ΑΘΛΗΤΙΚΑ

To ιστορικό «θέατρο των ονείρων» που θα φιλοξενήσει την Ομόνοια - H αεροπορική τραγωδία και το παρατσούκλι «Κόκκινοι διάβολοι»

To ιστορικό «θέατρο των ονείρων» που θα φιλοξενήσει την Ομόνοια - H αεροπορική τραγωδία και το παρατσούκλι «Κόκκινοι διάβολοι»

Ένα από τα πιο δημοφιλή γήπεδα όχι μόνο στην Αγγλία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι το Ολντ Τράφορντ, στο οποίο σήμερα Πέμπτη 13/10 θα παίξει η Ομόνοια, η πρώτη κυπριακή ομάδα που φιλοξενείται στην έδρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το Ολντ Τράφορντ βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή της πόλης του Μάντσεστερ και είναι η μόνιμη έδρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 1910, πλην μιας οκτάχρονης απουσίας από το 1941 έως το 1949 έπειτα από το βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου.

Ως ουδέτερο γήπεδο έχει φιλοξενήσει αγώνες για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας και της εθνικής ομάδας της χώρας. Ακόμη έχει φιλοξενήσει αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 1966, αγώνες του Euro '96 καθώς επίσης και τον τελικό του Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης το 2003. Μετά το Γουέμπλεϊ, το Ολντ Τράφορντ έχει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα από όλα τα αγγλικά ποδοσφαιρικά γήπεδα (περίπου 76.000 θεατές) και μαζί με το Γουέμπλεϊ είναι ένα από τα δύο στην Αγγλία που έχουν εκτιμηθεί από την UEFA ως κατάλληλο για διεξαγωγή τελικών του Champions League.

«Θέατρο των ονείρων»

Στον εξωτερικό τοίχο του γηπέδου το ιστορικό ρολόι είναι σταματημένο στην ώρα 3:04, για να θυμίζει για πάντα το αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1958, όταν το αεροπλάνο, που μετέφερε στην Αγγλία την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, συνετρίβη κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ριμ του Μονάχου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 23 από τους 43 επιβαίνοντες. Η πτήση τσάρτερ της British Airways προερχόταν από το Βελιγράδι, όπου οι μπέμπηδες του Ματ Μπάσμπι είχαν αποσπάσει ισοπαλία 3-3 από τον Ερυθρό Αστέρα και είχαν προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (νυν Champions League). Τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου, το ελικοφόρο Airspeed Ambassador προσγειώθηκε στο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Το μοιραίο συνέβη κατά την τρίτη προσπάθεια απογείωσης, λόγω χιονοθύελλας. Το αεροπλάνο απέτυχε να κερδίσει ύψος και κατέπεσε σ' ένα χωράφι δίπλα στο αεροδρόμιο. Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν νεκρούς 7 ποδοσφαιριστές (Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λίαμ Γουίλαν), 7 δημοσιογράφους, 4 στελέχη της ομάδας, 2 μέλη του πληρώματος και δύο φιλάθλους. Ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής Ντάνκαν Έντουαρντς πέθανε λίγες μέρες αργότερα από βαριά τραύματα σε νοσοκομείο του Μονάχου.

Η είδηση «πάγωσε» τον φίλαθλο κόσμο. Η νεανική και ταλαντούχα ομάδα της Μάντσεστερ, εξ ου και το προσωνύμιο Μπέμπηδες, βρέθηκε ξαφνικά χωρίς 8 επίλεκτα στελέχη της στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κόσμου. Aπό τότε το μαύρο χρώμα προστέθηκε μονίμως στις στολές της ομάδας.

Ο προπονητής της ομάδας Ματ Μπάσμπι, που εν τω μεταξύ είχε αναρρώσει από τα σοβαρά τραύματά του, ξεκίνησε την επόμενη αγωνιστική περίοδο (1958-1959) τη δημιουργία μιας νέας γενιάς μπέμπηδων. Το 1967 η ομάδα αυτή, με επικεφαλής τους διασωθέντες από το δυστύχημα Μπόμπι Τσάρλτον και Μπιλ Φόουκς, αλλά και τον νεαρό Τζορτζ Μπεστ, κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών για την Αγγλία, συντρίβοντας την Μπενφίκα με 4-1. Η αεροπορική τραγωδία του Μονάχου, όπως έμεινε στην ιστορία, βοήθησε να καλλιεργηθεί ο μύθος της ομάδας και σήμερα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ίσως η δημοφιλέστερη ποδοσφαιρική ομάδα του πλανήτη. Στον Ματ Μπάσμπι οφείλεται το παρατσούκλι «Κόκκινοι διάβολοι» που συνοδεύει τους ποδοσφαιριστές, ενώ το γήπεδο ονομάστηκε και «θέατρο των ονείρων» από τον ζωντανό θρύλο της ομάδας, Μπόμπι Τσάρλτον.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top