ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καρότο και μαστίγιο» η τακτική των ΗΠΑ για Τουρκία - Νέο ράπισμα για τα κατεχόμενα

«Καρότο και μαστίγιο» η τακτική των ΗΠΑ για Τουρκία - Νέο ράπισμα για τα κατεχόμενα

Τακτική «καρότου και μαστιγίου» ακολουθούν οι ΗΠΑ για την Τουρκία, διαφοροποιώντας τη στάση τους όταν αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα σε σχέση με την προκλητική ρητορική της Άγκυρας έναντι των γειτόνων της.

Παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ταχθεί υπέρ των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ -υποστηρίζοντας ότι μια αλλαγή στην Γερουσία θα φέρει πιο κοντά την Άγκυρα στην προμήθεια F-16, την οποία μπλοκάρει ο Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Μενέντεζ-, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε σήμερα, Τρίτη 15 Νοεμβρίου, τη στήριξή του στην Τουρκία για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών μαχητικών.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι είπε στον Ταγίπ Ερντογάν ο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G-20 στο Μπαλί.

Η συνάντηση των δύο προέδρων έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Μετά από καιρό, ικανοποιείται η επιθυμία του Ερντογάν να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του -μια συνάντηση που προς μεγάλο εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου δεν είχε πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταφερθεί πολλές φορές εναντίον των ΗΠΑ, τόσο για το θέμα του εκσυγχρονισμού και της αγοράς F-16 όσο και για την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεών του αλλά και δηλώσεών του προς δημοσιογράφους το περασμένο διάστημα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι εάν δεν «ξεμπλοκάρει» το ζήτημα με τα F-16, τότε η Άγκυρα θα στραφεί σε άλλες αγορές, κλείνοντας επί της ουσίας το «μάτι» στη Ρωσία, αλλά και στη Βρετανία.

Ράπισμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ωστόσο, δεν πέρασαν λίγες ώρες από το τετ α τετ Μπάιντεν-Ερντογάν, για να έλθει το ράπισμα προς την Άγκυρα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την αντίθεση των ΗΠΑ στην απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών για την παραχώρηση καθεστώς παρατηρητή στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση αυτή δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε, «οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν δηλώσεις που ζητούν την αναγνώριση της λεγόμενης “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Λυπούμαστε για την απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών να δεχθεί ως παρατηρητή μια οντότητα χωρίς διεθνή αναγνώριση. Η απόφαση αυτή δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση του νησιού».

Τέλος, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση για το Κυπριακό, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών υπό την ηγεσία της Κύπρου για επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα προς όφελος όλων των Κύπριων.

«Άκυρο» και από την Ευρώπη

Πριν από λίγα 24ωρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε τις δηλώσεις που έγιναν από την Τουρκία «σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου", ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών».

Όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, «η απόφαση αυτή, η οποία εκκρεμεί προς επικύρωση από τα μέλη του Οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στη Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Παράλληλα σημείωσε ότι η ΕΕ «έχει καταστήσει σαφές κατ' επανάληψη, μεταξύ άλλων και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Οποιαδήποτε ενέργεια για τη διευκόλυνση ή την υποβοήθηση με όποιον τρόπο της διεθνούς αναγνώρισης της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ευνοήσει τη συνέχιση των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Λευκωσία: Ατελέσφορη η τουρκική πολιτική για απόδοση κυριαρχικής ισότητας στο ψευδοκράτος

Η κυπριακή διπλωματία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «η αδιέξοδη πολιτική της Τουρκίας για απόδοση καθεστώτος κυριαρχικής ισότητας στο ψευδοκράτος και η επιμονή της για ισότιμο διεθνές καθεστώς ήταν και παραμένει ατελέσφορη.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τις εργασίες της Συνόδου του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, η Τουρκία εισηγήθηκε την αλλαγή του Καταστατικού του Οργανισμού, με τρόπο που να επιτρέπει και τη συμμετοχή «οντοτήτων» υπό καθεστώς παρατηρητή.

Υπενθυμίζει ότι βάσει του Καταστατικού του Οργανισμού, σε αυτόν συμμετέχουν, είτε ως πλήρη μέλη, είτε με καθεστώς παρατηρητή, μόνο διεθνώς αναγνωρισμένα και κυρίαρχα κράτη.

ΠΗΓΗ: CNN.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top