ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πελεκάνος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποστολή όπλων στην Ουκρανία - Ποιες οι προϋποθέσεις

Πελεκάνος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποστολή όπλων στην Ουκρανία - Ποιες οι προϋποθέσεις

Η Κύπρος «θα ήταν έτοιμη να εξετάσει» τη μεταφορά ορισμένων από τα όπλα και τα πυρομαχικά της στην Ουκρανία εάν αυτά «αντικατασταθούν με άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό ίσης ισχύος και δυνατοτήτων», δήλωσε στους New York Times ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Ο κ. Πελεκάνος αναφέρθηκε σε πολλές συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους τους τελευταίους μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκε επίσης αυτό το ενδεχόμενο.

Η Κύπρος θεωρείται από στρατιωτικούς αναλυτές, ως πολύτιμη πηγή όπλων ρωσικής τεχνολογίας που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την άμυνα της Ουκρανίας. Η κυπριακή Εθνική Φρουρά, διαθέτει αντιεροπορικά συστήματα μικρού και μέσου βεληνεκούς TOR και BUK όπως επίσης άρματα Τ-80U. Διαθέτει επίσης Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP3 αλλά και ελαφρύ οπλισμό συμβατό με αυτόν των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η πρόσφατη άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ, επιτρέπει στη Κύπρο τον εξοπλισμό της με ΝΑΤΟϊκά οπλικά συστήματα και μάλιστα αυτό θα μπορούσε να γίνει γρήγορα ώστε το νησί να μην μείνει εκτεθειμένο σε μια περίοδο έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top