ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο εκκρεμότητες για τις εκλογές- Ανατρέπεται το σκηνικό σε 16 εβδομάδες;

Δύο εκκρεμότητες για τις εκλογές- Ανατρέπεται το σκηνικό σε 16 εβδομάδες;

Σε δεκαέξι Κυριακές από σήμερα οι κάλπες θα ανοίξουν για την εκλογή του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε μεγάλο βαθμό το σκηνικό έχει διαμορφωθεί. Οι τρεις διεκδικητές της προεδρίας που στηρίζονται από τα μεγαλύτερα κόμματα, φέρoνται από όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης να οδηγούν την κούρσα. Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον ανεξάρτητο υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Ενεργοί Πολίτες-Κυνηγοί, Αλληλεγγύη) να προηγείται με διαφορά ασφαλείας από τους Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ) και Ανδρέα Μαυρογιάννη (ΑΚΕΛ).

Η δημοσκοπική αυτή εικόνα αφορά την πρόθεση ψήφου στο ερώτημα «εάν είχαμε εκλογές την Κυριακή», άρα, δεν είναι η πρόγνωση του αποτελέσματος για το τι θα συμβεί μετά από τέσσερις μήνες. Ασφαλώς τίποτα δεν έχει κριθεί αλλά κυρίαρχο είναι το ερώτημα κατά πόσον μέσα στους εναπομείναντες τέσσερις μήνες μπορούν να υπάρχουν εξελίξεις που να ανατρέψουν αυτή την εικόνα, όπως την αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις.

Πολύς χρόνος αλλά…

Στελέχη των επιτελείων των υποψηφίων και των κομμάτων, συμφωνούν με τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων ότι οι εναπομείνασες 16 εβδομάδες είναι αρκετός πολιτικός χρόνος αλλά την ίδια ώρα δεν βλέπουν σημάδια που να προμηνύουν κάποια δραματική αλλαγή που να φέρει τα πάνω κάτω στο προεκλογικό σκηνικό, όπως αποτυπώνεται στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις.

Με την σημερινή απόφαση της ΔΗΠΑ για στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, φεύγει ακόμη μια εκκρεμότητα από το προεκλογικό σκηνικό. Απομένει το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου σε εκλογική συνδιάσκεψη. Για να επιλεγεί κάποιος θα πρέπει να εξασφαλίσει το 60% των συνέδρων, κάτι που δεν αναμένεται να επιτευχθεί, τουλάχιστον σύμφωνα με τις εσωτερικούς συσχετισμούς δυνάμεων αλλά και το αποτέλεσμα που έβγαλε η εσωκομματική κάλπη εντός του Κινήματος. Ως εκ τούτου, επικρατέστερη απόφαση θα πρέπει να θεωρείται η ψήφος κατά συνείδηση. Εάν οι Οικολόγοι δεν στηρίξουν κάποιο συγκεκριμένο υποψήφιο, δεν θα πρέπει να αναμένεται δραστική αλλαγή στη δημοσκοπική εικόνα που υπάρχει.

Οι επιλογές των τεσσάρων

Η άλλη εκκρεμότητα που υπάρχει, και δεν περνά καθόλου απαρατήρητη από τα εκλογικά επιτελεία των υποψηφίων, ειδικά των τριών βασικών διεκδικητών της προεδρίας, είναι η πρωτοβουλία των τεσσάρων ανεξάρτητων υποψηφίων Αχιλλέα Δημητριάδη, Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, Μάριου Ηλιάδη και Χριστόδουλου Πρωτοπαπά για συνεργασία. Εάν καταλήξουν σε συμφωνία με υποστήριξη ενός εκ των τεσσάρων, εγχείρημα που δεν είναι καθόλου εύκολο, τότε κατά τους δημοσκόπους και τους εκλογικούς αναλυτές, ενδεχομένως να δημιουργηθεί κάποια δυναμική που να επηρεάσει έστω και μερικώς το εκλογικό σκηνικό. Σε μια τέτοια περίπτωση, περισσότερο αναμένεται ότι θα επηρεαστούν οι δεξαμενές από τις οποίες προσβλέπουν να αντλήσουν ψήφους, κυρίως οι τρεις βασικοί διεκδικητές της προεδρίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης. Νεοφύτου και Μαυρογιάννης αναμένεται να ανεβάσουν στροφές το επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο. Παρόλον ότι τα πάντα είναι σε θεωρητικό επίπεδο, στον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ αναγνωρίζουν ότι πολύ δύσκολα μπορεί να ανατραπεί η δημοσκοπική εικόνα, που θέλει τον Χριστοδουλίδη να προηγείται σταθερά στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο. Ωστόσο στα επιτελεία των Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι όταν οι κομματικές μηχανές πάρουν μπρος και υπάρξει οργανωτική κινητοποίηση στο μέγιστο βαθμό, τότε το σημερινό δημοσκοπικό σκηνικό σίγουρα θα επηρεαστεί, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε ποιο βαθμό. Αγνωστο παραμένει το ανώτατο σημείο συσπείρωσης που θα επιτύχουν τα δύο κόμματα, όπως και η έκβαση της προσπάθειας για προσέλκυση απογοητευμένων ψηφοφόρων που για διάφορους λόγους έχουν αποστασιοποιηθεί. Το μότο «τίποτα δεν έχει κριθεί» επαναλαμβάνουν και στο επιτελείο Χριστοδουλίδη, στελέχη του οποίου εκφράζουν ικανοποίηση για τη δημοσκοπική εικόνα αλλά την ίδια ώρα τονίζουν ότι δεν δικαιολογείται εφησυχασμός.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top