ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίνει εξηγήσεις για το δείπνο των 300 ευρώ ο Μαυρογιάννης: «Νομίζω είναι άδικη αυτή επίθεση»

Δίνει εξηγήσεις για το δείπνο των 300 ευρώ ο Μαυρογιάννης: «Νομίζω είναι άδικη αυτή επίθεση»

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις για το δείπνο Gala των 300 ευρώ, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε ότι είναι μια πρακτική που συμβαίνει διεθνώς, η εκστρατεία του δεν διακινεί εκατομμύρια, όλες οι εισφορές γίνονται με διαφανή τρόπο και η συγκεκριμένη πρόσκληση δεν απευθυνόταν σε άτομα που έχουν δυσκολίες, αλλά σε όσους διαθέτουν αυτό το ποσό. «Δεν καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημα, ειλικρινά. Ας το δει κάποιος συγκριτικά με την ανάγκη να δίνεις 50.000 να παίρνεις χρυσό διαβατήριο, να δίνεις σε κόμματα με αδιαφανείς διαδικασίες. Νομίζω είναι άδικη αυτή επίθεση».

Σχετικά με την συσπείρωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι θεωρεί πως «πάει γενικά καλά», «βελτιώνεται πάρα πολύ» λέγοντας ότι υπάρχει δρόμος να καλυφθεί και πως απευθύνεται σε όλους τους πολιτικούς χώρους, στην κοινωνία των πολιτών. «Δεν μας ανησυχούν τα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις, μάλλον μας ενθαρρύνουν. Και πιστεύουμε ότι είναι όχι απλώς εφικτό, αλλά είναι το σενάριο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες, ότι θα είμαστε στον β’ γύρο».

Ο πήχης είναι ψηλά με την εμπιστοσύνη του ΑΚΕΛ προς το πρόσωπό του, είπε, κι από άλλους χώρους, λέγοντας ότι θα φέρει ρήξη με τις πρακτικές του παρελθόντος τέρμα στα κακώς έχοντα του τόπου. Στην ερώτηση αν έχει σκεφτεί με ποιον θα συνεργαστεί στον β γύρο, είπε ότι «όχι πολύ», αλλά τον ενδιαφέρει να πείσει ότι είναι η μόνη υποψηφιότητα που μπορεί να φέρει την αλλαγή και όχι την αναπαλαίωση και «μια από τα ίδια».

Ακρίβεια

Ο κ. Μαυρογιάννης πρότεινε, μεταξύ άλλων, καθολική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σπίτια στη βάση της κλιμακωτής επιδότησης, την κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, πλήρη αποδοχή της ΑΤΑ με βάση την διακύμανση του πληθωρισμού, επαναφορά της μείωσης του ΦΠΑ στο ρεύμα, φορολόγηση των απροσδόκητα υπέρογκων ποσών. Όλα τα μέτρα, είπε, είναι κοστολογημένα και έφερε ως παράδειγμα την χρηματοδότηση των φωτοβολταϊκών από το Ταμείο για τους ρύπους που πρέπει να χρησιμοποιείται κατά 50% για ΑΠΕ και για την πράσινη μετάβαση. Μέσα από αυτό, πρόσθεσε, μπορεί να εκσυγχρονιστεί και το δίκτυο της ΑΗΚ.

Διαφθορά

Ο κ. Μαυρογιάννης τάχθηκε υπέρ του περιορισμού θητειών και εναλλαξιμότητας σε δημόσια αξιώματα και στη δημόσια υπηρεσία, διαχωρισμό της αρμοδιότητας του δημόσιου κατήγορου από τον νομικό σύμβουλο του κράτους, κριτήρια καταλληλότητας για όλους τους διορισμούς, σωστή και αυστηρή εφαρμογή του πόθεν έσχες. Για το πρωτοσέλιδο του «Φ» σήμερα, είπε ότι «είναι θλιβερό φαινόμενο που έχει να κάνει με την κατάντια που έχουμε περιέλθει. Όλοι έχουν το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά το φαινόμενο είναι τρομερά ανησυχητικό και δεν μας τιμά καθόλου το ότι φτάνουμε σε αυτό το σημείο».

Μεταναστευτικό

Για το μεταναστευτικό, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε ότι το κλειδί είναι να μην θεωρείται η Κύπρος χώρα προορισμού και γι’ αυτό οι αιτήσεις προσφύγων θα πρέπει να διεκπεραιώνονται το αργότερο σε 3 μήνες και να ακολουθεί ανθρώπινος επαναπατρισμός. Η Τουρκία, είπε, εργαλιοποιεί το μεταναστευτικό. Ανέφερε ότι πολλοί μετανάστες θεωρούν το Πουρνάρα «ξενοδοχείο», χαρακτήρισε τις συνθήκες εκεί τραγικές, διερωτήθηκε «τι νομίζουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τοποθετώντας συρματόπλεγμα σε μια μοιρασμένη χώρα» και τάχθηκε υπέρ των προγραμμάτων για την ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία και σύσταση δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής με εμπλοκή και της UNHCR.

Νέοι – Εκποιήσεις – Στεγαστικό

Κοινωνική στέγη για όλους σε ολόκληρη την Κύπρο, επιδότηση ενοικίων για νέους, χρήση των αδρανών οικιακών μονάδων στην ύπαιθρο, κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών, είναι μερικές από τις θέσεις που ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης Τάχθηκε επίσης υπέρ της επέκτασης και γενίκευσης του ολοήμερου σχολείου, αύξηση της κρατικής επένδυσης στην έρευνα και καινοτομία, ενίσχυση της κρατικής φοιτητικής μέριμνας, προώθηση και αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης, δημιουργία δημόσιων, ποιοτικών υποδομών για βρέφη και παιδιά.

Κυπριακό

Για το Κυπριακό, είπε ότι ορέπει να επανεκκινήσει η διαδικασία διαπραγματεύσεων, από εκεί που έμειναν, να διαφυλαχθεί η συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ, με πολιτική ισότητα, το κεκτημένο της διαδικασίας και το πλαίσιο Γκουτέρες, παρά την επιμονή της Τουρκίας σε δύο κράτη και κυριαρχική ισότητα. Μίλησε για ανάκτηση της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων, την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, των μηχανισμών της ΕΕ και του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Κυπριακού.

Κληθείς να σχολιάσεις δήλωση του Οζντίλ Ναμί ότι οι Ε/κ πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν διαζύγιο ή ομοσπονδία, ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε την εκτίμησή του για τον φίλο του, τέως Τ/κ διαπραγματευτή, λέγοντας ότι η διαφωνία τους είναι πως ο κ. Ναμί «θέλει να συμφωνήσει τους όρους του διαζυγίου πριν τον γάμο». Θεωρεί αντικίνητρο να τεθεί εκ των προτέρων το τι θα γίνει σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν και είπε ότι αυτό που θέτει ο Οζντίλ Ναμί θα πάψει να υπάρχει ως ερώτημα στην πράξη, γιατί θα λυθεί το Κυπριακό.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top