ΔΙΕΘΝΗ

Πώς ο βασιλιάς Κάρολος διώχνει τελειωτικά τον πρίγκιπα Χάρι από τη βασιλική οικογένεια

Πώς ο βασιλιάς Κάρολος διώχνει τελειωτικά τον πρίγκιπα Χάρι από τη βασιλική οικογένεια

Με όλη την πολιτική αναμπουμπούλα των τελευταίων ημερών στη Βρετανία, λίγοι έδωσαν προσοχή σε έγγραφο της Βουλής των Λόρδων, το οποίο, σύμφωνα με τη Daily Mail, αποκαλύπτει την πρώτη συνταγματική μεταρρύθμιση της βασιλείας του βασιλιά Κάρολου.

Πληροφορίες της Daily Mail αναφέρουν ότι πλέον θα ορίζονται διαφορετικά οι αντιβασιλείς στη Βρετανία. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι το παλάτι του Μπάκιγχαμ σκοπεύει να αντικαταστήσει τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Χάρι, οι οποίοι μέχρι πρότινος λόγω της σειράς διαδοχής θα μπορούσαν να αναμειχθούν σε κρατικές υποθέσεις κατά την απουσία του βασιλιά. Σύμφωνα με την Daily Mail, οι προτάσεις για τον διορισμό των αντιβασιλέων εξετάζονται από το Μπάκιγχαμ εδώ και μήνες, και μάλιστα είχαν την έγκριση της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι πρώτες συζητήσεις έγιναν την περασμένη Δευτέρα (24.10.2022) στη Βουλή των Λόρδων και αναμένεται σύντομα να ανακοινωθούν.

Το σχέδιο του βασιλιά Κάρολου να «μπλοκάρει» Χάρι και Άντριου

Σήμερα, όταν ο μονάρχης απουσιάζει για οποιονδήποτε λόγο, οι κρατικές υποθέσεις -όπως οι εγκρίσεις για τους περισσότερους διορισμούς και τη νομοθεσία- μπορούν να δίνονται από δύο συμβούλους του κράτους.

Σύμφωνα με τους όρους των νόμων περί αντιβασιλείας του 1937 και του 1953, αυτοί μπορούν να διοριστούν από τους τέσσερις αρχαιότερους ενήλικες στη σειρά διαδοχής, καθώς και από τη σύζυγο ενός μονάρχη. Επί του παρόντος, αυτό σημαίνει τη βασιλική σύζυγο, τον πρίγκιπα της Ουαλίας, τον δούκα του Σάσεξ ή τον δούκα της Υόρκης και την πριγκίπισσα Βεατρίκη.

Σύμφωνα με τις παρούσες προτάσεις, ο βασιλιάς θα μπορεί να επεκτείνει τον κατάλογο αυτό κατά την κρίση του, με τη δυνατότητα να συμπεριλάβει τα άλλα δύο αδέλφια του, την Άννα και τον Εδουάρδο.

Η μεταρρύθμιση είναι σχετικά επείγουσα, δεδομένου ότι ο βασιλιάς και η σύζυγός του είναι πιθανό να αναχωρήσουν σύντομα για το εξωτερικό, την πρώτη φορά που ο μονάρχης θα φύγει από τη χώρα εδώ και επτά χρόνια.

Την τελευταία φορά, η αείμνηστη βασίλισσα συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας το 2015 στη Μάλτα. Οι δούκες του Σάσεξ και του Γιορκ ήταν μεταξύ εκείνων που είχε διορίσει ως συμβούλους του κράτους εκ των προτέρων.

Ωστόσο, έκτοτε, ο πρίγκιπας Χάρι παραιτήθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα και μετακόμισε στο εξωτερικό, ενώ ο Άντριου απομακρύνθηκε από τη δημόσια ζωή μετά τη σχέση του με τον καταδικασμένο παιδόφιλο Τζέφρι Έπσταϊν.

Οι αξιωματούχοι του παλατιού έχουν επίγνωση ότι, σε μια εποχή μεγάλης εθνικής, διεθνούς και οικονομικής αναταραχής, θα ήταν εξαιρετικά ενοχλητικό αν η ομαλή και άμεση λειτουργία της κυβέρνησης εξαρτιόταν ξαφνικά από έναν από τους δύο παραστρατημένους δούκες.

Θεωρητικά, οι κρατικές υποθέσεις θα μπορούσαν να διεξάγονται ακόμη από τον πρίγκιπα της Ουαλίας και την πριγκίπισσα Βεατρίκη. Ωστόσο υπάρχει η σκέψη να διευρυνθούν οι επιλογές που διαθέτει ο βασιλιάς.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να συμπεριληφθούν και άλλα μέλη της οικογένειας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν όλα να λειτουργούν ομαλά και όταν ο βασιλιάς θα απουσιάζει. Στους βασιλικούς και κοινοβουλευτικούς κύκλους, για παράδειγμα, αναφέρεται συχνά το περιστατικό της απεργίας των ανθρακωρύχων το 1974. Εκείνη την εποχή, η βασίλισσα βρισκόταν σε μεγάλη περιοδεία στην Αυστραλία και τον Ειρηνικό.

Στις 7 Φεβρουαρίου, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η κυβέρνηση του Ted Heath είχε «γονατίσει» από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, δίνοντας στις Αρχές ειδικές εξουσίες για να αναλάβουν τις προμήθειες και τη διανομή καυσίμων και τροφίμων. Την επόμενη ημέρα, το Κοινοβούλιο διαλύθηκε.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαταγές αυτές έπρεπε να εγκριθούν από δύο συμβούλους του κράτους. Σε εκείνη την περίπτωση, ήταν η πριγκίπισσα Μαργαρίτα και η βασιλομήτωρ.

Με τη μεταρρύθμιση αυτή, λοιπόν, η Βρετανία δεν θα οδηγηθεί ξανά σε αυτό το είδος χάους.

Πηγή: iefimerida.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top