριασμό της την επόμενη μέρα και τα έστειλε στην αδελφή του Mark. Της είπε μάλιστα ότι μπορούσε να κρατήσει 3.000 δολάρια από τα χρήματα ως ένδειξη καλής πίστης.

«Είμαι κουρασμένη...»
Η Settingsgaard έβλεπε πως η ερωτική σχέση είχε πάρει άλλη τροπή και του έγραψε: «Είμαι κουρασμένη και δεν καταλαβαίνω και νιώθω ότι θα με συλλάβουν για ξέπλυμα χρήματος ή κάτι τέτοιο». Η απάντηση από τον απατεώνα ήταν: «Όχι μωρό μου. Δεν υπάρχει ξέπλυμα χρήματος, δεν θα συλληφθείς, το υπόσχομαι».

Πλαστή επιταγή
Ο Νιγηριανός κατέθεσε την επιταγή σε ΑΤΜ αντί να την δώσει σε ταμία προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Οταν η τράπεζα έκανε έλεγχο διαπιστώθηκε πως η επιταγή ήταν ακάλυπτη και χρέωσε τον λογαριασμό της Settingsgaard 84.334 δολάρια. Η επιταγή είχε εκδοθεί από την Central Christian Church στη Mesa της Αριζόνα και η ασφάλεια εκεί διαπίστωσε γρήγορα ότι η επιταγή ήταν πλαστή. Ο Cory Calkins, σύμβουλος ασφαλείας της τράπεζας επιβεβαίωσε την απάτη.

Θράσος χωρίς όρια
Ακόμα και τότε η Settingsgaard δε μπορούσε να πιστέψει πως όλο αυτό που ζούσε ήταν απάτη. Εδωσε πρόσβαση στον αγαπημένο της... Έλληνα ακόμη και στον λογαριασμό του κινητού της τηλεφώνου. Το θράσος του Νιγηριανού δεν είχε τέλος. Προέβη σε ακριβές κλήσεις από τη Νιγηρία, συγκεντρώνοντας 5.000 δολάρια στο λογαριασμό του, ενώ δεν δίστασε να αγοράσει για τον εαυτό του ακόμη πέντε τηλέφωνα iPhones.

Ο Φιοράνι ήταν κι αυτός στο κόλπο
Όταν η Settingsgaard είδα όλες αυτές τις χρεώσεις επικοινώνησε με τον... Mark, ο οποίος της έκανε τον ανήξερο. Τότε πήρε το τηλεφώνημα που την άφησε άφωνη επιβεβαιώνοντας τους φόβους της: «Είμαι ο Φιοράνι, εκπρόσωπος της Ε6 του κρατικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών. Λυπούμαστε κυρία Settingsgaard, αλλά καμία από τις πληροφορίες αυτού του ατόμου που συνομιλείτε δεν είναι αληθινή. Ο δράστης καταφέρνει να κλέβει πληροφορίες από διάφορους ανθρώπους, να ανοίγει τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά τους και να χρησιμοποιεί την ταυτότητά τους για πράξεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

«Με κατέστρεψες»
Ο λογαριασμός του Mark στο Facebook σταμάτησε να ανταποκρίνεται μετά από αυτό και η Settingsgaard συνειδητοποίησε ότι ο Fiorani, όπως και ο Mark, ήταν απατεώνας. Αλλά μετά από τρεις εβδομάδες σιωπής, ο λογαριασμός της έστειλε ένα «γεια». Η Settingsgaard εκτός εαυτού του έγραψε: «Κατέστρεψες τη ζωή μου. Ποιος είσαι εσύ; Πού είσαι;».

Σκοτεινή ψυχή
Ο απατεώνας απάντησε ότι το πραγματικό του όνομα είναι William Ojo, και σε μια τελευταία απελπισμένη προσπάθεια να την κρατήσει στο κόλπο της απάτης, της ομολόγησε την αγάπη του, στέλνοντας αυτή τη φορά μια «πραγματική» φωτογραφία του, η οποία φυσικά δεν είχε καμία σχέση με τις φωτογραφίες που υποτίθεται πως ήταν ο Ελληνας χήρος. Είπε, επίσης, ότι ήταν μέλος ενός εγκληματικού δικτύου στη Νιγηρία που εξαπατά ανθρώπους για να επιβιώσει. «Αισθάνομαι άσχημα που σε εξαπατώ, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή. Οι κανονικές δουλειές εδώ δεν είναι σαν αυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου όλα είναι καλά», εξηγώντας πως «κάνει την ψυχή μου σκοτεινή και το μισώ αυτό, αλλά τι επιλογή έχω;», της είπε σύμφωνα με την ίδια την Settingsgaard.

Φοβήθηκε η τράπεζα
Ο Νιγηριανός σε μία ύστατη προσπάθεια να αποσπάσει και άλλα χρήματα της είπε πως την "είχε ερωτευτεί": «Σε ένα σημείο ήθελα να σταματήσω την όλη απάτη γιατί σε ερωτεύτηκα». Οπως αποδείχτηκε και αυτό ήταν παγίδα καθώς λίγο αργότερα της ζήτησε επιταγή 30.000 δολαρίων κάτι που η Settingsgaard αρνήθηκε να κάνει. Μετά τη μεγάλη δημοσιότητα η Settingsgaard κατέληξε σε διακανονισμό με την τράπεζά της για να σβήσει το χρέος των 85.000 δολαρίων, αλλά όπως τόνισε η τράπεζα φοβήθηκε την αρνητική δημοσιότητα και πως εάν δεν ήταν τα Μέσα Ενημέρωσης να αναδείξουν το προβλημα της θα είχε χάσει το σπίτι της και θα είχε καταστραφεί.

Πηγή: ethnos.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top