ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξεκίνησε η Εβδομάδα Αστυνομίας - Στόχος να αναδειχθεί το ανθρώπινο πρόσωπο της Δύναμης - Δείτε φωτογραφίες

Ξεκίνησε η Εβδομάδα Αστυνομίας - Στόχος να αναδειχθεί το ανθρώπινο πρόσωπο της Δύναμης - Δείτε φωτογραφίες

Με στόχο την καλύτερη γνωριμία του κοινού με το έργο και τον ρόλο της Αστυνομίας, ξεκίνησε την Κυριακή στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Λευκωσία η Εβδομάδα Αστυνομίας. Στόχος, σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομία, Στέλιο Παπαθεοδώρου, είναι να επικοινωνήσουν με τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, και να γνωρίσει το κοινό «αρκετές πτυχές της λειτουργίας και της αποστολής της Αστυνομίας, που σίγουρα αντανακλούν στο σημαντικό και πολύπλευρο έργο που επιτελούμε».

Πλήθος κόσμου και κυρίως παιδιά επισκέφθηκαν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής την Κυριακή για να δουν από κοντά οχήματα, σκάφη και ελικόπτερα της Αστυνομίας, επιδείξεις με αστυνομικούς σκύλους και να μάθουν περισσότερα για τη δράση της Δύναμης.

«Γνωρίζοντας εμάς, γνωρίζετε τις προσφερόμενες μας υπηρεσίες, οι οποίες λειτουργούν για την ασφάλεια, εξυπηρέτηση και ευημερία των συμπολιτών μας,» είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, στον χαιρετισμό του κατά την τελετή για την έναρξη της Εβδομάδας. Η Αστυνομία Κύπρου, πρόσθεσε, «αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς του Δημοσίου» με 24 διαφορετικές Υπηρεσίες/Τμήματα/Μονάδες/Διευθύνσεις, με υποδομές παγκύπρια καλύπτοντας όλο το εύρος των καθηκόντων μιας Εθνικής Αστυνομίας.

«Σεβόμενοι τη θρησκεία, την εθνική καταγωγή, τη γλώσσα, τη διαφορετικότητα και ποικιλομορφία όλων των συμπολιτών μας. Προσπαθούμε να ενεργούμε ανθρώπινα, δίκαια και αμερόληπτα, σεβόμενοι και υπερασπιζόμενοι τα ουσιώδη δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες των συνανθρώπων μας χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις», είπε.

Αναφερόμενος στη σχέση μεταξύ κοινωνίας και Αστυνομίας, είπε ότι «μια ασφαλής κοινωνία είναι κοινή ευθύνη όλων» και ότι ζητούν από την κοινωνία και τους πολίτες να γίνουν «ουσιαστικοί εταίροι και σύμμαχοι της Αστυνομίας».

Ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολιτική της Αστυνομίας, η οποία, είπε, εδράζεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, στην αντιμετώπιση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, στη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, στην αποτελεσματική αστυνόμευση των συνόρων και στη ρύθμιση θεμάτων παράτυπης μετανάστευσης.

«Τρομοκρατία, διαφθορά, διακίνηση ναρκωτικών, οργανωμένο έγκλημα αποτελούν επιβλαβείς παγκοσμιοποιημένες απειλές, με τον ρυθμό αλλαγής των κινδύνων αυτών να είναι ταχύτερος από ποτέ άλλοτε», είπε, προσθέτοντας ότι, όταν οι απειλές είναι παγκόσμιες, η απάντηση δεν μπορεί να είναι τοπική αλλά συνέργεια όλων των κρατών σε διεθνές επίπεδο.

Σημείωσε επίσης ότι δίνουν και «ιδιαίτερη έμφαση» στα εσωτερικά ζητήματα, με στόχο την προώθηση των θεμάτων ευημερίας και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των μελών της Δύναμης.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναβάθμιση κλιμάκων των Αστυνομικών μέχρι και τον βαθμό του Ανώτερου Υπαστυνόμου και των Ειδικών Αστυνομικών, από την οποία επωφελούνται, είπε, 4.000 Αστυνομικοί. Είπε ότι έχουν προχωρήσει, παράλληλα, στην ανέγερση ή/και ανακαίνιση Αστυνομικών Σταθμών, ενώ, «μεγαλεπήβολος στόχος μας αποτελεί η ανέγερση νέου Αρχηγείου Αστυνομίας στο οποίο θα στεγαστούν όλες οι Υπηρεσίες του Αρχηγείου και της ΑΔΕ Λευκωσίας».

Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι η Δύναμη εξελίχθηκε τεχνολογικά, αναβάθμισε τον στόλο και εξοπλισμό της, και επένδυσε στη σύσφιγξη σχέσεων και ενδυνάμωση συνεργασιών με υπηρεσίες, αρχές και φορείς σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Παπαθεοδώρου, είπε ότι η Αστυνομία Κύπρου είναι εκ της αποστολής της συνυφασμένη με την επιβολή του Νόμου, αλλά την ίδια στιγμή, αποτελεί «ένα ανθρωποκεντρικό οργανισμό με πολύ μεγάλη ανθρωπιστική προσφορά».

