ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καδής: «Η Κύπρος είναι ήδη μάρτυρας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής»

Καδής: «Η Κύπρος είναι ήδη μάρτυρας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής»

Η Κύπρος είναι ήδη μάρτυρας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε τη Δευτέρα ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, σε χαιρετισμό του, που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, τον οποίο απηύθυνε στην εκδήλωση της CYMEPA για τη σκυταλοδρομία «Running out of time», για την κλιματική αλλαγή.

Αρχικά ο κ. Καδής καλωσόρισε στην Κύπρο τους συμμετέχοντες στη δράση «Running out of time», η οποία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. "Πρόκειται για μια γιγαντιαία και χωρίς στάσεις σκυταλοδρομία, που ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 από τη Γλασκώβη, την πόλη που φιλοξένησε τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP26 το 2021, και θα τερματίσει στις 6 Νοεμβρίου 2022 στο Σαρμ Ελ Σέιχ, την πόλη που θα φιλοξενήσει τη φετινή Διάσκεψη COP27", επεσήμανε.

Ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι "οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, με το μήνυμα που μεταφέρουν, προτρέπουν τους ηγέτες να παρέμβουν δραστικά έτσι ώστε να παρέχονται στους νέους τα απαραίτητα εφόδια, η εκπαίδευση και τα μέσα, για να μπορέσουν να καταστούν πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για έναν αειφόρο πλανήτη".

"Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ένας αγώνας που μπορούμε ακόμα να κερδίσουμε, εάν ενεργήσουμε με ταχύτητα και συνέπεια για να ανεβάσουμε το επίπεδο των φιλοδοξιών μας και επιταχύνουμε τη δράση για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή", υπέδειξε ο κ. Καδής, προσθέτοντας ότι στη βάση της Συμφωνίας αυτής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της έχουν υποβάλει μια εθνικά καθορισμένη συνεισφορά για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990, μέσω του νομοθετικού πακέτου Fit-for-55.

"Προτρέπουμε τους εταίρους μας σε ολόκληρο τον πλανήτη να κάνουν το ίδιο, να κλιμακώσουν δηλαδή τη συμβολή τους στη διεθνή προσπάθεια για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου", ανέφερε.

Επιπλέον ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι "η Κύπρος, η οποία είναι ήδη μάρτυρας των σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, έχει θεσπίσει Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής και Σχέδιο Δράσης".

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Κύπρος έχει αναλάβει επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε περιφερειακό επίπεδο. "Η πρωτοβουλία μας στοχεύει στην ανάπτυξη ενός περιφερειακού σχεδίου δράσης που θα αποτελείται από κατάλληλες πολιτικές και μέτρα για την αντιμετώπιση των ειδικών προκλήσεων της περιοχής που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή", υπογράμμισε ο κ. Καδής.

Για τον σκοπό αυτό, συνέχισε ο Υπουργός Γεωργίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκάλεσε τους αρχηγούς των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για από κοινού αντιμετώπιση των περιφερειακών θεμάτων που άπτονται της κλιματικής αλλαγής, μέσω συγκεκριμένης δήλωσης πολιτικής που αφορά στο περιφερειακό σχέδιο δράσης. Η δήλωση αυτή αναμένεται να υιοθετηθεί στη Σύνοδο των ηγετών των χωρών που συμμετέχουν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της COP27, στις 8 Νοεμβρίου 2022, πρόσθεσε.

"Όραμά μας είναι η περιοχή μας να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία και να χρησιμοποιήσει την κλιματική πρόκληση ως ευκαιρία για να δείξουμε με υπερηφάνεια στον κόσμο τι μπορούν να επιτύχουν οι λαοί μας, όταν συνεργάζονται", κατέληξε ο κ. Καδής.

Στην Κύπρο η σκυτάλη της μεγαλύτερης σκυταλοδρομίας για την κλιματική αλλαγή

Το μήνυμα των νέων ότι έχουμε ξεμείνει από χρόνο έστειλε την Δευτέρα και η Κύπρος, στο πλαίσιο συμμετοχής της, με άλλες 17 χώρες, στην μεγαλύτερη σκυταλοδρομία για την κλιματική αλλαγή και με τελικό αποδέκτη τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών (COP27) που αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου.

