ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναστάτωση στα κοινοτικά νηπιαγωγεία - Γονείς καλούνται να πληρώσουν το ποσό που δεν εγκρίθηκε απο το Σχέδιο - Διευκρινίσεις

Αναστάτωση στα κοινοτικά νηπιαγωγεία - Γονείς καλούνται να πληρώσουν το ποσό που δεν εγκρίθηκε απο το Σχέδιο  - Διευκρινίσεις

Απορίες έχει προκαλέσει για το μήνα Σεπτέμβριο η λειτουργία για το "Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ηλικίας μέχρι 4ων ετών" για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline, αρκετοί γονείς των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε κοινοτικά νηπιαγωγεία (και έχουν εγκριθεί ως δικαιούχοι για το Σχέδιο) έλαβαν μήνυμα με συγκεκριμένο ποσό επιδότησης για τον Σεπτέμβριο από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Το συγκεκριμένο ποσό όπως ανέφεραν οι γονείς δεν καλύπτει το 80% ολόκληρου του μήνα Σεπτεμβρίου αλλά την αναλογία του 80% από τις 12 Σεπτεμβρίου - 30 Σεπτεμβρίου, όπου και ξεκίνησε η σχολική χρονιά για τους μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπ.Παιδείας.

Αναστάτωση σε γονείς και κοινοτικά...το μπέρδεμα με την επιδότηση

Η αναστάτωση που δημιουργήθηκε στους γονείς και στα κοινοτικά νηπιαγωγεία , ξεκίνησε με το γεγονός ότι τα δίδακτρα για το κάθε παιδί το Σεπτέμβριο "μετράνε" για ολόκληρο το μήνα, με αποτέλεσμα οι γονείς να χρεωθούν ολόκληρο το μήνα και όχι την αναλογία φοίτησης των παιδιών.

Οπως αναφέρθηκε πιο πάνω , η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας , υπολόγισε στο επίδομα την αναλογία για την πραγματική φοίτηση κάθε παιδιού στο κοινοτικό νηπιαγωγείο και όχι ολόκληρο το μήνα Σεπτεμβρίου.

Δηλαδή αν ένα παιδί δήλωσε ότι ξεκίνησε την φοίτηση του στις 12 Σεπτεμβρίου , εγκρίθηκε το 80% της αναλογίας διδάκτρων των συγκεκριμένων ημερών φοίτησης ( 12/9 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου) και όχι απο την 1η Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί ξανά, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω ότι το σχολείο χρεώνει ολόκληρο το μήνα (στα δίδακτρα) τους γονείς και όχι αναλογικά της φοίτησης του κάθε παιδιού.

Ανησυχία από γονείς... καλούνται να επωμιστούν το υπόλοιπο κόστος που δεν επιδοτήθηκε

Κάποια από τα κοινοτικά νηπιαγωγεία ωστόσο αναφέρουν ότι οι γονείς θα επωμιστούν το υπόλοιπο κόστος που δεν επιδοτήθηκαν. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν Σύνδεσμοι Γονέων και κοινοτικά νηπιαγωγεία "τα δίδακτρα για το μήνα Σεπτέμβριο πληρώνονται κανονικά με το μηνιαίο κόστος διδάκτρων που ορίστηκε από κάθε κοινοτικό νηπιαγωγείο για τη σχολική χρονιά, και όχι αναλογικά με το πότε ένα παιδί ξεκίνησε τη φοίτηση του".

Εξήγησαν πως τα τρέχοντα έξοδα για μισθούς ξεκίνησαν από την 1η του μήνα, καθώς οι δάσκαλοι ξεκίνησαν να εργοδοτούνται κανονικά από τις αρχές του μήνα. Όπως σχολίασαν μέλη Συνδέσμου Γονέων "Εμείς ενημερώσαμε τους γονείς ότι θα λάβουν το 80% του μήνα Σεπτεμβρίου από την επιδότηση, και τώρα βρισκόμαστε εκτεθειμένοι, διότι θα κληθούν να πληρώσουν το ποσό που δεν επιδοτήθηκε".

 

Επίδομα και εισοδηματικά κριτήρια ... μπέρδεψαν την "αναλογία" τον Σεπτέμβριο

Είναι ξεκάθαρο και στη σελίδα της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας ότι το μηνιαίο ύψος του επιδόματος ανέρχεται σε 80% του ύψους των μηνιαίων διδάκτρων, με μέγιστο ποσό που κυμαίνεται από €100 μηνιαίως για κάθε παιδί μέχρι και €350 μηνιαίως για κάθε παιδί, στη βάση κριτηρίων εισοδήματος της οικογένειας και του αριθμού των τέκνων.

