ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Λευκωσίας: Απορρίπτει τους ισχυρισμούς για «αποκλεισμό» των ΑμεΑ από το κέντρο της πόλης.

Δήμος Λευκωσίας: Απορρίπτει τους ισχυρισμούς για «αποκλεισμό» των ΑμεΑ από το κέντρο της πόλης.

Τοποθετείτε ο Δήμος Λευκωσίας, μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, για αποκλεισμό ΑΜΕΑ απο το κέντρο της πόλης.

Ο Δήμος Λευκωσίας αναφέρει ότι όλα τα έργα του Δήμου σχεδιάζονται με κύριο μέλημα την απρόσκοπτη διακίνηση όλων.

Αυτούσια η ανακοίνωση-απάντηση του Δήμου Λευκωσίας:  

Λυπούμαστε που αναγκαζόμαστε να απαντήσουμε για πολλοστή φορά στους ισχυρισμούς του Προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών κ. Χριστάκη Νικολαΐδη, αλλά και σε δημοσιεύματα που τους αναπαράγουν κάνοντας λόγο για «αποκλεισμό» των ΑμεΑ από το κέντρο της πόλης.

 

Ο Δήμος Λευκωσίας απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι διακατέχεται από έλλειμα δημοκρατικότητας και πολιτισμού και ότι αποκλείει οποιαδήποτε ομάδα του πληθυσμού από το κέντρο της πόλης. Αντίθετα, ο Δήμος Λευκωσίας συστηματικά καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία και αναβάθμιση των υποδομών του με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και τη διευκόλυνση της διακίνησης με μέσα φιλικά προς το περιβάλλον, χωρίς διακρίσεις προς τα εμποδιζόμενα άτομα. Όλα τα έργα του Δήμου σχεδιάζονται με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα όλων των πολιτών με κύριο μέλημα την απρόσκοπτη διακίνηση όλων, πεζών και ΑμεΑ.

 

Αναφορικά με την Πλατεία Ελευθερίας

1.  Η Πλατεία Ελευθερίας έχει σχεδιαστεί στη βάση εθνικών και διεθνών προτύπων για  ανεμπόδιστη διακίνηση πεζών και εμποδιζόμενων ατόμων και έχει εγκριθεί ως τέτοιος χώρος από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

2.    Το έργο σχεδιάστηκε στη φιλοσοφία πολλών σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων, με χώρους κοινής πρόσβασης (shared space), όπου προτεραιότητα έχουν οι πεζοί και τα εμποδιζόμενα άτομα τα οποία μπορούν να διακινούνται ελεύθερα σε όλη την έκταση του έργου. Ο διαχωρισμός των χώρων όπου διακινούνται οι πεζοί από τους χώρους όπου κινούνται οχήματα έγινε με την τοποθέτηση αστικής επίπλωσης και προειδοποιητικής σήμανσης.

3.    Σε συνέχεια συναντήσεων της συντονίστριας του έργου με την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών και τον κ. Νικολαΐδη,  και παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός του έργου δεν το προέβλεπε, ο Δήμος προχώρησε στη μελέτη και ετοιμασία όρων προσφοράς  για την προκήρυξη έργου κατασκευής γραμμής όδευσης τυφλών στην Πλατεία Ελευθερίας και την πέριξ  περιοχή. Η  προσφορά κατακυρώθηκε  πρόσφατα και στην παρούσα φάση αναμένεται η υπογραφή του  Συμβολαίου και η υποβολή του   χρονοδιαγράμματος από  τον Εργολάβο. Σύμφωνα με την σύμβαση, το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών από την ημέρα έναρξής του.

 

Αναφορικά με το Έργο Ανάπλασης του Εμπορικού Τριγώνου

 

1.    Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή πριν την ανάπλαση δεν υπήρχαν οδηγοί όδευσης τυφλών.

2.    Από την περίοδο έναρξης της μελέτης του έργου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις τόσο με την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), όσο και με την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών – στην οποία παρευρέθηκε ο κ. Νικολαΐδης – προκειμένου να καταγραφούν τα αιτήματα και οι ανησυχίες τους, οι οποίες λήφθηκαν σοβαρά υπόψη από την ομάδα μελέτης.

3.    Συγκεκριμένα, βρέθηκαν λύσεις έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ασφαλής χώρος διακίνησης των τυφλών και επιπρόσθετα από το συνεχόμενο οδηγό όδευσης τυφλών, κατασκευάστηκε ζώνη ανάγλυφου δαπέδου για να διαχωρίζει τη ζώνη ελεύθερης όδευσης πεζών από τη ζώνη εμποδίων, ακολουθώντας εφαρμοσμένα παραδείγματα άλλων χωρών.

4.    Οι γρανιτένιοι κύβοι στο εμπορικό τρίγωνο έχουν τοποθετηθεί βάσει σχεδιασμού σε συγκεκριμένα σημεία, σε απόσταση 70-80 εκ. από τους οδηγούς όδευσης τυφλών και όχι πάνω σε οδηγούς όδευσης τυφλών, για να αποτρέπουν τη στάθμευση οχημάτων πάνω σε πεζοδρόμια και να μην παρεμποδίζεται η ελεύθερη διακίνηση όλων, πεζών και ΑμεΑ.

5.    Δυστυχώς όμως, παρά το σημαντικό βάρος των κύβων, έχει παρατηρηθεί πως κάποιοι τους μετακινούν, είτε σε περιπτώσεις που εκτελούνται εργασίες ανακαινίσεων καταστημάτων, είτε για να σταθμεύσουν παράνομα στα πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα κάποιοι κύβοι να βρεθούν για μικρό χρονικό διάστημα πάνω στον Οδηγό Όδευσης.

6.    Οποτεδήποτε περιέρχεται στην αντίληψη του Δήμου περίπτωση μετακίνησης των γρανιτένιων κύβων, ενεργούμε αυτόματα και οι κύβοι επανέρχονται στην αρχική τους θέση. Δυστυχώς, αντί να επικρίνονται οι πολίτες που συστηματικά μετακινούν τους γρανιτένιους κύβους και τους τοποθετούν ακόμη και πάνω στους οδηγούς όδευσης τυφλών για να διευκολύνουν την παράνομη στάθμευση των οχημάτων τους, επικρίνεται ο Δήμος που αναγνώρισε το πρόβλημα και κάλεσε επανειλημμένα τους πολίτες να συμμορφωθούν.

7.    Ενημερώνουμε τέλος, ότι σύντομα οι γρανιτένιοι κύβοι θα απομακρυνθούν και θα αντικατασταθούν με γλάστρες, οι οποίες γίνονται πιο εύκολα αντιληπτές

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top