ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Επιτέλους η πόλη μου είναι ελεύθερη: Δάκρυα, χαμόγελα και υποδοχές ηρώων – στρατιωτών με λουλούδια

Ουκρανία: Επιτέλους η πόλη μου είναι ελεύθερη: Δάκρυα, χαμόγελα και υποδοχές ηρώων – στρατιωτών με λουλούδια

Στον απόηχο της ανακατάληψης της Χερσώνας από τις ουκρανικές δυνάμεις, ήρθε η ώρα για αποναρκοθέτηση, επισκευές υποδομών, καταγραφή και τεκμηρίωση “εγκλημάτων” που αποδίδονται στη Μόσχα στη μεγάλη νότια πόλη, η απώλεια της οποίας αποτελεί μεγάλη οπισθοδρόμηση για το Κρεμλίνο.

Για το Κίεβο, η Δύση βρίσκεται στη πορεία προς μια “κοινή νίκη” κατά της Ρωσίας μετά την ανακατάκτηση της Χερσώνας. Εκεί χθες ακούστηκε ο ουκρανικός εθνικός ύμνος μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

 
Η Χερσώνα, που προσαρτήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από τη Μόσχα, ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που έπεσε μετά τη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στις εικόνες που μετέδωσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, Ουκρανοί χορεύουν κυκλικά, γύρω από μια φωτιά, στο ρυθμό του “Chervona Kalyna”, ενός πατριωτικού τραγουδιού.

Έξω από την Χερσώνα στο χωριό Πραβνίνε, κάτοικοι που επιστρέφουν αγκαλιάζουν τους γείτονές τους. Κάποιοι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

“Επιτέλους, νίκη!” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σβιτλάνα Γκαλάκ. “Δόξα τω Θεώ, επιτέλους είμαστε ελεύθεροι και τώρα όλα θα γυρίσουν στη θέση τους”, είπε αυτή η 43χρονη γυναίκα που έχασε τον μεγάλο της γιο στη μάχη. “Είμαστε η Ουκρανία”, είπε ο σύζυγός της, Βίκορ, 44 ετών.

“Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ανέφερε επίσης σημαντικές καταστροφές στην περιοχή.

«Πριν φύγουν από τη Χερσώνα, οι κατακτητές κατέστρεψαν όλες τις ζωτικής σημασίας υποδομές – επικοινωνίες, παροχή νερού, θέρμανσης, ηλεκτρισμού», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι εξουδετερώθηκαν 2.000 εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ανακτήσει τον έλεγχο σχεδόν 60 τοποθεσιών στην επαρχία της Χερσώνας.

Ο δήμαρχος της Χερσώνας είπε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση είναι “σοβαρή” λόγω της έλλειψης νερού, φαρμάκων και ψωμιού στην πόλη.

Μετά από οκτώ μήνες κατοχής από τις ρωσικές δυνάμεις, τηλεοπτικά προγράμματα της ουκρανικής κρατικής τηλεόρασης παίζουν και πάλι στη Χερσώνα. Και ο προμηθευτής ενέργειας της επαρχίας ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

 

“Η πόλη έχει κρίσιμη έλλειψη, κυρίως σε νερό”, δήλωσε ο δήμαρχος Ρομάν Χολόβνια στην τηλεόραση. “Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετά φάρμακα, δεν υπάρχει αρκετό ψωμί γιατί δεν μπορεί να ψηθεί: δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα”.

Περίπου 200 αστυνομικοί έχουν επίσης αναπτυχθεί στη Χερσώνα για να στήσουν οδοφράγματα και να καταγράψουν και να τεκμηριώσουν “τα εγκλήματα των Ρώσων κατακτητών”, δήλωσε ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας Ιγκόρ Κλιμένκο σε ανακοίνωσή του.

Ειδοποίησε τους κατοίκους της πόλης για την ύπαρξη εκρηκτικών μηχανισμών που άφησαν πίσω οι ρωσικές δυνάμεις, καλώντας τους να “κινούνται με προσοχή”. Σύμφωνα με τον Κλιμένκο, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποναρκοθέτησης σε κτίριο στη Χερσώνα.

Μια γυναίκα και δύο παιδιά τραυματίστηκαν σε μια έκρηξη κοντά στο αυτοκίνητό τους στο χωριό Μιλόβε, στην επαρχία, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία ανέφερε επίσης ρωσικό βομβαρδισμό στην περιοχή Μπερισλάβ.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήρε εξιτήριο ο Μάριος Καρογιάν - Θα παραμείνει σπίτι για ξεκούραση

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού - Πληροφορίες για ένα νεκρό και ένα τραυματία

Μονή Αββακούμ: Ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης του Νεκτάριου - Στο κελί για ακόμα 8 ημέρες

Στο Netflix η πρώτη κυπριακή ταινία - Από πότε θα είναι διαθέσιμη



Φόνος στην Ορμήδεια: Στη  δημοσιότητα το όνομα και η φωτογραφία του 45χρονου, φερόμενου δράστη

Φόνος στην Ορμήδεια: Στη δημοσιότητα το όνομα και η φωτογραφία του 45χρονου, φερόμενου δράστη

Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα του φερόμενου δράστη, για τον φόνο που διαπράχθηκε το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου, στην Ορμήδεια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top