ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάει για νέα αναστολή εκποιήσεων η Βουλή – Κίνδυνος να χαθούν εκατομμύρια από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ

Πάει για νέα αναστολή εκποιήσεων η Βουλή – Κίνδυνος να χαθούν εκατομμύρια από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση, θα τεθεί σήμερα (2/11) η κοινή πρόταση νόμου ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγων για επέκταση της στοχευμένης αναστολής των εκποιήσεων ακινήτων για άλλους 3 μήνες, μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2023.

Πάντως, σε περίπτωση που η πρόταση νόμου ψηφισθεί σε νόμο, η Κύπρος κινδυνεύει να χάσει πολλά εκατομμύρια από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, κάτι για το οποίο προειδοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, επισημαίνοντας ότι «οι συνέπειες δεν αφορούν μόνο τον κίνδυνο μη εκταμίευσης της επόμενης δόσης, (…) αλλά υπάρχει και ενδεχομένως ένας πιο μεγάλος κίνδυνος, που είναι να θεωρηθεί ότι μία κατάσταση, η οποία έγινε ως προσωρινό μέτρο, τείνει προς μονιμοποίηση με κίνδυνο να αδυνατίσει ή να ακυρώσει το πλαίσιο των εκποιήσεων».

«Εάν γίνει αυτό το πράγμα, τότε σίγουρα θα μας τιμωρήσουν και με υποβάθμιση», είχε τονίσει ο κ. Πετρίδης, συμπληρώνοντας πως «είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί ένα πλαίσιο εκποιήσεων ειδικά στη νέα περίοδο αβεβαιότητας που μπαίνουμε».

Με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων στη Βουλή, όπως όλα δείχνουν, η πρόταση νόμου θα υπερψηφιστεί με άνεση, αφού πέραν των κομμάτων που την συνυπογράφουν και συνολικά διαθέτουν 30 ψήφους -δεν υπολογίζονται τυχόν απουσίες-, υπέρ δεν αποκλείεται να ταχθεί και το ΔΗΚΟ, που για την ώρα κρατά τα χαρτιά του κλειστά.

Αξίζει, ωστόσο, να επισημανθεί πως, ακόμη και εάν η πρόταση νόμου υπερψηφισθεί σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής, δεν συνεπάγεται ότι αυτή θα εφαρμοστεί άμεσα. Κι αυτό, γιατί θα πρέπει πρώτα να υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προτού δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Βέβαια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει το δικαίωμα εντός 15 ημέρων από την ψήφιση της πρότασης νόμου, να την αναπέμψει ζητώντας από τη Βουλή να κάνει αποδεκτή την αναπομπή ή να προσφύγει απευθείας στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αποφασίσει αυτό κατά πόσον είναι συνταγματική ή όχι.

Σημειώνεται ότι, η στοχευμένη αναστολή εκποιήσεων που αφορούσε κύρια κατοικία µε εκτιμημένη αξία η οποία δεν υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ, επαγγελματική στέγη µε ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις 750.000 ευρώ και αγροτεμάχιο η εκτιμημένη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, έληξε την 31η Οκτωβρίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top