ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έξι γλώσσες μόνο φαίνεται να ενδιαφέρονται να μάθουν οι Κύπριοι – Ποιες είναι;

Έξι γλώσσες μόνο φαίνεται να ενδιαφέρονται να μάθουν οι Κύπριοι – Ποιες είναι;

Η πλειοψηφία των μαθητών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σπουδάζει τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα το 2020. Το 96,1% των μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το 98,4% των μαθητών στην κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 90,3% στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σπούδασαν τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2020 το 60% των μαθητών της ανώτερης δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μελέτησε δύο ή περισσότερες ξένες γλώσσες ως υποχρεωτικά μαθήματα ή ως υποχρεωτικές επιλογές προγράμματος σπουδών, αυξημένο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2019. Στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση επαγγελματικής εκπαίδευσης, το ποσοστό αυτό ήταν 35%, επίσης κατά 1 ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από το 2019.

Μαθαίνουν ξένες γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στο Λουξεμβούργο και τη Γαλλία, όλοι οι μαθητές της ανώτερης δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης σπούδασαν δύο ή περισσότερες ξένες γλώσσες. Η Ρουμανία, η Φινλανδία και η Τσεχία κατέγραψαν επίσης μεγάλο μερίδιο μαθητών που σπουδάζουν δύο ή περισσότερες γλώσσες το 99%. Ακολούθησαν η Σλοβακία και η Εσθονία, και οι δύο 98%, η Σλοβενία ​​με 96% και η Κροατία με 94%.

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας βρίσκεται η Ελλάδα, μαζί με την Πορτογαλία.

Όσον αφορά την ανώτερη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση, η Ρουμανία ήταν το μόνο κράτος μέλος όπου σχεδόν όλοι οι μαθητές, το 97%, σπούδασαν δύο ή περισσότερες ξένες γλώσσες το 2020. Ακολούθησε η Φινλανδία με 89%, το Λουξεμβούργο και Πολωνία, και οι δύο 77%.

Ποιες ξένες γλώσσες μαθαίνουν οι Κύπριοι

Στην Κύπρο, κυριαρχεί με συντριπτική διαφορά η αγγλική γλώσσα τόσο στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κατά 100%, και σε επίπεδο επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατά 95,6%.

Α) Γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Σε επίπεδο γενικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην πρώτη θέση είναι τα αγγλικά με 100%, στη δεύτερη θέση τα γαλλικά με 29,4%, ακολουθούμενα από τα ρωσικά με 5,6%, τα ισπανικά με 4%, τα ιταλικά με 1,7%, τα γερμανικά με 1,4% και άλλες γλώσσες με 0,4%.

Β) Επαγγελματική ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Σε επίπεδο επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Κύπρο, τα αγγλικά ήρθαν στην πρώτη θέση με 95,6%, ακολουθούμενα από τα ρωσικά στο 16%, τα γαλλικά στο 5,5% και τα γερμανικά στο 4,4%.

Πρώτη η Αγγλική γλώσσα στη γενική και στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Το 2020, τα αγγλικά ήταν η πιο συχνά μελετημένη ξένη γλώσσα στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κατά 96%, και σε επίπεδο επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατά 79%, στην Ευρωπαϊκή Ένωση . 

Όσον αφορά τη γενική εκπαίδευση, τα ισπανικά κατατάσσονται στη δεύτερη θέση με 27%, ακολουθούμενα από τα γαλλικά με 22%, τα γερμανικά με 21% και τα ιταλικά με 3%.

Τα ρωσικά, ήταν η γλώσσα που μαθαίνεται συχνότερα στα κράτη μέλη της ΕΕ, κατά 3% και ιδιαίτερα στην Εσθονία με 67% και τη Λετονία με 57%, ακολουθούμενες από τη Λιθουανία με 30% και τη Βουλγαρία με 24%.

Στην επαγγελματική εκπαίδευση, τα γερμανικά ήρθαν στη δεύτερη θέση στο 18%, ακολουθούμενα από τα γαλλικά στο 17%, τα ισπανικά στο 7% και τα ρωσικά στο 2%. Τα ρωσικά διδάχθηκαν στη Λετονία κατά 44%, στη Βουλγαρία κατά 25% και την Κύπρο κατά 16%.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top