Σημείωσε ότι λόγω ακριβώς της φύσης των καθηκόντων μας, βιώνουν πολλές φορές από πολύ κοντά, «προβλήματα και δυσκολίες συνανθρώπων μας, που δεν θα μπορούσαν να μας αφήσουν ανεπηρέαστους και ασυγκίνητους». Είπε ότι σε όλο τον κόσμο το αστυνομικό προσωπικό θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του για να βοηθήσει τους ανθρώπους. Και ότι και στην Κύπρο, «τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας, διακρίνει η αυτοθυσία, η ευσυνειδησία, η κοινωνική ευαισθησία». Κλείνοντας, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση «είναι αυτή που καθορίζει τη φιλοσοφία μας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής και της πρακτικής μας».

Στον δικό της χαιρετισμό της, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου, είπε ότι μέσα από την Εβδομάδα αυτή η Αστυνομία θα έχει την ευκαιρία «να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της», καθώς στην αντίληψη των πολιτών και ιδίως των νέων επικρατεί συνήθως, μια πιο αυστηρή εικόνα για την Αστυνομία «αφού είναι η αρχή που καλείται να επιβάλει τον νόμο και να διατηρήσει την τάξη και την ασφάλεια».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια υπηρεσία που βρίσκεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο δίπλα στον πολίτη, και, πού, «όταν οι συμπολίτες μας χρειαστούν βοήθεια στον δρόμο, στο σπίτι, ή οπουδήποτε αλλού θα βρίσκεται εκεί άμεσα».

«Και αυτό θέλουμε να επιτύχουμε. Ο πολίτης να νιώθει την Αστυνομία κοντά του, ως συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο του, αλλά και η ίδια η Αστυνομία να κερδίσει τον κάθε πολίτη, ως συνεργάτη της», ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, πρόσθεσε, έχουνε προχωρήσει σε εφαρμογή και άλλων θεσμών, όπως ο Αστυνομικός της Γειτονιάς, αλλά και η ποδηλατική Αστυνομία, ενώ, σύντομα, όπως είπε, προχωρούν με τη δοκιμαστική λειτουργία ενός νέου θεσμού, των τοπικών συμβουλίων στα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε τοπικό επίπεδο εκπρόσωποι των σχολείων, των τοπικών άρχων, της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ άλλων. Σημείωσε ότι αποτελούν «ακόμη μια πολιτική συνεργασίας του πολίτη με τους θεσμούς της πρόληψης του εγκλήματος, στο πλαίσιο προώθησης και εμβάθυνσης της συμμετοχικής κοινωνίας».

Η κ. Δράκου ανέφερε ότι δεν σταματούν όμως εδώ, καθώς Για αυτό το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία Κύπρου προχωρούν «τάχιστα» με την αναδιοργάνωση του Σώματος, αναγνωρίζοντας, όπως είπε, τις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κάθε πολίτης, αλλά και τις νέες μορφές εγκλήματος που καλείται να αντιμετώπιση η αστυνομία.

Η αναδιοργάνωση στοχεύει στο να εκσυγχρονιστεί η Αστυνομία και να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στα αυξημένα επιχειρησιακά της καθήκοντα. «Με βασικό μέλημά μας, να ενισχυθεί ταυτόχρονα και η επικοινωνία μεταξύ Αστυνομίας και πολιτών», είπε, προσθέτοντας, ότι η πρώτη φάση της αναδιοργάνωσης στοχεύει στην βελτίωση της επαφής των μελών του σώματος που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, με τους πολίτες, μέσα από νέες βέλτιστες πρακτικές και προσεγγίσεις.

Παρουσιάστηκε επίσης ένα τραγούδι για την οδική ασφάλεια που ενορχηστρώθηκε από μέλη της Φιλαρμονικής της Αστυνομίας, μαζί με χορευτικό από μαθήτριες της Σχολής Χορού Ολαρίου.

Κατά την εκδήλωση οι πολίτες, και κυρίως παιδιά, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να μάθουν αλλά και να μπουν μέσα σε περιπολικό όχημα της Αστυνομίας, σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, και τον ‘Ιάσων’, ένα από τα ελικόπτερα της Δύναμης. Ένα άλλο ελικόπτερο, ο ‘Αχιλλέας’, έκανε επίδειξη πετώντας πάνω από τον χώρο του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Στην εκδήλωση, η οποία την Κυριακή είναι ανοικτή για το κοινό, πραγματοποιήθηκαν και επιδείξεις από τους Αστυνομικούς Σκύλους και Πυροτεχνουργούς της Δύναμης, ενώ η μουσικό πρόγραμμα της Φιλαρμονικής. Στο πρόγραμμα υπάρχουν και παιδικές δραστηριότητες, όπως ζωγραφική προσώπου, ξυλοπόδαρος και μαγικό πρόγραμμα με ταχυδακτυλουργούς.

Έκθεση με φωτογραφίες του ΚΥΠΕ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, και με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας, φιλοξενείται και έκθεση με φωτογραφίες του ΚΥΠΕ, από θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις. Οι φωτογραφίες, που επιλέχθηκαν από την Τροχαία Αρχηγείου και επιμελήθηκαν από το φωτογραφικό σωματείο «Όρασις», παραχωρήθηκαν από τον δημοσιογράφο και ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στη Λεμεσό, Σταύρο Κονιώτη.

Επισκέψεις από σχολεία

Από τη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή, ο χώρος θα είναι ανοικτός μόνο για επισκέψεις από σχολεία. Ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι, τις επόμενες μέρες, 650 περίπου μαθητές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης από 17 σχολεία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους χώρους.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top