ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ, Μαυρογιάννης, Χριστοδουλίδης μετρούν δυνάμεις πριν την τελική ευθεία - Μάχη για τον δεύτερο γύρο

Αβέρωφ, Μαυρογιάννης, Χριστοδουλίδης μετρούν δυνάμεις πριν την τελική ευθεία - Μάχη για τον δεύτερο γύρο

Αναπροσαρμογή τακτικής φέρνουν στα επιτελεία των υποψηφίων και των κομμάτων οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, που δείχνουν τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη να δίδουν μάχη για πρόκριση στον δεύτερο γύρο. To διάστημα που διανύουμε τώρα μέχρι και το τέλος του χρόνου είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί ουσιαστικά είναι η περίοδος πριν την τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης του Φεβρουαρίου.

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό κρατούν ως ιδιαίτερα σημαντικό το προβάδισμα που δίδουν οι δημοσκοπήσεις στον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος φαίνεται να προηγείται του Ανδρέα Μαυρογιάννη με διαφορά εντός του στατιστικού σφάλματος (+/-3%). Στον ΔΗΣΥ και το επιτελείο του προέδρου της παράταξης, Αβέρωφ Νεοφύτου, επικεντρώνονται στην προβολή των προεκλογικών θέσεων του υποψηφίου, τον οποίο θα αναδεικνύουν ως τον φορέα συνέχισης της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητα και πολιτικό των λύσεων στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Η επιχείρηση για συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να παραμένει στόχος αποδόμησης μέσα από μηνύματα που θα προκαλέσουν τον κομματικό πατριωτισμό των συναγερμικών. Καθόλου τυχαίες οι αναφορές του Αβέρωφ Νεοφύτου στο ντιμπέιτ του Sigma, το βράδυ της Δευτέρας, για τη συνεργασία του τέως ΥΠΕΞ «με εκείνους που πολέμησαν την κυβέρνηση και την παράταξη». Πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι οι περιορισμένες εισροές ψηφοφόρων από άλλα κόμματα και οι χαμηλοί δείκτες στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Μαυρογιάννης εναντίον δύο

Από την άλλη στο επιτελείο Μαυρογιάννη εμφανίζονται αισιόδοξοι από τα ευρήματα των ερευνών και υποδεικνύουν ότι ο υποψήφιος μπήκε τελευταίος στην εκλογική κούρσα στο καλοκαίρι, σε αντίθεση με τους βασικούς ανθυποψήφιους, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη, οι οποίοι «τρέχουν» από τις αρχές του χρόνου. Στο δε επιτελείο ΑΚΕΛ, υπενθυμίζουν ότι τέτοια περίοδο πριν από πέντε χρόνια, οι δημοσκοπήσεις έφεραν τον Σταύρο Μαλά να μην περνά στον δεύτερο γύρο αλλά στο τέλος έκοψε το νήμα πριν από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε σημαντικό προβάδισμα. Η προσπάθεια θα εστιαστεί στην προβολή θέσεων του υποψηφίου με την ταυτόχρονη επίκριση των πεπραγμένων της διακυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, όσο και στη μετωπική σύγκρουση με τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη, για μια σειρά από ζητήματα. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θέλει να ανακόψει τις διαρροές τόσο προς Νίκο Χριστοδουλίδη όσο και προς τον Αχιλλέα Δημητριάδη, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, γιατί έχουν εντελώς διαφορετικές αφετηρίες. Το γεγονός ότι ήταν συνεργάτης του Προέδρου Αναστασιάδη και είχε το γενικό πρόσταγμα στο Κυπριακό, τα τελευταία εννιά χρόνια, εκ των πραγμάτων βάζει πίεση στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος καλείται να υπηρετήσει το αφήγημα ότι για τα αδιέξοδα ευθύνονται όλοι οι άλλοι πλην του ιδίου. Από εκεί και πέρα, το μεγάλο στοίχημα για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι να πείσει ότι έχει θέσεις και προτάσεις για μια σειρά από ζητήματα αιχμής, με πρώτο την οικονομία, το οποίο αποτελεί και το αδύνατο σημείο του ΑΚΕΛ.

To στοίχημα Χριστοδουλίδη

Στο επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη εκτιμούν ότι η πίεση θα συνεχιστεί σε μια σειρά από θέματα, κυρίως με εκείνα στα οποία οι πολιτικοί του αντίπαλοι θέλουν να πλήξουν το προφίλ της ακεραιότητας, της εντιμότητας και της ικανότητας, όπως αυτά αποτυπώνονται στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Συγκεκριμένα εκτιμούν ότι οι ανθυποψήφιοί του θα συντηρούν όσο μπορούν το ζήτημα με τα sms του Μανώλη Κυριάκου για προφανείς λόγους. Η υποστήριξη από διαφορετικά κόμματα με εντελώς διαφορετικά αφηγήματα σε μια σειρά από ζητήματα, είναι μια πρόκληση την οποία καλείται να διαχειριστεί ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ώστε να αποκρούσει την κατηγορία ότι παρά σε δύο βάρκες ακόμη και για ζωτικά θέματα, όπως το Κυπριακό. Τα πολύ καλά αποτελέσματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης δεν προκαλούν εφησυχασμό στην ομάδα Χριστοδουλίδη, αλλά όλοι βρίσκονται σε εγρήγορση για τη συνέχεια της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία προβλέπεται εξαιρετικά απαιτητική και σκληρή. Στόχος είναι να αντέξουν την πίεση, η οποία θα εντείνεται τις επόμενες εβδομάδες, όσο πλησιάζουμε την ημέρα της κάλπης. Παρά τη στήριξη από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ που έχουν εμπειρία από εκλογές, η ανυπαρξία οργανωτικού μηχανισμού, είναι σίγουρα ένα σοβαρό μειονέκτημα, το οποίο προς το παρόν δεν έχει φανεί ότι προκαλεί ζημιά. Στο επιτελείο Χριστοδουλίδη εκτιμούν ότι η στήριξη από το Κίνημα Ενεργοί Πολίτες-Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών έρχεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονική συγκυρία, ενώ αναμένουν με ενδιαφέρον την απόφαση της ΔΗΠΑ, το Σάββατο, η οποία κατά τις πληροφορίες, οδεύει προς υποστήριξη του τέως ΥΠΕΞ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»



Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top