Το γεγονός ότι το ποσό επιδότησης εξαρτάται και από εισοδηματικά κριτήρια, μπέρδεψε τους γονείς, καθώς ενώ τα παιδιά τους φοίτησαν την ίδια περίοδο έλαβαν μήνυμα με διαφορετικό ποσό επιδότησης, με αποτέλεσμα κάθε γονέας θα κληθεί να πληρώσει πίσω διαφορετικό ποσό για να καλύψει τον Σεπτέμβριο για το ποσό που δεν είχε επιδοτηθεί από 1η Σεπτεμβρίου ( αλλά αναλογικά απο 12/9).

 

Ο όρος στο Σχέδιο για την πληρωμή Σεπτεμβρίου από τους γονείς

Σύμφωνα με τους όρους του Σχεδίου, οι γονείς θα πρέπει να καταβάλλουν κανονικά τα δίδακτρα για τον πρώτο μήνα έγκρισης και από τον επόμενο μήνα θα καταβάλλουν στον πάροχο τη διαφορά μεταξύ της επιδότησης που έχει εγκριθεί και της τελικής μηνιαίας χρέωσης.

Για παράδειγμα, για γονείς που θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους και θα εγκριθούν από τον Σεπτέμβριο 2022, θα πληρώσουν κανονικά τον Σεπτέμβριο όπως γίνεται πάντοτε και από τον Οκτώβριο 2022 θα καταβάλλουν μόνο τη διαφορά μεταξύ της κανονικής χρέωσης και του ποσού επιδότησης για το οποίο έχουν εγκριθεί.

Οποιαδήποτε υπερπληρωμή από πλευράς γονέα, λόγω του ότι για τον πρώτο μήνα θα καταβληθεί και επίδομα και τα δίδακτρα, θα διευθετείται είτε μέσω αποκοπών από τους επόμενους μήνες είτε με εφάπαξ καταβολή της διαφοράς από τον πάροχο προς τον γονέα, σύμφωνα με την πολιτική του κάθε βρεφονηπιακού σταθμού / νηπιαγωγείου.

 

Πως χειρίζονται τα κοινοτικά το ζήτημα με την αναλογία που δεν επιδοτήθηκε

Σύμφωνα με έρευνα του ThemaOnline σε διάφορα κοινοτικά νηπιαγωγεία της Κύπρου, τα σχολεία αποφάσισαν ότι οι γονείς θα κληθούν να πληρώσουν το υπόλοιπο ποσό που δεν επιδοτήθηκε από το κράτος για την περίοδο 1η Σεπτεμβρίου - 12 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τον επόμενο μήνα η επιδότηση του 80% θα ξεκινά από την 1η του μήνα δηλαδή 1η Οκτωβρίου και το Σχέδιο θα ισχύσει κανονικά με ολόκληρη την επιδότηση που εγκρίθηκε το κάθε παιδί.

Κάποια κοινοτικά αποφάσισαν να αποκόψουν το ποσό (που δεν επιδοτήθηκε και υπολείπεται) από την υπερπληρωμή που έδωσαν οι γονείς για τον Σεπτέμβριο. Η άλλη επιλογή είναι να ζητήσουν απευθείας την πληρωμή του ποσού από τους γονείς.

Προβληματισμός εάν θα υπάρξει το ίδιο μοτίβο και για τις Αργίες πχ Χριστούγεννα, Πάσχα

Ανησυχία και προβληματισμός σε κοινοτικά νηπιαγωγεία και γονείς, εάν η περίπτωση Σεπτεμβρίου, θα εφαρμοστεί και σε μήνες με αργίες. Δηλαδή αν θα αποκόπτονται ποσά από μέρες που θεωρούνται αργία και τα νηπιαγωγεία είναι κλειστά. Πχ μέρες Χριστουγέννων, Πάσχα κτλ.

Σύμφωνα με τον Ανώτερο Λειτουργό Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, Φάνο Κουρουφέξη, το Σχέδιο καλύπτει τις πραγματικές μέρες φοίτησης ενός παιδιού , ξεκαθαρίζονται ότι επιδοτούνται κανονικά οι δημόσιες αργίες.

Ωστόσο διευκρίνισε πως εάν ένα σχολείο παραμείνει κλειστό περισσότερες μέρες αυτό θα είναι ένα θέμα υπό συζήτηση που θα πρέπει να το ελέγξουν, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι στο Σχέδιο που συγχρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος «ΘΑλΕΙΑ» από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top