ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε στη Σανγκάη η χορήγηση του πρώτου εισπνεόμενου εμβολίου κατά της Covid - Δείτε βίντεο

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε στη Σανγκάη η χορήγηση του πρώτου εισπνεόμενου εμβολίου κατά της Covid - Δείτε βίντεο

Οι υγειονομικές υπηρεσίες στην κινεζική πόλη της Σανγκάης ξεκίνησαν να χορηγούν την Τετάρτη ένα εισπνεόμενο εμβόλιο κατά της Covid, σε μια εξέλιξη που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Το εμβόλιο - έχει τη μορφή σπρέι που αναρροφάται από το στόμα - προσφέρεται δωρεάν ως αναμνηστική δόση σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί προηγουμένως, σύμφωνα με ανακοίνωση σε επίσημο λογαριασμό της πόλης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τέτοια εμβόλια «χωρίς τη χρήση βελόνων» θα καταστήσουν τον εμβολιασμό πιο προσιτό σε χώρες με εύθραυστα συστήματα υγείας, επειδή «είναι ευκολότερο να χορηγηθούν». Μπορούν επίσης να πείσουν ανθρώπους που δεν τους αρέσουν οι ενέσεις, να εμβολιαστούν.

 

Η Κίνα θέλει να αυξήσει τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς πριν χαλαρώσει τους αυστηρούς περιορισμούς για την πανδημία, οι οποίοι καθυστερούν την οικονομία και δεν βρίσκονται σε συγχρονισμό με τον υπόλοιπο κόσμο. Από τα μέσα Οκτωβρίου, το 90% των Κινέζων ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και το 57% είχε κάνει αναμνηστική δόση.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από ένα διαδικτυακό κινεζικό κρατικό μέσο ενημέρωσης έδειχνε ανθρώπους σε ένα κέντρο υγείας της Σανγκάης να βάζουν το κοντό ακροφύσιο ενός λευκού κυπέλλου στο στόμα τους. Το συνοδευτικό κείμενο ανέφερε ότι αφού εισπνεύσουν αργά, οι άνθρωποι κρατούν την αναπνοή τους για πέντε δευτερόλεπτα, με την όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται σε 20 δευτερόλεπτα.

«Ήταν σαν να πίνεις ένα φλιτζάνι τσάι με γάλα», δήλωσε ένας κάτοικος της Σανγκάης στο βίντεο.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων χωρίς βελόνα δεν έχει διερευνηθεί πλήρως. Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν το εισπνεόμενο φάρμακο τον Σεπτέμβριο, αλλά μόνο ως αναμνηστική δόση, αφού μελέτες έδειξαν πως προκάλεσε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε άτομα που είχαν προηγουμένως λάβει δύο δόσεις ενός διαφορετικού κινεζικού εμβολίου.

Ένα εμβόλιο που λαμβάνεται σε μορφή σπρέι θα μπορούσε, σύμφωνα με Ινδούς επιστήμονες, να «αποκρούσει» τον ιό πριν αυτός φτάσει στο υπόλοιπο αναπνευστικό σύστημα, αν και αυτό «θα εξαρτούνταν εν μέρει από το μέγεθος των σταγονιδίων». «Τα μεγαλύτερα σταγονίδια θα ενίσχυαν την άμυνα σε μέρη του στόματος και του λαιμού, ενώ τα μικρότερα θα ταξίδευαν πιο βαθιά στο σώμα», δήλωσε η Δρ Vineeta Bal, ανοσολόγος στην Ινδία.

Το εισπνεύσιμο εμβόλιο αναπτύχθηκε από την κινεζική βιοφαρμακευτική εταιρεία CanSino Biologics Inc. ως μια έκδοση αερολύματος του εμβολίου αδενοϊού της εταιρείας, το οποίο χρησιμοποιεί έναν σχετικά ακίνδυνο ιό του κρυολογήματος.

Η εισπνεόμενη έκδοση έχει λάβει έγκριση για κλινικές δοκιμές στη Μαλαισία, ανέφερε δημοσίευμα μαλαισιανών μέσων ενημέρωσης τον περασμένο μήνα.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top