ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος τουρκικής Βουλής: «Η λύση είναι δυνατή μόνο με δύο ισότιμα και κυρίαρχα κράτη»

Πρόεδρος τουρκικής Βουλής: «Η λύση είναι δυνατή μόνο με δύο ισότιμα και κυρίαρχα κράτη»

«Η λύση στην Κύπρο είναι δυνατή μόνο με δύο ισότιμα και κυρίαρχα κράτη. Δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτό το μονοπάτι», δήλωσε στα κατεχόμενα ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Μουσταφά Σέντοπ.

Μιλώντας χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, καταδίκασε την προδοτική τρομοκρατική επίθεση στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «η Κύπρος είναι μια πληγή και μια πληγή για εμάς», ενώ είπε ότι «ο δρόμος προς την ανακήρυξη» του ψευδοκράτους «ήταν δύσκολος».

Ο τουρκοκυπριακός «λαός», είπε, «αγωνίζεται για ισότητα και δικαιοσύνη για περισσότερο από μισό αιώνα» και ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την ειρήνη και την ηρεμία στο νησί και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ισχυριζόμενος ακόμη ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν αποδέχθηκαν τις προτάσεις της Τουρκίας για συνεργασία και λύση και υπομόνευσαν τη σταθερότητα και τη συνεργασία, ο κ. Σέντοπ ανέφερε ότι ο τουρκικός «λαός» δεν αποδέχθηκε ποτέ και δεν πρόκειται να αποδεχθεί «τη μετατροπή της τ/κ κοινότητας σε μειονότητα, την παραίτηση της από τα δικαιώματα της ή επιβολή της ε/κ κυριαρχίας επί των Τ/κ».

Ο κ. Σέντοπ ανέφερε επίσης ότι «έχει καταστεί σαφές ότι μια λύση στην Κύπρο είναι δυνατή μόνο με δύο ισότιμα και κυρίαρχα κράτη. Δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτό το μονοπάτι. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνει μειονότητα ο τουρκοκυπριακός λαός, που είναι το κύριο στοιχείο του νησιού. Θα κάνουμε όλο τον κόσμο να αναγνωρίσει ότι ο τουρκοκυπριακός λαός είναι εξίσου κυρίαρχος και ίσος με τους Ελληνοκύπριους».

Είπε ακόμα πως «όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο Πρόεδρός μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες, για εμάς δεν υπάρχει βόρεια Κύπρος ή νότια Κύπρος, υπάρχουν μόνο ανεξάρτητα, ισότιμα και κυρίαρχα κράτη».

Αναφερόμενος στην ένταξη των κατεχομένων στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με την ιδιότητα του παρατηρητή, ο κ. Σέντοπ ισχυρίστηκε ότι «η συμμετοχή σε έναν διεθνή οργανισμό με τη συνταγματική ονομασία είναι ένα ορόσημο».

Ο κ. Σέντοπ μίλησε στα πλαίσια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στα κατεχόμενα για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο δρόμος προς την τδβκ».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Ερσίν Τατάρ και εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο κ. Σέντοπ βρίσκεται στα κατεχόμενα στα πλαίσια των «εορτασμών» για την ίδρυση του ψευδοκράτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top