ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Aναστασιάδης-Αβέρωφ Νεοφύτου: Σχέσεις στοργής και οργής

Νίκος Aναστασιάδης-Αβέρωφ Νεοφύτου: Σχέσεις στοργής και οργής

«Μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε», είναι η φράση που αποδίδει με χαρακτηριστικό τρόπο τη σχέση του Νίκου Αναστασιάδη και του Αβέρωφ Νεοφύτου, μια σχέση η οποία μετρά πολλά χρόνια, έχει περάσει από μύρια κύματα και έχει σφυρηλατηθεί στην πορεία του χρόνου, μέσα από σημαντικά γεγονότα σε πολύ κρίσιμες συνθήκες, με καλές αλλά και άσχημες στιγμές.

Σε προσωπικό επίπεδο Αναστασιάδης και Αβέρωφ έχουν τεράστιες διαφορές, τόσο στο χαρακτήρα και τον ψυχισμό, διαφορές που εκδηλώνονται με διαμετρικά αντίθετους τρόπους συμπεριφοράς και αντίδρασης. Ο εξωστρεφής Νίκος Αναστασιάδης είναι γνωστός για τα ξεσπάσματά του, μετά από τα οποία συνήθως ξεχνά κάθε σύγκρουση. Ξεσπάσματα έχει και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δεν φημίζεται για την εξωστρέφειά του, ούτε ότι έχει την…παχυδερμία που επιβάλλει η πολιτική. «Ισως αυτή να είναι μια μεγάλη διαφορά που έχουν», περιγράφει στο themaonline άνθρωπος που τους γνωρίζει πολύ καλά. Και οι δύο περιγράφονται μετρ του παρασκηνίου με τη διαφορά ότι ο Αναστασιάδης έχει το χαρακτηρισμό του ανοικτού αλλά όχι αξιόπιστου, σε αντίθεση με τον κρυψίνους Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος όμως σπανίως δεν τιμά τον λόγο του.

Η τελευταία κόντρα

Μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είχε απαντήσει στην νουθεσία που διατύπωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου το βράδυ της Δευτέρας στο debate του Sigma, όπως διαλύσει τις σκιές που τον φέρουν να υπονομεύει την υποψηφιότητά του με την ανοχή που επιδεικνύει έναντι της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη. Η αναφορά του Αβέρωφ Νεοφύτου έκρυβε ένα βαθύ παράπονο, το οποίο μπορεί να μην είναι αυθαίρετο, αλλά σίγουρα δεν τέθηκε την κατάλληλη ώρα και με τον σωστό τρόπο. Δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών που είχαν αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα, σίγουρα δεν ήταν καθόλου τυχαία, γεγονός που ενόχλησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μιας και θεωρήθηκαν υποβολιμαία για να του ασκήσουν πίεση. Ακόμη και εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν έτοιμος να προβεί σε ακόμη μια δήλωση στήριξης του Αβέρωφ Νεοφύτου ώστε να τον ικανοποιήσει και να κλείσει το θέμα, τα δημοσιεύματα που τον έφεραν περίπου να απειλείται από υπουργούς ακόμη και με παραίτηση, εάν δεν…συνετιστεί, σίγουρα δεν βοήθησαν στην εκτόνωση της κρίσης. Ούτε και το έντονο πρωτοσέλιδο άρθρο του εκδότη της «Αλήθειας», Φρίξου Κουλέρμου, συνέβαλε προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο αντρών.

