ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την πορεία τουρισμού και τα προβλήματα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας συζήτησαν ΠΑΣΥΞΕ - Τρόικα

Την πορεία τουρισμού και τα προβλήματα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας συζήτησαν ΠΑΣΥΞΕ - Τρόικα

Στην πορεία του τουρισμού στο υπόλοιπο της χρονιάς, στον υψηλό φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι, αναφέρθηκαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΞΕ κατά τη σημερινή τους συνάντηση με κλιμάκιο της Τρόικας.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση με το κλιμάκιο της Τρόικας, στην οποία συμμετείχε και ο ΣΤΕΚ, ο Οικονομικός Διαχειριστής του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Θεοχάρους, αφού σημείωσε πως η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, είπε ότι έγινε μια ανασκόπηση της τουριστικής περιόδου για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και ο ΠΑΣΥΞΕ τους έδωσε στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις αφίξεις Ιανουαρίου – Μαϊου που παρουσιάζουν αύξηση 9,6% και για τα έσοδα Ιανουαρίου – Απριλίου που έχουν θετικό πρόσημο της τάξης του 1,4%.

Αναφέροντας ότι οι τεχνοκράτες της Τρόικας ζήτησαν τις εκτιμήσεις των Ξενοδόχων για την πορεία του τουρισμού κατά το 2015, ο κ. Θεοχάρους είπε ότι εξέφρασαν την άποψη ότι “θα έχουμε περίπου τις ίδιες αφίξεις σε σχέση με τις περσινές”.

“Αυτό που μας ανησυχεί είναι τα έσοδα τα οποία θα είναι μειωμένα λόγω του ότι αναγκαστήκαμε οι ξενοδόχοι να δώσουμε μεγαλύτερες εκπτώσεις λόγω και του προβλήματος που είχαμε με τη ρωσική αγορά”, ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τελικά θα περιοριστεί η μείωση των εσόδων.

Είπε ακόμη ότι η φετινή τουριστική χρονιά δείχνει ότι οι παραδοσιακές αγορές οι οποίες είχαν φθαρεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τις αφίξεις προς την Κύπρο άρχισαν να επανέρχονται. Αυτό πρέπει να μας δώσει το μήνυμα έτσι ώστε να δραστηριοποιηθούμε περαιτέρω και να επενδύσουμε σε παραδοσιακές αγορές που κάποτε κρατούσαν την Κύπρο και αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της εποχικότητας, όπως είναι η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και γενικά η κεντρική Ευρώπη.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει ένα αυξητικό ρεύμα από το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Μέση Ανατολή και πρέπει να ληφθούν μέτρα για να βελτιωθεί.

Ο κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε και στην ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου τουλάχιστον μέχρι το Νοέμβριο καθώς και στην έναρξη της τουριστικής περιόδου από το Μάρτιο.

Σε σχέση με τη ρωσική αγορά, ο κ. Θεοχάρους είπε ότι “αναμένουμε μια μείωση στις αφίξεις γύρω στο 25% την οποία προσπαθούμε να συγκρατήσουμε ή να περιορίσουμε”. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το πρόβλημα έγκειται στα έσοδα καθώς η κατά κεφαλή δαπάνη των Ρώσων τουριστών είναι υψηλότερη από την κατά κεφαλή δαπάνη των υπόλοιπων τουριστών.

Ο κ. Θεοχάρους είπε ότι οι ξενοδόχοι αναφέρθηκαν κατά τη συνάντηση και στο “δυσβάστακτο κόστος που αφορά το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας” και παρέθεσαν και τους λόγους τους οποίους θεωρούν άδικους ως προς την ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Τα ξενοδοχεία είναι μια παραγωγική μονάδα, παράγει έσοδα και δεν είναι όπως τα άλλα ακίνητα που είναι αδρανή, ανέφερε, προσθέτοντας ότι από τα 100 εκ. ευρώ που τέθηκε ως στόχος για εισπράξεις από το φόρο ακινήτων, τα 35 εκ. ευρώ προέρχονται από την ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Το κόστος αυτό, συνέχισε, είναι σχεδόν πενταπλάσιο από το κόστος που πληρώναμε το 2011 και δεν μπορεί πλέον ο ξενοδόχος να πληρώνει αυτό το ποσό.

Τέλος, ο κ. Θεοχάρους είπε ότι συζήτησαν και θέματα μεταρρύθμισης που αφορούν τη γραφειοκρατία που καθυστερεί τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό των υφιστάμενων μονάδων, ενώ εξέφρασαν τη θέληση των ξενοδόχων να βοηθήσουν στη μείωση της ανεργίας μέσω της παραχώρησης κινήτρων κατά τη χειμερινή περίοδο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σε ουδέτερο έδαφος οι συναντήσεις Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Κανένα σημάδι για πρόοδο στο Κυπριακό

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Ανατροπή στο σοβαρό τροχαίο στην Πάφο: Ανταλλάξαν θέση ο οδηγός με τον συνοδηγό – Η κατάσταση της υγείας του 25χρονου μοτοσικλετιστή

Έκανε ψευδή καταγγελία στον συγκάτοικό του ότι τον μαχαίρωσε στην πλάτη - Κατηγορήθηκε 29χρονος

Πυρκαγιά στην Αραδίππου: Ομολόγησε 27χρονος τον εμπρησμό - Επιτέθηκε και σε αστυνομικό



Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Συνεχείς είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράση, αναφορικά με τον φόνο έξω από την κοινότητα της Ορμήδειας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top