ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τόσα εκατομμύρια ευρώ θα δαπανήσει το κράτος για καταβολή του επιδόματος τέκνου – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Τόσα εκατομμύρια ευρώ θα δαπανήσει το κράτος για καταβολή του επιδόματος τέκνου – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Πιστώσεις 115 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται να καλύψουν δαπάνες παροχής επιδόματος τέκνου σε δικαιούχες οικογένειες, περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023.

Όπως αναφέρεται σε επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει τον προϋπολογισμό, βάσει των «περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμων του 2002 έως 2017», κάθε οικογένεια που έχει τη συνήθη διαμονή της στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία πέντε έτη δικαιούται επίδομα τέκνου στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Αξίζει να αναφερθεί πως, το ύψος του επιδόματος εξαρτάται από τη σύνθεση της οικογένειας και το σύνολο του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματος των μελών της οικογένειας κατά το προηγούμενο έτος.

Επίσης, παραχωρείται επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας σε οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα τέκνου και στις οποίες ένας γονέας χωρίς σύζυγο/συμβίο οποιουδήποτε φύλου, ζει με ένα τουλάχιστον εξαρτώμενο τέκνο, που αποκτήθηκε είτε από γάμο είτε εκτός γάμου και που διαβιεί μόνος του λόγω του ότι είναι άγαμος γονέας, χήρος, διαζευγμένος ή διότι ένας από τους δύο γονείς έχει κηρυχθεί σε αφάνεια από το δικαστήριο.

Σύμφωνα, πάντως, με στοιχεία που εξασφάλισε το ThemaOnline που εξασφάλισε από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, o αριθμός των δικαιούχων επιδόματος τέκνου, ανέρχεται στις 59.840.

Τα κριτήρια

Σημειώνεται ότι, για να καταστεί μία οικογένεια δικαιούχος του επιδόματος τέκνου, θα πρέπει να πληροί τα εξής κριτήρια:

1. Η οικογένεια πρέπει να έχει νόμιμη και συνεχή διαμονή στις περιοχές όπου η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, κατά τα πέντε (5), τουλάχιστον, έτη που προηγούνται της υποβολής της αίτησης.
2. Η οικογένεια δε δικαιούται επίδομα, εφόσον η συνολική αξία, των περιουσιακών της στοιχείων, υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ευρώ (€1.200.000), λαμβάνοντας υπόψη και οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία αποξενώθηκαν κατά τους τελευταίους είκοσι τέσσερις (24) μήνες πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
3. Το επίδομα παραχωρείται σε οικογένεια της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει:
(α) Τις σαράντα εννιά χιλιάδες ευρώ (€49.000), όταν η οικογένεια έχει ένα (1) μόνο εξαρτώμενο τέκνο.
(β) Τις πενήντα εννέα χιλιάδες ευρώ (€59.000), όταν η οικογένεια έχει δύο (2) εξαρτώμενα τέκνα και στην περίπτωση περισσότερων εξαρτώμενων τέκνων αυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) για κάθε επιπρόσθετο τέκνο.

Το ύψος του επιδόματος

Σύμφωνα με στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, το ετήσιο επίδομα για οικογένειες με βάση τα ετήσια εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς, έχει ως εξής

Α. Εισόδημα από 0 - €19500,00:
• 1 Τέκνο: €475
• 2 Τέκνα: €570
• 3 Τέκνα: €1045
• Τέκνα ή περισσότερα: €1675

Β. Εισόδημα από €19.501 μέχρι €39.000,00:
• 1 Τέκνο: €425
• 2 Τέκνα: €520
• 3 Τέκνα: €995
• 4 Τέκνα ή περισσότερα: €1525

Γ. Εισόδημα από €39.000,01 μέχρι €49.000,00:
• 1 Τέκνο: €380
• 2 Τέκνα: €380
• 3 Τέκνα: €760
• 4 Τέκνα ή περισσότερα: €1.260

Δ. Εισόδημα από €49.000,01 μέχρι €59.000:
• 1 Τέκνο: €0
• 2 Τέκνα: €345
• 3 Τέκνα: €690
• 4 Τέκνα ή περισσότερα: €1.135.

Επισημαίνεται πως, στις οικογένειες με τρία ή περισσότερα τέκνα το επίδομα τέκνου καταβάλλεται μετά την παρέλευση του πρώτου τετραμήνου του έτους και ακολούθως σε μηνιαία βάση, ενώ στις οικογένειες με ένα ή δύο τέκνα, καταβάλλεται σε μια ετήσια δόση.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα ποσά του επιδόματος θα αναπροσαρμοστούν κατά το ποσοστό αύξησης του μέσου όρου της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top