ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχιεπισκοπικές Εκλογές: Ποια η διαδικασία μετά την κοίμηση του Χρυσόστομου Β’

Αρχιεπισκοπικές Εκλογές: Ποια η διαδικασία μετά την κοίμηση του Χρυσόστομου Β’

Μετά την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ οι διαδικασίες για την πλήρωση του αρχιεπισκοπικού θώκου αρχίζουν να κινούνται.

Σύμφωνα με τους κανόνες, το γενικό πρόσταγμα για το θέμα της διαδοχής έχει ο εκάστοτε Μητροπολίτης Πάφου, ο οποίος βάσει του καταστατικού της Εκκλησίας ασκεί καθήκοντα τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.

Σε περίπτωση χηρείας του Θρόνου, ο τοποτηρητής αναλαμβάνει εντός δέκα ημερών τη διαδικασία ετοιμασίας των εκλογικών καταλόγων, βάσει των οποίων θα ψηφίσουν οι πιστοί. Οι εκλογικοί κατάλογοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι από τους εφημέριους εντός 15 ημερών και η ψηφοφορία στις ενορίες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, θα πρέπει να γίνει μέσα σε 40 ημέρες από την κένωση του θρόνου.

Οι πιστοί θα ψηφίσουν για τη θέση του αρχιεπισκόπου όποιον ιεράρχη επιθυμούν και οι τρεις που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους, θα αποτελέσουν το λεγόμενο «τριπρόσωπο». Οι τρεις αυτοί ιεράρχες θα τεθούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα εκλέξει τον νέο προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Οι εν δυνάμει υποψήφιοι είναι έξι: οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Ταμασού Ισαίας, Πάφου Γεώργιος, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, Μόρφου Νεόφυτος και ο Επίσκοπος Καρπασίας, Χριστόφορος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top