H ελληνική κυβέρνηση υπερέβη χθες, με τη ψήφιση στη Βουλή του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων για την ολοκλήρωση της δανειακής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, το πρώτο από αρκετά εμπόδια που έχει ακόμα μπροστά της.
Το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε από 229 βουλευτές εμπεριέχει πολλά μέτρα όπως ενδεικτικά η αύξηση του ΦΠΑ σε μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, περικοπή συντάξεων, εισαγωγή οιονεί αυτόματου περιορισμού των δαπανών ώστε να υπάρχουν ισοζυγισμένοι ισολογισμοί, και εξασφάλιση της πλήρους αυτοδυναμίας της ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Όπως σημείωσαν χθες έγκυροι αναλυτές, όλα αυτά τα μέτρα, μαζί και με τα υπόλοιπα που αναμένεται να ψηφιστούν σε μία εβδομάδα, «είναι πικρό ποτήρι» για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό εκδηλώθηκε ήδη στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: 32 της κοινοβουλευτικής του ομάδας των 149 εδρών καταψήφισαν το νομοσχέδιο με ξεκάθαρο «όχι», 6 δήλωσαν «παρών», και μία βουλευτής απουσίασε.
Η έγκυρη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, είχε σήμερα τίτλο «Ο Τσίπρας κέρδισε και έχασε ταυτοχρόνως». Και ο βρετανικός Economist, σημειώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός στηρίζεται πια στα πόδια της αντιπολίτευσης», αποφαίνεται πως η σταθερότητα της κυβέρνησής του τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση.
Δύο μέρες πριν από την ψηφοφορία της επόμενης Τετάρτης, 22 του μηνός, με το 2ο πακέτο μέτρων, η ελληνική κυβέρνηση έχει μπροστά της στις 20 Ιουλίου την αποπληρωμή 4,2 δις ευρώ στην ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), ποσό που δεν διαθέτει.
Κανονικά, η αδυναμία αποπληρωμής θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ στο να τερματίσει την παροχή βοήθειας προς τις τράπεζες, οπότε εκεί πηγαίνει κάποιος στο απευκταίο, για τα κόμματα που έχουν φιλοευρωπαϊκό προσδιορισμό, σενάριο της εισαγωγής ενός εναλλακτικού νομίσματος – σενάριο που ο Economist χαρακτηρίζει «πρελούδιο για την έξοδο από το ευρώ».
Όμως, αυτό το σενάριο φαίνεται πως αποφεύγεται επί του παρόντος, καθότι τόσο η ΕΚΤ όσο και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επεξεργάζονται την λεγόμενη «συμφωνία γέφυρα», που θα δώσει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να εκπληρώσει τις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις και ανάγκες (δάνεια, μισθούς, συντάξεις, κλπ) για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Ήδη σήμερα, σε κατ’ αρχήν συμφωνία για «δάνειο – γέφυρα» ύψους 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα κατέληξε το Eurogroup, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο με γνώση του θέματος.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Παρασκευή, μόλις αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και ψηφίσουν τα εθνικά κοινοβούλια για τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.
Σημασία μεγάλη, βεβαίως, έχει να περάσει στις 22 Ιουλίου από την Βουλή το νομοσχέδιο με τη 2η σειρά των προαπαιτούμενων μέτρων.
Σε αυτά, συμπεριλαμβάνονται ανατροπές και αλλαγές στον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης, υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας BRRD (Bank Resolution and Recovery Directive), που θεσπίστηκε μετά το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ τον Μάρτιο του 2013 στη Κύπρο, απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων, ιδιωτικοποίηση της αρχής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΙΕ), περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στις κοινωνικές ασφαλίσεις και στις εργασιακές σχέσεις, ανάκληση νόμων που ψηφίστηκαν στους 5 μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και την δημιουργία ενός ανεξάρτητου ταμείου «πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων» της Ελλάδας, που θα προκύψουν από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η προσδοκία των εταίρων είναι από τις ιδιωτικοποιήσεις να εισρεύσουν στο Ταμείο αυτό περί τα 50 δις ευρώ, τα οποία μάλιστα θα αποτελούν και είδος εγγύησης για την αποπληρωμή των δανείων που θα λάβει η Ελλάδα με την νέα συμφωνία, το ύψος των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 δις ευρώ – αυτό, θα αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση της δανειακής σύμβασης (3ο Μνημόνιο, όπως το ονομάζουν πια), μετά και από την 2η ψηφοφορία την επόμενη Τετάρτη.
Προϋπόθεση έναρξης της διαπραγμάτευσης των θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, εφ όσον τελικά συμμετάσχει), είναι η συμφωνία να επικυρωθεί έως και την 18η Ιουλίου από τα εθνικά κοινοβούλια αρκετών κρατών-μελών της Ευρωζώνης, όπως της Γερμανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας, χώρες που έχουν ανοικτά εκφράσει την απώλεια της εμπιστοσύνης τους προς την ελληνική κυβέρνησης.
Οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, «που δεν θα είναι καθόλου εύκολες» δήλωσε στο ΚΥΠΕ κοινοτικός αξιωματούχος στην Αθήνα, εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσουν «αρκετές εβδομάδες», τρεις με τέσσερις ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην χθεσινή του τοποθέτηση στη Βουλή.
Στο διάστημα αυτό, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι είναι σημαντικό για τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα «να κρατήσει δεμένη την άτυπη κυβερνητική συμμαχία» που έχει τώρα με την υποστήριξη και των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.
«Αυτή η υποστήριξη», συμπληρώνουν, «θα του χρειαστεί ιδίως όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα πρώτα σκληρά μέτρα», που θα εμπεριέχονται στη συμφωνία.
Από εκεί και ύστερα, όπως συζητείτο ανοικτά χθες βράδυ στους διαδρόμους της Βουλής από κυβερνητικά στελέχη, δεδομένης της ενδυνάμωσης του αντιευρωπαϊκού μετώπου στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αναζητήσει «νέα, ενισχυμένη λαϊκή εντολή», προσφεύγοντας σε πρόωρες εκλογές πιθανότατα το φθινόπωρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις