ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έσβησαν τις φωτιές Αναστασιάδης-Αβέρωφ - Το παρασκήνιο και η επόμενη μέρα

Έσβησαν τις φωτιές Αναστασιάδης-Αβέρωφ - Το παρασκήνιο και η επόμενη μέρα

Γυρίζουν σελίδα και προχωρούν ενωμένοι στις εκλογές, είναι η εικόνα που θέλουν να στείλουν Προεδρικό και Πινδάρου, βάζοντας τελεία στη δημόσια ψυχρότητα των τελευταίων ημερών, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Η πυροσβεστική επιχείρηση που στήθηκε τις τελευταίες μέρες αποσόβησε τον κίνδυνο από τις φλόγες που κύκλωσαν το κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά μόνον ο χρόνος θα δείξει κατά πόσον η απειλή αναζωπύρωσης έχει εξαλειφθεί οριστικά και οι σκιές έχουν όντως διαλυθεί.

Η πέραν της μισής ώρας συνάντηση των δύο αντρών, το πρωί της Τετάρτης, αποδείχθηκε καταλυτική για την επικράτηση της ηρεμίας ανάμεσα στο Προεδρικό και την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, όπως ήταν και το ζητούμενο των παρασκηνιακών διεργασιών των τελευταίων ημερών, με τη μεσολάβηση ιστορικών στελεχών του ΔΗΣΥ. «Συνεπώς, θέλω να διαβεβαιώσω όσους επίχαιραν ένα μικρό χρονικό διάστημα πως τάχα υπάρχει ρήξη μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και του συναγωνιστή του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου για τη Δημοκρατία, πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερη λύπη απόψε ή σήμερα» ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση της οργάνωσης Νέων Επιστημόνων. Λόγω ενωρίτερα, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι το όλο ζήτημα δεν ήταν κάτι περισσότερο από προβληματάκια, που παρατηρούνται σε κάθε οικογένεια. «Το θέμα είναι η αγάπη προς την πατρίδα, η αγάπη προς μια παράταξη που συνεισέφερε και συνεισφέρει στην πατρίδα, να παραμένει ενωμένη, δυνατή και να μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει αυτά που μέχρι σήμερα έχει προσφέρει», είπε ο Πρόεδρος προσερχόμενος στην εκδήλωση της ΟΝΕ.

Αρχή με…τριμερή

Οι προσπάθειες όσων ήθελαν την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ Προέδρου και Αβέρωφ πριν την νυκτερινή κοινή εμφάνιση των δύο, στην κομματική εκδήλωση της ΟΝΕ, έπιασαν τόπο. Ηθελαν πάση θυσία να αποφύγουν τη συνάντηση σε ψυχρό κλίμα σε μια κομματική σύναξη. Ετσι, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανηφόρησε το πρωί το λόφο του Προεδρικού και συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη, παρόντος του υφυπουργού Πέτρου Δημητρίου, ο οποίος έχει την ευθύνη του συντονισμού ανάμεσα στο προεδρικό και την παράταξη, ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας. Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου είπαν ο καθένας ζητήματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση, ανέπτυξαν θέματα που προκαλούν εκατέρωθεν ενόχληση και συμφώνησαν ότι όλος αυτός ο θόρυβος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχε καλύτερη επικοινωνία. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αξίωσε πιο έντονη προεκλογική δραστηριότητα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να πιστωθεί στον ΔΗΣΥ αλλά και στον πρόεδρο της παράταξης, η συμβολή στην επιτυχή διακυβέρνηση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για όσα του καταλογίστηκαν για τον παρεξηγήσιμο ρόλο του στην προεκλογική εκστρατεία και σημείωσε ότι εκ του θεσμικού του ρόλου δεν είναι σωστό να έχει έντονη συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία. Σημείωσε επίσης ότι οι υπουργοί που είναι μέλη του κόμματος, ασφαλώς και συνδράμουν την εκλογική προσπάθεια του Αβέρωφ Νεοφύτου. Τόνισε πάντως ότι δεν υπάρχουν άλλα σενάρια, και ότι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της παράταξης. Η τριμερής διευρύνθηκε στη συνέχεια από τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος, Χάρη Γεωργιάδη και τα ιστορικά στελέχη της παράταξης, Ιωάννη Κασουλίδη και Παναγιώτη Δημητρίου. Κοινό σημείο αναφοράς ήταν η ανάγκη όπως η παράταξη πορευτεί ενωμένη διαφορετικά είναι υπαρκτός ο κίνδυνος διάσπασης. Στο θέμα της ενότητας εστίασε ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξερχόμενος του Προεδρικού. «Με τον Νίκο Αναστασιάδη μας συνδέουν κοινοί αγώνες μερικών δεκαετιών και μια συνεργασία πάντα με στόχο να βοηθούμε τον τόπο μας. Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έχουμε κι ακόμα ένα κοινό. Έχουμε ένα κοινό σπίτι. Τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Και ενωμένοι συνεχίζουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Μια μάχη που έχει να κάνει με το μέλλον του τόπου μας και ενωμένοι όλοι μαζί, Δημοκρατικός Συναγερμός και Κυβέρνηση, θα δώσουμε και αυτή τη μάχη και πιστεύουμε πως ακόμα μια φορά θα κρατήσουμε την Κύπρο στη σωστή πορεία της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η επιστολή…αγνοείται

Πάντως από πλευράς Πινδάρου υποστηρίζεται ότι μετά τη συνάντηση κρίθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος αποστολής της «αυστηρώς προσωπικής επιστολής» του Προέδρου προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης προανήγγειλε την Τρίτη. Ωστόσο, άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι η επιστολή εστάλη αυθημερόν, δηλαδή την Τρίτη, και καταγράφει λεπτομερώς δημόσιες παρεμβάσεις αλλά και ενέργειες του Νίκου Αναστασιάδη, υπέρ της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεισαν ηλικιωμένη ότι χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ο εγγονός της - Πέρασαν από το σπίτι της και πήραν τα χρήματα

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί



Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top