Αλληλοεκτίμηση και αλληλοεξάρτηση

Σε πολιτικό επίπεδο, οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου έχουν τον ίδιο προσανατολισμό, παρά τις κατά καιρούς διαφορές τους, ουσιαστικές ή και επιμέρους. Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει κερδίσει το χαρακτηρισμό του εκφραστή της Λαϊκής Δεξιάς, ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου θεωρείται εκπρόσωπος της πιο φιλελεύθερης προσέγγισης. Εξού και οι διαφωνίες τους σε μια σειρά από ζητήματα, με αποκορύφωμα το ΓεΣΥ. Σε όλα αυτά τα χρόνια της συνύπαρξης, Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου έδωσαν μαζί πολλές εκλογικές μάχες, τις περισσότερες με επιτυχία. Ειδικά μετά την πρώτη εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία, τον Μάρτιο του 2013, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν ο άνθρωπος που κινούσε με μαεστρία τα νήματα στη Βουλή για να περάσουν τα καυτά νομοσχέδια που έκριναν την τύχη της χώρας, η οποία βρισκόταν στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζει ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος πολλές φορές έπλεξε δημοσίως το εγκώμιο του προέδρου του ΔΗΣΥ. Μια μόνιμη διαφωνία που υπήρχε ανάμεσα στο Προεδρικό και τον ΔΗΣΥ είναι ποιος τραβά περισσότερο κουπί από τον άλλο, μια διελκυστίνδα που χαρακτηρίζει όλα τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία. Κατά καιρούς το Προεδρικό είχε παράπονα από την Πινδάρου ότι δεν προβάλλει, δεν στηρίζει και δεν βοηθά το κυβερνητικό έργο, ενώ από την άλλη, συχνά ήταν (και παραμένουν) τα μουρμουρητά της Πινδάρου ότι πληρώνει το κόστος κυβερνητικών αστοχιών, κακών επιλογών και σκανδάλων. Οι ψίθυροι της μιας πλευράς φθάνουν γρήγορα σε γνώση της άλλης, γεγονός που επιτείνει τα παράπονα και τις κόντρες.

Η προεδρική κόντρα

Τον τελευταίο χρόνο τα μουρμουρητά άρχισαν να πληθαίνουν όταν το πλήρωμα του χρόνου έβαλε στην ατζέντα τις προεδρικές εκλογές. Ο Νίκος Αναστασιάδης αναγνώριζε ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου δικαιωματικά είχε τον πρώτο λόγο αλλά την ίδια ώρα, έβαζε στην εξίσωση και το θέμα της εκλεξιμότητας και των συνεργασιών με άλλα κόμματα. Μάλιστα επικαλείτο το παράδειγμα των εκλογών του 2008 όταν ο ίδιος, όντας πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δεν ήταν υποψήφιος γιατί έκρινε ότι δεν υπήρχαν τα εχέγγυα επιτυχίας και το χρίσμα δόθηκε στον Ιωάννη Κασουλίδη.

Το σενάριο για υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη με τις ευλογίες του ΔΗΣΥ δεν ήταν κάτι απαγορευτικό, κάθε άλλο. Ο Νίκος Αναστασιάδης προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να βρει συμβιβαστική λύση αλλά δεν τα κατάφερε. Οι πιέσεις από τον Αβέρωφ Νεοφύτου για ξεκαθάρισμα ήταν συνεχείς και οδήγησαν στην παραίτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη από το ΥΠΕΞ, την αποχώρηση του υφυπουργού Βασίλη Πάλμα από το Προεδρικό. Από τότε τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Πολλές φορές ο Πρόεδρος στήριξε δημοσίως την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ωστόσο θεωρεί ότι πληρώνει κόστος, που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, εξαιτίας της προεδρικής ανοχής έναντι του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος απορρίπτει κάτι τέτοιο και ξεκαθαρίζει ότι έχει στηρίξει και στηρίζει με κάθε τρόπο την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, στο πλαίσιο πάντα των περιορισμών που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος. Οι ψίθυροι περί ύπαρξης plan b στον ΔΗΣΥ μέχρι και μετά το καλοκαίρι έκαναν μεγάλη ζημιά στην υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δέχθηκε πολλές παρασκηνιακές κρούσεις για να αποσυρθεί. Ο ίδιος όμως απορρίπτει κάτι τέτοιο και τονίζει ότι θα δώσει τη μάχη μέχρι τέλους.

Τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές στο σκηνικό στον ΔΗΣΥ παραμένει εξαιρετικά εύθραυστο και οι σχέσεις με το Προεδρικό περνούν από μια ακόμη δοκιμασία. Η συνέχεια είναι αβέβαιη και κάθε πρόβλεψη έχει μεγάλο βαθμό ρίσκου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top