Στις πιέσεις που δέχεται ο τομέας της γεωργίας και στην Κύπρο και στη συγχρηματοδότηση φυτοϋγειονομικών και κτηνιατρικών προγραμμάτων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, στο πλαίσιο συζήτησης στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην κατάσταση των γεωργικών αγορών και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες.
Οι Υπουργοί Γεωργίας αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στη συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής, ειδικότερα λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας, των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων λόγω και της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σε σχέση με τα λιπάσματα, οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι επιβάλλεται η λήψη επιπρόσθετων μέτρων στήριξης της παραγωγής και διαθεσιμότητας τους στην ΕΕ και κάλεσαν την Επιτροπή να καταθέσει σχετικές προτάσεις.
Στην παρέμβασή του ο κ. Καδής αναφέρθηκε στην αύξηση στο κόστος παραγωγής και για τους Κύπριους αγρότες, καθώς και για την αύξηση στις τιμές των τροφίμων, η οποία επηρεάζει τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές.
Παρουσίασε τα μέτρα που έχουν ληφθεί από πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης για στήριξη των γεωργών, και σημείωσε πως η Κύπρος ήταν από τις λίγες χώρες που αξιοποίησαν όλα τα σχετικά εργαλεία που αποφασίστηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο κ. Καδής τόνισε ακόμα την ανάγκη άμεσης λήψης περαιτέρω μέτρων στήριξης των παραγωγών, υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος εξαρτάται πλήρως από τις εισαγωγές για κάλυψη των αναγκών της σε απαραίτητα είδη για τη γεωργία, κυρίως λιπάσματα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κύπρος στήριξε με ακόμα 20 κράτη μέλη την πρόταση της Αυστρίας και της Ουγγαρίας για μη επιβολή περιορισμών στην συγχρηματοδότηση φυτοϋγειονομικών και κτηνιατρικών προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλώντας για το θέμα, ο κ. Καδής κάλεσε την Επιτροπή να διασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για τα προγράμματα αυτά καθώς έχουν καθοριστική συμβολή στην αντιμετώπιση των ασθενειών των ζώων και των επιβλαβών οργανισμών.
Μεταξύ άλλων θεμάτων, οι Υπουργοί προετοίμασαν, τη συμμετοχή της ΕΕ στην ετήσια Σύνοδο της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14-21 Νοεμβρίου.
Μιλώντας για το θέμα ο κ. Καδής ενημέρωσε ότι η Κύπρος τάσσεται υπέρ της διασφάλισης της βιωσιμότητας και στήριξε την υιοθέτηση μιας προσεκτικής προσέγγισης η οποία να διασφαλίζει παράλληλα, τη διατήρηση και άλλων ευαίσθητων ειδών και να διαφυλάσσει τη βιοποικιλότητα.
Ο κ. Καδής αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα του μονομερούς καθορισμού της ποσόστωσης του μακρύπτερου τόνου από την Τουρκία, εκτός του πλαισίου συμφωνίας ICCAT. Αυτή η ενέργεια, πρόσθεσε, θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του είδους και υποσκάπτει τις προσπάθειες του κυπριακού και ευρωπαϊκού στόλου, και ζήτησε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε η χώρα να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα.
Η Κύπρος υποστήριξε την κοινή πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Γερμανίας για τερματισμό της συστηματικής θανάτωσης αρσενικών νεοσσών στην ΕΕ, καθώς και την πρωτοβουλία της Φινλανδίας αναφορικά με τη σημασία της στενής συνεργασίας της Επιτροπής με τα κράτη μέλη κατά την προετοιμασία του πλαισίου της ΕΕ για την παρακολούθηση των δασών και τα δασικά στρατηγικά σχέδια.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις