ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To ρετιρέ του Χριστοδουλίδη και τα δύο κλειδιά για Αβέρωφ και Μαυρογιάννη

To ρετιρέ του Χριστοδουλίδη και τα δύο κλειδιά για Αβέρωφ και Μαυρογιάννη

Σύνθετο αποδεικνύεται το πρωτοφανές προεκλογικό σκηνικό που διαμορφώνεται λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2023, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις μας προϊδεάζουν για μια μάχη με ιδιαίτερα πολιτικά αλλά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων κατακερματίζει το εκλογικό σώμα, το οποίο δείχνει να μετακινείται ευκολότερα από τις κομματικές γραμμές και να κάνει επιλογές μακριά από ιδεολογικές και παραταξιακές προτιμήσεις. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας, το δημοσκοπικό σκηνικό οδηγεί στην εκτίμηση ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης διατηρεί το σαφές προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου αλλά και στην παράσταση νίκης, εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα. Αναπάντητο παραμένει ακόμη το ερώτημα για τον δεύτερο υποψήφιο που θα προκριθεί στον δεύτερο γύρο. Εάν δεν υπάρξουν ανατροπές η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο νικητής θα κριθεί στο ποιος θα εξασφαλίσει τα δύο κλειδιά που θα ανοίξουν τις ισάριθμες πόρτες. H μια πόρτα είναι η συσπείρωση των κομμάτων που τους στηρίζουν και η άλλη πόρτα είναι η διεισδυτικότητα σε άλλους κομματικούς χώρους.

Αβέρωφ: Ομάδες επαναπροσέγγισης

Στο επιτελείο του Αβέρωφ Νεοφύτου βλέπουν με ικανοποίηση μια σταθερή ανοδική τάση, η οποία ωστόσο θα αποκτήσει προστιθέμενη αξία όταν θα οδηγήσει στη μείωση της ψαλίδας από τον Νίκο Χρι στοδουλίδη αλλά κυρίως, θα διευρύνει την απόσταση από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έγιναν μέχρι τώρα, το προβάδισμα του Αβέρωφ Νεοφύτου από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη βρίσκεται στο όριο του στατιστικού λάθους (κοντά στο +-3%), γεγονός που προκαλεί άγχος γιατί ενόσω δεν ξεκαθαρίζει το σκηνικό τότε γίνεται δύσκολη η χάραξη της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα. Σε κάθε περίπτωση ΔΗΣΥ και επιτελείο Αβέρωφ Νεοφύτου θα πρέπει να κινηθούν προς δύο διαφορετικές κατευθύνσεις και να απευθυνθούν σε δύο διαφορετικά κοινά: Από τη μια θα πρέπει να ανεβάσουν τις οργανωτικές στροφές για να κατακτήσουν τη μέγιστη συσπείρωση των κομματικών ψήφων και από την άλλη θα πρέπει να διατυπώνουν ένα πιο μετριοπαθή λόγο που θα μπορέσει να προσελκύσει ψηφοφόρους από την ευρύτερη κεντροδεξιά. Στο οργανωτικό επίπεδο το επιτελείο ΔΗΣΥ έχει συγκροτήσει ομάδες επαναπροσέγγισης, με αποστολή να εντατικοποιήσουν τις επαφές με δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν από τις γραμμές του κόμματος.

Μαυρογιάννης: Δεν αρκεί η συσπείρωση

Στο επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, εκφράζοντας ικανοποίηση από το βαθμό συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι ενθαρρυντικά γιατί δείχνουν μια ανοδική τάση, η οποία αποδίδεται στο ανέβασμα των στροφών της οργανωτικής μηχανής του ΑΚΕΛ. Ωστόσο, τόσο στο επιτελείο του υποψήφιου όσο και στο ΑΚΕΛ, εκτιμούν ότι όλα είναι ανοικτά και ότι για να κατακτηθεί το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο θα απαιτηθεί συνεχής προσπάθεια προς πολλές κατευθύνσεις. Μεγαλύτερη πρόκληση για το επιτελείο Μαυρογιάννη είναι η προσέλκυση ψηφοφόρων πέραν του χώρου του ΑΚΕΛ, κάτι το οποίο επί του παρόντος δεν έχει επιτευχθεί. Συνεπώς, όπως για τον Αβέρωφ

Νεοφύτου έτσι και για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ζητούμενο είναι να κατακτήσει ταυτοχρόνως τα δύο κλειδιά που θα ξεκλειδώσουν τις πόρτες που οδηγούν στο δεύτερο γύρο: Η κομματική συσπείρωση και οι ψήφοι από άλλους κομματικούς χώρους. Στο θέμα της συσπείρωσης το βάρος πέφτει στην οργανωτική μηχανή του ΑΚΕΛ, η οποία θα ανεβάσει στροφές με ζητούμενο τον περιορισμό των διαρροών προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ταυτόχρονο επαναπατρισμό ψηφοφόρων, οι οποίοι για διάφορους λόγους απομακρύνθηκαν. Στο κομμάτι της διεισδυτικότητας σε άλλους κομματικούς χώρους θα χρειαστεί εντατικοποίηση της προσπάθειας από τον ίδιο τον υποψήφιο.

Χριστοδουλίδης από πολλές λίμνες

Με τον αέρα της πρωτιάς ο Νίκος Χριστοδουλίδης καλείται να διαχειριστεί το σαφέστατο προβάδισμα που διατηρεί λόγω της πολυσυλλεκτικότητας που διαθέτει σε όλους τους κομματικούς χώρους. Η διεισδυτικότητα από αριστερά μέχρι δεξιά παραμένει το ισχυρό του όπλο, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να διαφυλάξει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιχείρηση συσπείρωσης από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα του ασκήσει πίεση, και θα διακυβεύσει την διαφορά ασφαλείας που διατηρεί έναντι των Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη. Επίσης, κρίσιμο για τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι να διατηρήσει και να κρατήσει και εάν είναι δυνατόν να αυξήσει τη στήριξη που φαίνεται να λαμβάνει από ψηφοφόρους που προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους αλλά απείχαν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Αν συμβεί αυτό, τότε ο Νίκος Χριστοδουλίδης ίσως και να διευρύνει τα ερείσματά του γιατί οι ψηφοφόροι αυτοί δεν εμφανίζονται πουθενά και δεν υπολογίζονται. Ωστόσο, κατά τους δημοσκόπους, αυτή η δεξαμενή ψήφων ενέχει ρίσκο, γιατί πολλές φορές η υποστήριξή της εξαντλείται στις δημοσκοπήσεις και δεν εκδηλώνεται στην κάλπη, που είναι το ζητούμενο. Στα υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι ασφαλώς τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, στα οποία υπερτερεί με μεγάλη διαφορά από τους ανθυποψήφιούς του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top