ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Την Τρίτη το πρωί μετά την τελευταία ομιλία της Τρας η συνάντηση Σούνακ με τον Κάρολο Γ'

Βρετανία: Την Τρίτη το πρωί μετά την τελευταία ομιλία της Τρας η συνάντηση Σούνακ με τον Κάρολο Γ'

Αδειάζει η κλεψύδρα για να αναλάβει κι επίσημα τα ηνία της βρετανικής κυβέρνησης ο πρώτος Ινδός πρωθυπουργός της Γηραιάς Αλβιώνας, Ρίσι Σούνακ. Το πρωί της Τρίτης είναι προγραμματισμένο να συναντήσει τον βασιλιά, Κάρολο Γ', και από εκείνη τη στιγμή ο 42χρονος πολιτικός θα καταρτίσει ειδικό σχεδιασμό ενώ η χώρα του βρίσκεται στη δίνη των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο Σούνακ θα συναντήσει τον Κάρολο στο Μπάκιγχαμ, λίγη ώρα αφότου η Λιζ Τρας θα συγκαλέσει το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο στις 09:00 (τοπική ώρα), ενώ στη συνέχεια αναμένεται ομιλία της έξω από τη Ντάουνινγκ Σριτ.

Η Τρας, η οποία παραιτήθηκε την Πέμπτη από το αξίωμα, θα μιλήσει στους δημοσιογράφους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία γύρω στις 10.15 τοπική ώρα (12.15 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια θα πάει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο.

Αμέσως μετά, ο βασιλιάς θα δεχτεί τον Σούνακ για να του αναθέσει την πρωθυπουργία. Ο Σούνακ θα επιστρέψει στη Ντάουνινγκ Στριτ και θα εκφωνήσει μια ομιλία γύρω στις 11.35 (13.35 ώρα Ελλάδας).

Τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει

Πλέον ο Σούνακ θα πέσει στα βαθιά, δίχως καμία περίοδο χάριτος. Ο ίδιος δηλώνει έτοιμος για τη δοκιμασία. Παρόλα αυτά, υπήρξε βουλευτής για μόλις επτά χρόνια και υπουργός μόνο για δύο, και ακόμη και οι συνάδελφοί του που τον υποστηρίζουν για την πρωθυπουργία παραδέχονται ότι δεν έχει ευρεία εμπειρία σε όλους τους τομείς, καθιστώντας δύσκολη την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που συσσωρεύονται σε όλα τα μέτωπα.

Ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας με τον κορωνοϊό, η κατάσταση της οικονομίας, το ενδεχόμενο μπλακ άουτ στον τομέα της ενέργειας και ένας χειμώνας γεμάτος απεργίες, ένα φαινομενικά πολύ δύσκολο εξάμηνο, δηλαδή, για τη Μεγάλη Βρετανία.

Ανακοινώνοντας επίσημα την υποψηφιότητά του, την Κυριακή, ο Σούνακ δήλωσε ότι «η επιδιόρθωση της οικονομίας» είναι η πρώτη προτεραιότητά του αν και έκτοτε δεν έχει παραχωρήσει κάποια συνέντευξη που να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι συνάδελφοί του στους Συντηρητικούς τον αντιμετωπίζουν σαν τον «Μεσσία» καθώς, όπως σημειώνουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, είναι αυτός που εφάρμοσε το σύστημα των αναστολών την περίοδο του κορωνοϊού και προέβλεψε την καταστροφική αντίδραση των αγορών στις περικοπές φόρων που ανακοίνωσε η Τρας.

Όπως σημειώνει ο Guardian αρκετά από τα διλήμματα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη η Λιζ Τρας παραμένουν: Θα επιμείνει για την ανάπτυξη υποστηρίζοντας την μετανάστευση ή θα στηρίξει τις υποσχέσεις για αυστηρότερα μέτρα μετά το Brexit; Μπορεί να υλοποιήσει τη δέσμευση Τζόνσον το 2019 ότι η Βρετανία δεν θα επιστρέψει στη λιτότητα ή θα υποστηρίξει ότι δεδομένης της κατάστασης των αγορών οι περικοπές είναι απαραίτητες; Θα καλέσει τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας για να αποφευχθούν τα μπλακ άουτ ενόψει του χειμώνα; Θα είναι συμφιλιωτικός απέναντι στα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλών ή θα μετατρέψει το θέμα αυτό σε πολεμική με τους Εργατικούς;

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top