ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν επιστρατεύει τα «δόντια του δράκου» - Πώς θα επιβραδύνει την προέλαση των Ουκρανών

Ο Πούτιν επιστρατεύει τα «δόντια του δράκου» - Πώς θα επιβραδύνει την προέλαση των Ουκρανών

Η Ρωσία εντείνει τις προσπάθειές της για την κατασκευή σημαντικών εμποδίων, προκειμένου να επιβραδύνει την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων σε καίρια σημεία που υπερασπίζεται, μεταξύ άλλων γύρω από την κατεστραμμένη πόλη της Μαριούπολης, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών του Foreign Office, την Τρίτη, ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί δύο εργοστάσια στην κατεχόμενη Μαριούπολη για την παραγωγή μεγάλου αριθμού «δοντιών του δράκου» – πυραμιδοειδείς τσιμεντόλιθοι, που έχουν σχεδιαστεί για να επιβραδύνουν την προέλαση στρατιωτικών οχημάτων, εξηγεί ο βρετανικός Guardian.

Η Μόσχα περνάει στην άμυνα;

Η παραγωγή και η τοποθέτηση των περίφημων «δοντιών του δράκου», σε συνδυασμό με συρματόπλεγμα και νάρκες, είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη του τρόπου με τον οποίο οι αγωνιζόμενες δυνάμεις της Ρωσίας προσπαθούν όλο και περισσότερο να μεταβούν σε έναν πιο αμυντικό πόλεμο, τουλάχιστον στο βασικό μέτωπο της νότιας Χερσώνας, στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

«Τα δόντια του δράκου έχουν πιθανότατα εγκατασταθεί μεταξύ της Μαριούπολης και του χωριού Nikolske και από τη βόρεια Μαριούπολη έως το χωριό Staryi Krym. Η Μαριούπολη αποτελεί μέρος της ‘χερσαίας γέφυρας’ από την Ρωσία προς την Κριμαία, μια βασική γραμμή εφοδιαστικής επικοινωνίας. Τα δόντια του δράκου έχουν επιπλέον σταλεί για την προετοιμασία αμυντικών οχυρώσεων στις κατεχόμενες Ζαπορίζια και Χερσώνα», σύμφωνα με την εκτίμηση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

«Αυτή η δραστηριότητα υποδηλώνει ότι η Ρωσία καταβάλλει σημαντική προσπάθεια να προετοιμάσει άμυνες σε βάθος πίσω από την τρέχουσα γραμμή του μετώπου της, πιθανότατα για να εμποδίσει οποιαδήποτε ταχεία ουκρανική προέλαση».

Το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου σημείωσε επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ρωσίας να βελτιώσει τις άμυνές της στο νότο:

«Γεωεντοπισμένες δορυφορικές εικόνες από τις 29 Οκτωβρίου, τις 3 Νοεμβρίου και τις 4 Νοεμβρίου, δείχνουν ρωσικές αμυντικές γραμμές στην Kakhovka, 43 μίλια (70 χιλιόμετρα) ανατολικά της πόλης Χερσώνα, στην Hola Prystan, 5 μίλια νοτιοδυτικά της Χερσώνας, και στην Ivanivka, 37 μίλια νοτιοδυτικά της Χερσώνας – οι οποίες βρίσκονται στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου», ανέφερε.

Τα «δόντια του δράκου» σε στρατηγικής σημασίας περιοχές

Συνήθως, σε συνδυασμό με φυσικά χαρακτηριστικά, τα εμπόδια αυτά χρησιμοποιούνται για να επιβραδύνουν και να εμποδίζουν τις δυνάμεις του εχθρού που πλησιάζουν, αλλά και να τις ανακατευθύνουν προς τοποθεσίες όπου μπορούν να τις αντιμετωπίσουν.

Η ανάπτυξή τους αποτελεί μέρος της εργαλειοθήκης πολλών στρατιωτικών δυνάμεων και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, για να είναι χρήσιμα, απαιτείται επιδέξια τοποθέτηση των εμποδίων, καθώς και αποτελεσματική παρατήρηση και τοποθέτηση συστημάτων πυροβολικού για τη φύλαξή τους.

