ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «αναπνευστήρα» οι μικρές επιχειρήσεις - Τεράστιος «πονοκέφαλος» το λειτουργικό κόστος - Αγωνία για τα κρεοπωλεία

Στον «αναπνευστήρα» οι μικρές επιχειρήσεις - Τεράστιος «πονοκέφαλος» το λειτουργικό κόστος - Αγωνία για τα κρεοπωλεία

Δυσβάσταχτο είναι το κόστος της ενέργειας για πολλές επιχειρήσεις που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα, με το βάρος να γέρνει περισσότερο στις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν και σκληρό ανταγωνισμό από τις μεγαλύτερες.

Παραθέτοντας στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και τον Έφορο Εταιρειών, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, ανέφερε στο ThemaOnline πως περίπου 16 χιλ. εταιρείες τα τελευταία τρία χρόνια έχουν διαγραφεί. Την ίδια ώρα έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους περίπου 4 χιλ. φυσικά πρόσωπα που διατηρούσαν πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η οργάνωση της ΠΟΒΕΚ αποτελεί ομπρέλα για 43 συνδέσμους οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και σύμφωνα με τον κ. Κουρσάρη το φαινόμενο του λουκέτου παρατηρείται σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας 20% των μικρών επιχειρήσεων έβαλαν λουκέτο. «Ως το σημαντικότερο πρόβλημα καταγράφεται η ραγδαία αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων κατά περίπου 30%, που οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα», υπέδειξε ο κ. Κουρσάρης.

Υπό απειλή τα καταστήματα στην παλιά Λευκωσία

Σε αγώνα επιβίωσης μάχονται τα καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης αλλά και τα εστιατόρια στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ενδυσης και Υπόδησης της ΠΟΒΕΚ, και Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Πεζοδρόμων Λευκωσία, Λάκη Ζωίδη, «σε όλους τους εμπορικούς δρόμους έχουμε περίπου τα ίδια προβλήματα. Υψηλά ενοίκια και κόστος ενέργειας, έλλειψη ρευστότητας, αδυναμία συμμετοχής σε σχέδια χορηγιών του Κράτους που αφορούν συνήθως πιο μεγάλες επιχειρήσεις και αθέμιτος ανταγωνισμός».

Όπως υπέδειξε, οι ρυθμίσεις του κυκλοφοριακού στο κέντρο της Λευκωσίας μειώνουν την κίνηση προς τα καταστήματα ασκώντας έτσι περαιτέρω πίεση.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε στο ThemaOnline, το τελευταίο διάστημα έχουν κλείσει αρκετά καταστήματα. Ενδεικτικά, στην Οδό Λήδρας έχουν κλείσει τέσσερα με πέντε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και στην Ονασαγόρου άλλα τρία.

Σοβαρό το πρόβλημα στα κρεοπωλεία

Αρκετά είναι τα κρεοπωλεία, τόσο συνοικιακά όσο και μεγάλα καταστήματα σε υπεραγορές, που έχουν κατεβάσει ρολά, τους τελευταίους 6 μήνες. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κρεοπωλών Κύπρου, Κώστα Λειβαδιώτη, μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες έκλεισαν τέσσερα καταστήματα στη Λευκωσία. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το αυξημένο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος αφού διατηρούν τα ψυγεία τους ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο.

«Περιμένουν όλοι να πέσει η τιμή του ρεύματος. Ενδέχεται σύντομα να δούμε κι άλλα καταστήματα να κλείνουν. Φυσικό επακόλουθο είναι να υπάρχει θέμα με την προσωπική εξυπηρέτηση των καταναλωτών», δήλωσε ο κ. Λειβαδιώτης στη σελίδα μας.

Αφόρητη πίεση στην κερδοφορία

Ως «τεράστιο πονοκέφαλο και βραχνά» χαρακτήρισε το λειτουργικό κόστος ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορείου, Μάριος Αντωνίου. Την ίδια ώρα, ο έντονος ανταγωνισμός στα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και ειδών ένδυσης και υπόδησης οδηγεί σε προσφορά ανταγωνιστικών τιμών. Σε συνδυασμό με το αυξημένο λειτουργικό κόστος, ασκείται αφόρητη πίεση στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. «Παρόλα αυτά δεν λαμβάνουμε μηνύματα από μέλη μας ότι προτίθενται να βάλουν λουκέτο. Αντέχουν ακόμη οι επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Αντωνίου.

Διαφορετικά τα δεδομένα στις υπεραγορές, οι οποίες δεν επηρεάστηκαν την περασμένη χρονιά από τα μέτρα κατά της πανδημίας αφού παραμένουν ανοιχτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατικής Υπηρεσίας για το πρώτο 9μηνο του 2022 η διαφορά στον όγκο πωλήσεων είναι αμελητέα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Την ίδια ώρα η αξία πωλήσεων έχει θετικό πρόσημο 6.1% που αποδίδεται στην αύξηση των τιμών των προϊόντων αλλά και στους καταναλωτές που περιορίζονται στην αγορά των απολύτως απαραίτητων.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top