Η σκυτάλη, που ξεκίνησε από τη Γλασκώβη της Σκωτίας, έφτασε το πρωί στην Πάφο και μεταφέρθηκε από ποδηλάτες στα γραφεία της Κυπριακής Ένωσης Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (CYMEPA), στη Λεμεσό, όπου παραδόθηκε σε δρομείς, μεταξύ αυτών ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης και ο ΓΔ του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος.

Η μικρή τελετή παράδοσης της σκυτάλης πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Κώστα Καδή, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία, ένα εντυπωσιακό εγχείρημα, αφού θα καλυφθεί μια απόσταση πέραν των 7,767 χιλιομέτρων από δρομείς, ποδηλάτες, κωπηλάτες, «ανθρώπους που θέλουν να στείλουν ένα σημαντικό μήνυμα στους ηγέτες των χωρών».

«Σίγουρα αυτό το μήνυμα θα μεταφερθεί και στην πολιτική ηγεσία του τόπου», είπε ο κ.Καδής, προσθέτοντας ότι η χώρα μας θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο «αφού στο περιθώριο της Συνόδου θα παρουσιαστεί και η πρωτοβουλία του ΠτΔ για συντονισμό των χωρών της περιοχής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ειδικά στην περιοχή μας».

Είναι, συνέχισε, μια πρωτοβουλία που συνδιοργανώνεται με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και σίγουρα ο ρόλος των νέων σε αυτήν την προσπάθεια είναι καθοριστικός και υπογράμμισε ότι «θέλουμε σίγουρα να μπουν πιο φιλόδοξοι στόχοι και θεωρώ ότι η Ευρώπη είναι πρωτοπόρος σε αυτήν την προσπάθεια».

Ανέφερε ακόμη ότι «θέλουμε να υπάρχει πίεση από κάτω προς τα πάνω και θεωρώ ότι με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες το μήνυμα φθάνει στις ηγεσίες, οι οποίες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και η Κύπρος σίγουρα θα αναλάβει την ευθύνη της, στο μερίδιο που της αναλογεί».

Η δημιουργία όλων των εκπαιδευτικών εργαλείων για την ευαισθητοποίηση γύρω από την κλιματική αλλαγή είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και είναι κάτι στο οποίο εργαζόμαστε με πολύ δύναμη, ανέφερε εξάλλου η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές, σημείωσε, ότι δεν υπάρχουν δεύτερης προτεραιότητας ενέργειες που αφορούν την κλιματική αλλαγή, γιατί είναι κάτι που μας αφορά όλους. Σύμφωνα με την κ.Βασιλείου «μέσα από τις δράσεις και πρωτοβουλίες μας, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους ανθρώπους έτσι που όλοι μαζί να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη για την διαδρομή προς την τουριστική περιοχή Λεμεσού, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης είπε πως «στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα σήμερα από τη Λεμεσό μέχρι την COP27, για να πετύχουμε ένα πλαίσιο ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα σε αυτή την προσπάθεια για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Η σκυτάλη, όπως εξάλλου εξήγησε ο ΓΓ της CYMEPA, Μιχάλης Ιερείδης, αποτελείται από 18 ξυλάκια τα οποία αντιπροσωπεύουν τις 18 χώρες που συμμετέχουν στη σκυταλοδρομία και τέσσερις σιδερένιους δακτύλιους που συμβολίζουν τα τέσσερα επίπεδα ανάμειξης στα περιβαλλοντικά θέματα, δηλαδή σε προσωπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Μέσα στη σκυτάλη, πρόσθεσε, υπάρχει τοποθετημένο GPS που παρακολουθεί την πορεία της διαδρομής κα το μήνυμα που θα επιδοθεί στους ηγέτες των χωρών στη Σύνοδο της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα https://running-out-of-time.com/, η σκυτάλη βρίσκεται, το βράδυ της Δευτέρας, στην περιοχή της Λάρνακας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΥΠΕΞ: Σημαντικά μηνύματα για Κυπριακό στο Ψήφισμα για το Βαρώσι

ΥΠΕΞ: Σημαντικά μηνύματα για Κυπριακό στο Ψήφισμα για το Βαρώσι

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την υιοθέτηση Ψηφίσματος από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το οποίο καλεί για την άμεση επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στους νομίμους κατοίκους της.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top