Ο Αυστραλός στρατηγός εν αποστρατεία, Μικ Ράιαν, δήλωσε ότι οι αυξανόμενες ρωσικές προσπάθειες για την τοποθέτηση εμποδίων θα μπορούσαν να αντανακλούν τόσο στρατιωτικές όσο και εσωτερικές πολιτικές ανάγκες.

«Πρώτον, η κατασκευή αυτών των ζωνών εμποδίων καταδεικνύει την πολιτική σημασία των περιοχών στις οποίες εγκαθίστανται. […] Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι δεδομένης της επερχόμενης εισροής στην Ουκρανία μεγάλου αριθμού ανεπαρκώς εκπαιδευμένων, πρόσφατα επιστρατευμένων ανδρών, οι Ρώσοι πιθανώς πιστεύουν ότι μπορούν να αντικαταστήσουν την εκπαίδευση με φυσικά εμπόδια στο πεδίο της μάχης», έγραψε στο Twitter.

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Το μεγάλο ερώτημα στην Ουκρανία είναι αν αυτά τα εμπόδια έχουν σχεδιαστεί και τοποθετηθεί κυρίως για το στρατιωτικό τους αποτέλεσμα ή αν υπάρχουν καθαρά για μια πολιτική αφήγηση πίσω στη Ρωσία».

«Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε – Φταίει το Κίεβο»

Η εστίαση στη βελτίωση της άμυνας της Ρωσίας ήρθε την ώρα που οι εγκατεστημένες από το Κρεμλίνο αρχές στη Χερσώνα της Ουκρανίας δήλωσαν ότι η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί πλήρως στην πόλη της, αφού κατηγόρησαν το Κίεβο για επιθέσεις που διέκοψαν την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Χερσώνα ήταν ο πρώτος αστικός κόμβος που κατέλαβε η Ρωσία, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» τον Φεβρουάριο και η πόλη υπέστη διακοπές στην ηλεκτροδότηση μετά τα χτυπήματα της Κυριακής, για τα οποία η Μόσχα και το Κίεβο αντάλλαξαν κατηγορίες.

«Υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, παρά το σαμποτάζ και τις επιθέσεις», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Kirill Stremousov, ο διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτής επικεφαλής της Χερσώνας.

Πλησιάζουν στην Χερσώνα οι Ουκρανοί

Τα ουκρανικά στρατεύματα πλησιάζουν όλο και περισσότερο προς την πόλη τους τελευταίους μήνες, η κατάληψη της οποίας από το Κίεβο θα αποτελούσε σημαντική ήττα για τη Μόσχα.

Η είδηση για τις διακοπές ρεύματος την Κυριακή ακολούθησε αναφορές Ρώσων αξιωματούχων ότι το φράγμα Kakhovka, επίσης στη Χερσώνα, είχε υποστεί ζημιές από ουκρανικό χτύπημα.

Το φράγμα τροφοδοτεί τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014 και χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο για την έναρξη της εκστρατείας στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσαν τη σύλληψη εννέα μελών μιας «ομάδας πληροφοριών και σαμποτάζ» των δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η FSB, σε ανακοίνωσή της, κατηγόρησε την ομάδα ότι σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον ανώτερων αξιωματούχων που είχαν διοριστεί από την Ρωσία και εργάζονταν στη Χερσώνα.

Κατά τις συλλήψεις, κατασχέθηκαν εκρηκτικά, χειροβομβίδες, πυρομαχικά και ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο και ξεκίνησε έρευνα για «διεθνή τρομοκρατία», ανέφερε η διάδοχος της KGB.

Καθώς η Ουκρανία προωθεί την αντεπίθεσή της στα νότια, οι δυνάμεις της Μόσχας δήλωσαν ότι μετατρέπουν τη Χερσώνα σε «φρούριο».

Και τα «δόντια του δράκου» είναι ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του «φρουρίου».

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top