ΥΓΕΙΑ

Τα σημάδια που δείχνουν αν είστε αλλεργικοί σε αυτό που μόλις φάγατε

Τα σημάδια που δείχνουν αν είστε αλλεργικοί σε αυτό που μόλις φάγατε

Για να καταλάβετε εάν είστε αλλεργικοί σε αυτό που μόλις φάγατε, το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ μιας τροφικής αλλεργίας και μιας τροφικής δυσανεξίας.

Μια τροφική δυσανεξία σημαίνει ότι το σώμα σας δεν ανέχεται μια συγκεκριμένη τροφή. Σε καταστάσεις όπως η δυσανεξία στη λακτόζη, ένα άτομο δεν είναι σε θέση να ανεχθεί την λακτόζης που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά τρόφιμα. Η κατανάλωση της μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ενόχληση, διάρροια και φούσκωμα. Όμως, σε αντίθεση με μια αλλεργία, δεν είναι απειλητική για τη ζωή.

Οι αλλεργίες, από την άλλη πλευρά, προκαλούν το σώμα σας να αντιδρά σε μια πρωτεΐνη μέσω μιας ανοσολογικής απόκρισης. Έτσι, σε αντίθεση με μια δυσανεξία όπως η δυσανεξία στη λακτόζη, η πραγματική αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος μπορεί να προκαλέσει πιο απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις.

Πως θα καταλάβετε αν είστε αλλεργικοί σε αυτό που μόλις φάγατε
Λοιπόν, εάν φάγατε ένα φαγητό και αντιμετωπίζετε μια αντίδραση, πώς θα καταλάβετε αν έχετε αληθινή αλλεργία; Για να προσδιορίσει πραγματικά αν είστε αλλεργικοί σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, ένας γιατρός θα πρέπει να κάνει εξετάσεις για να υπάρξει μια σωστή διάγνωση.

Δείτε τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε τα οποία μπορεί να υποδεικνύουν ότι είστε αλλεργικοί σε αυτό που μόλις φάγατε:

Κνίδωση
Η εμφάνιση φαγούρας μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου φαγητού μπορεί να είναι ένδειξη ότι έχετε τροφική αλλεργία. Συνήθως μοιάζουν με ανυψωμένα ροζ εξογκώματα που μοιάζουν με τσιμπήματα ζωύφιου. Η εμφάνιση κνίδωσης μέσα σε λίγα λεπτά έως μερικές ώρες από την κατανάλωση ενός φαγητού μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να δείτε γιατρό για αξιολόγηση.

Ξαφνικό πρόβλημα στον λαιμό και δυσκολία στην κατάποση
Εάν ο λαιμός σας αρχίζει να πρήζεται και δυσκολεύεστε να καταπιείτε, μπορεί να είστε αλλεργικοί σε ένα τρόφιμο που φάγατε. Μπορεί να εμφανιστεί φλεγμονή του οισοφάγου λόγω της έκθεσης, η οποία μπορεί να δυσκολέψει την κατάποση.

Συριγμός
Όταν μια πρωτεΐνη επισημαίνεται ως «ξένη» από το σώμα και προκαλείται αλλεργική αντίδραση, απελευθερώνεται ισταμίνη. Αυτή η ένωση μπορεί να οδηγήσει σε συστολή των αεραγωγών, προκαλώντας συριγμό σε ένα άτομο.

Εμετός
Ο έμετος μπορεί να είναι σημάδι τροφικής αλλεργίας, αν και μπορεί επίσης να είναι ένδειξη τροφικής δυσανεξίας ή τροφικής δηλητηρίασης. Εάν κάνετε εμετό, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε εάν αυτό το σύμπτωμα οφείλεται σε αλλεργία ή δυσανεξία, επομένως είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να το καταλάβετε.

Πρησμένη γλώσσα
Το να βλέπεις τη γλώσσα σου να πρήζεται μπορεί να είναι περισσότερο τρομακτικό παρά επικίνδυνο , αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρήξιμο μπορεί να επηρεάσει τις ικανότητες κατάποσης. Συνήθως, η γλώσσες επιστρέφει στο κανονικό της μέγεθος. Αλλά η εμπειρία αυτής της αντίδρασης, αξίζει τον κόπο να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να προσδιορίσετε εάν υπάρχει μεγαλύτερος λόγος ανησυχίας.

Αναφυλαξία
Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αντίδραση στην έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο. Ένα άτομο που το αντιμετωπίζει μπορεί να έχει πρόβλημα στην κατάποση ή στην αναπνοή, να έχει ταχύτερο καρδιακό παλμό και μπορεί ακόμη και να χάσει τις αισθήσεις του σε ακραίες περιπτώσεις. Μί ειδική ένεση, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αυτού του συμπτώματος και εάν ένα άτομο το εμφανίσει, θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσει με τον γιατρό του ή να πάει κατευθείαν στο νοσοκομείο.

Πηγή: healthstories

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top