Αρχιεπισκοπικές Εκλογές: Ποια η διαδικασία μετά την κοίμηση του Χρυσόστομου Β’

Αρχιεπισκοπικές Εκλογές: Ποια η διαδικασία μετά την κοίμηση του Χρυσόστομου Β’

Μετά την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ οι διαδικασίες για την πλήρωση του αρχιεπισκοπικού θώκου αρχίζουν να κινούνται.

Σύμφωνα με τους κανόνες, το γενικό πρόσταγμα για το θέμα της διαδοχής έχει ο εκάστοτε Μητροπολίτης Πάφου, ο οποίος βάσει του καταστατικού της Εκκλησίας ασκεί καθήκοντα τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.

Σε περίπτωση χηρείας του Θρόνου, ο τοποτηρητής αναλαμβάνει εντός δέκα ημερών τη διαδικασία ετοιμασίας των εκλογικών καταλόγων, βάσει των οποίων θα ψηφίσουν οι πιστοί. Οι εκλογικοί κατάλογοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι από τους εφημέριους εντός 15 ημερών και η ψηφοφορία στις ενορίες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, θα πρέπει να γίνει μέσα σε 40 ημέρες από την κένωση του θρόνου.

Οι πιστοί θα ψηφίσουν για τη θέση του αρχιεπισκόπου όποιον ιεράρχη επιθυμούν και οι τρεις που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους, θα αποτελέσουν το λεγόμενο «τριπρόσωπο». Οι τρεις αυτοί ιεράρχες θα τεθούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα εκλέξει τον νέο προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Οι εν δυνάμει υποψήφιοι είναι έξι: οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Ταμασού Ισαίας, Πάφου Γεώργιος, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, Μόρφου Νεόφυτος και ο Επίσκοπος Καρπασίας, Χριστόφορος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Χάος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ κάνει επίθεση στον Λίβανο και το Ιράν στο Ισραήλ - Εκρήξεις και στο Άμπου Ντάμπι - Δείτε βίντεο

Χάος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ κάνει επίθεση στον Λίβανο και το Ιράν στο Ισραήλ - Εκρήξεις και στο Άμπου Ντάμπι - Δείτε βίντεο

​Ρουκετοπόλεμος το βράδυ της Πέμπτης. Από τη μία το Ισραήλ βομβαρδίζει τον Λίβανο και από την άλλη το Ιράν ρίχνει πυραύλους με βομβίδια. Παράλληλα, σημειώθηκαν εκρήξεις και στο Άμπου Ντάμπι. Την Παρασκευή πάντως περιμένουμε ενισχύσεις στην αεράμυνα της Κύπρου από τη Βρετανία. Αναμένονται και οι φρεγάτες από Γαλλία και Ισπανία. Δείτε όλες τις εξελίξεις στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE