ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο Σχέδιο Κινήτρων για τις αεροπορικές εταιρείες - Στόχος τα 13,7 εκατομμύρια επιβάτες έως το 2027

Νέο Σχέδιο Κινήτρων για τις αεροπορικές εταιρείες - Στόχος τα 13,7 εκατομμύρια επιβάτες έως το 2027

Το Σχέδιο Κινήτρων για τις αεροπορικές εταιρείες για τη χρονική περίοδο 2023 – 2027, με στόχο την αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 52% σε σύγκριση με το 2022, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από πρόταση που υπέβαλαν από κοινού το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος ανέφερε πως το σχέδιο προνοεί μια επένδυση €165,6 εκατομμυρίων η οποία θα συγχρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων και τον διαχειριστή των αεροδρομίων (Hermes Airprots).

Όπως είπε, η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη δαπάνη του σχεδίου θα είναι 49% ενώ της Hermes Airports Ltd θα είναι 51%, ποσοστά τα οποία, όπως ανέφερε, ανάγονται σε 27% και 73% αντίστοιχα, αφού o διαχειριστής θα συνεχίσει να καταβάλλει το τέλος παραχώρησης του 32,38%.

Αναμένεται, πρόσθεσε, ότι η εφαρμογή του νέου σχεδίου κινήτρων για την περίοδο 2023 – 2027 θα αποφέρει αύξηση της τάξης του 52% στον αριθμό επιβατών από περίπου 9 εκ. το 2022 σε 13,7 εκ. το 2027 και επιπρόσθετα €56,9 εκ. καθαρά έσοδα προς το κράτος μέσω της σύμβασης παραχώρησης.

«Το νέο σχέδιο κινήτρων αποτελεί συνέχεια των σχετικών εμπορικών συμφωνιών που εφαρμόστηκαν για την περίοδο 2012 - 2022, με συμμετοχή του διαχειριστή των αεροδρομίων (Hermes Airports Ltd) και του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων βάσει σχετικών εμπορικών συμφωνιών», τόνισε ο κ. Καρούσος.

Ο Υπουργός Μεταφορών τόνισε ακόμη ότι η εφαρμογή των σχεδίων κινήτρων για την περίοδο 2012 - 2022 «αποτέλεσε ένα δυναμικό και απαραίτητο εργαλείο στις προσπάθειες για ανάπτυξη της αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας μας και είχε ως πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη νέων δρομολογίων και την αύξηση της επιβατικής κίνησης».

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε, αναπτύχθηκαν 113 νέα δρομολόγια, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε από 7,3 εκ. επιβάτες το 2011 σε 11,3 εκατομμύρια το 2019, με επιπλέον €67 εκ. έσοδα προς το κράτος μέσω της σύμβασης παραχώρησης.

Καταλήγοντας, ο κ. Καρούσος επεσήμανε πως σε περίπτωση που δεν θα υπήρχε το σχέδιο κινήτρων υπολογίζεται μία απώλεια επιβατικής κίνησης γύρω στα 2,5 εκατ. «με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία του τόπου».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

Η Κύπρος «δεν έχει αποτελέσει και δεν θα αποτελέσει μέρος της κρίσης» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κρίση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, αναφερόμενος εμμέσως στις δηλώσεις Νασράλα, χωρίς να κατονομάζει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top