Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΔΙΕΘΝΗ

Ανέβηκαν τα επιτόκια της ΕΚΤ - Θα έρθουν κι άλλες αυξήσεις - Τι λένε οι ειδικοί

Ανέβηκαν τα επιτόκια της ΕΚΤ - Θα έρθουν κι άλλες αυξήσεις - Τι λένε οι ειδικοί

Στη δεύτερη αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με την Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις, σε μία προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να είναι «υπερβολικά υψηλός».

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και θα παραμείνει πάνω από τον στόχο μας για παρατεταμένη χρονική περίοδο», είπε η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη σημερινή συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου για θέματα νομισματικής πολιτικής.

«Λάβαμε τη σημερινή απόφαση και αναμένουμε ότι θα αυξήσουμε τα επιτόκια περαιτέρω, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε την έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%», πρόσθεσε.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αύξηση των βασικών επιτοκίων με την ΕΚΤ να δηλώνει πως «έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την άρση της διευκολυντικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής». Από το περασμένο Ιούλιο η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα βασικά της επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης.

Πλέον το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αυξάνονται στο 2,00%, 2,25% και 1,50% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου 2022.

«Τους τελευταίους μήνες, η αλματώδης αύξηση των τιμών της ενέργειας και των ειδών διατροφής, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και η ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία έχουν συμβάλει στη διεύρυνση των πιέσεων στις τιμές και στην άνοδο του πληθωρισμού», είπε η κ. Λαγκάρντ για να προσθέσει πως «η νομισματική μας πολιτική επιδιώκει να μειώσει τη στήριξη της ζήτησης και να αποτρέψει τον κίνδυνο επίμονης μετατόπισης προς τα πάνω των προσδοκιών για τον πληθωρισμό».

Καθοδικοί κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως τα εισερχόμενα στοιχεία «επιβεβαιώνουν ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης είναι σαφώς καθοδικοί, ιδίως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».

Όπως είπε, η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ είναι πιθανόν να έχει επιβραδυνθεί σημαντικά το γ΄ τρίμηνο του έτους, «και αναμένουμε περαιτέρω εξασθένηση στο υπόλοιπο του έτους και στις αρχές του επόμενου έτους».

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε 9,9% τον Σεπτέμβριο, αντανακλώντας περαιτέρω αυξήσεις σε όλες τις συνιστώσες.

«Μειώνοντας τα πραγματικά εισοδήματα των ανθρώπων και ωθώντας προς τα πάνω το κόστος για τις επιχειρήσεις, ο υψηλός πληθωρισμός εξακολουθεί να επιδρά αρνητικά στις δαπάνες και την παραγωγή», πρόσθεσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ διαμήνυσε πως «προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος τροφοδότησης του πληθωρισμού, τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης για τη θωράκιση της οικονομίας από την επίδραση των υψηλών τιμών της ενέργειας θα πρέπει να έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα και να στοχεύουν στους πιο ευάλωτους».

Υποχωρεί ο δανεισμός

Σε σχέση με τις χρηματοπιστωτικές και νομισματικές συνθήκες, η κ. Λαγκάρντ είπε πως καθώς ο δανεισμός έχει γίνει ακριβότερος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, οι τραπεζικές χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις παραμένουν εύρωστες, καθώς αυτές πρέπει να χρηματοδοτήσουν το υψηλό κόστος παραγωγής και να συσσωρεύσουν αποθέματα.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως η ζήτηση δανείων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων εξακολουθεί να μειώνεται, ενώ υποχωρεί και η χορήγηση δανείων προς τα νοικοκυριά, «καθώς τα πιστοδοτικά κριτήρια έχουν γίνει αυστηρότερα και η ζήτηση δανείων έχει μειωθεί σε ένα περιβάλλον ανόδου των επιτοκίων και χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης».

«Οι μελλοντικές αποφάσεις μας για τα επιτόκια πολιτικής θα εξακολουθήσουν να εξαρτώνται από τα στοιχεία και να ακολουθούν μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση», κατέληξε η κ. Λαγκάρντ.

Σταδιακή μείωση του ρυθμού αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ βλέπουν αναλυτές

Υποχώρηση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τις επόμενες συνεδριάσεις βλέπουν αναλυτές.

Ο Κονταντίν Βέιτ, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην PIMCO, ανέφερε σε σημείωμά του πως μετά τη σημερινή, δεύτερη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης, παρουσιάστηκε λιγότερο σκληρή στο λεκτικό της, λέγοντας ότι σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος στην άρση της διευκολυντικής πολιτικής», ενώ εκφράζει περισσότερη ανησυχία για την ανάπτυξη και υστερήσεις στην μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο κ. Βέιτ σημείωσε ότι η αγορά πλέον έχει αφαιρέσει 25 μονάδες βάσης κατά την επόμενη συνεδρία, στη βάση «κάπως πιο ήπιας διατύπωσης με την κορύφωση των επιτοκίων στο 2,75%».

«Αναμένουμε πρόσθετη αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο και μια μετάβαση προς τις αυξήσεις 25 μονάδων βάσης το επόμενο έτος, καθώς ο κύκλος των αυξήσεων μετατοπίζεται από την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στη σύσφιξη», είπε.

Εξάλλου, στο δικό της σημείωμά της, η γερμανική τράπεζα Berenberg επεσήμανε πως η κ. Λαγκάρντ, όπως αναμενόταν, είπε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις περαιτέρω αυξήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις.

Και η Berenberg, αναμένει αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο και μια «τελική» αύξηση 25 μονάδων βάσης στις 2 Φεβρουαρίου, στέλνοντας το επιτόκιο πράξεων αναχρηματοδότησης στο 2,75%.

Επίσης, η ΕΚΤ κατευθύνεται προς την ποσοτική σύσφιξη σε κάποιο στάδιο νωρίς το 2023 και σημείωσε πως η κ. Λαγκάρντ ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ θα αποφασίσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο για το πώς θα μειώσει τον αριθμό των ομολόγων που διακρατεί στον ισολογισμό της μέσω του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP).

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top