ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεδρικές στη σκιά των αρχιεπισκοπικών- Τι φοβούνται τα επιτελεία

Προεδρικές στη σκιά των αρχιεπισκοπικών- Τι φοβούνται τα επιτελεία

Δυο παράλληλες προεκλογικές εκστρατείες θα βιώσουμε τον επόμενο ένα μήνα μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για διενέργεια της ψηφοφορίας στις 18 Δεκεμβρίου για την ανάδειξη των τριών ιεραρχών που θα πάρουν το χρίσμα για διαδοχή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Οι επίδοξοι διεκδικητές του αρχιεπισκοπικού θρόνου άρχισαν να στήνουν τα προεκλογικά επιτελεία και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται ότι η εκστρατεία θα επεκταθεί σε κάθε γωνιά της ελεύθερης Κύπρου.

Ο θάνατος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και η έναρξη της διαδικασίας διαδοχής του βάζει προσωρινά σε δεύτερο πλάνο την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, υπό την έννοια ότι η προσοχή δεν θα είναι αποκλειστικά στραμμένη στις προεδρικές εκλογές.

Πηγή ανησυχίας

Στα επιτελεία των υποψήφιων προέδρων αλλά και των κομμάτων είναι διάχυτη η ανησυχία για τον κίνδυνο αποσυντονισμού, κυρίως σε τοπικό επίπεδο, στελεχών που θα αφήσουν την προεκλογική κούρσα για να καταπιαστούν με τις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Η μεγαλύτερη όμως ανησυχία στα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων είναι η ζημιά που ενδεχομένως να προκαλέσει η δράση στελεχών υπέρ ή εναντίον υποψηφίων στις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Η ταύτιση με συγκεκριμένους ιεράρχες είναι μια παράμετρος που θέλουν να αποφύγουν οι υποψήφιοι Πρόεδροι, για ευνόητους λόγους, παρόλον ότι δέχονται πιέσεις, κυρίως από τοπικά στελέχη, για να πάρουν θέση στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προκαθήμενου της Εκκλησίας.

Διακριτικές κινήσεις

Ειδικότερα οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς και τα κόμματα που τους υποστηρίζουν, αντιλαμβάνονται ότι το κλίμα που θα δημιουργηθεί στις αρχιεπισκοπικές εκλογές σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά αλλά και καταστροφικά. Ως εκ τούτου, οι ίδιοι θα αποφύγουν κάθε ανάμειξη στις αρχιεπισκοπικές εκλογές και έχουν ζητήσει από τα τοπικά τους στελέχη, να κάνουν ελεύθερα τις επιλογές τους στις αρχιεπισκοπικές εκλογές αλλά διακριτικά, μακριά από συμπεριφορές που μπορεί να ανατρέψουν τις ισορροπίες ενόψει της αναμέτρησης της 5ης Φεβρουαρίου.

Η απόφαση του ανεξάρτητου υποψήφιου για την προεδρία της Χριστόδουλου Πρωτοπαπά να αναλάβει καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου του Μητροπολίτη Μόρφου για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, κάθε άλλο παρά είναι τυχαία. Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς προφανώς προσβλέπει σε στήριξη από τους πιστούς του Μόρφου, οι οποίοι μπορεί να αποτελέσουν μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων στις προεδρικές. Ούτως ή άλλως όμως ο κ. Πρωτοπαπάς δεν έχει κάτι να χάσει, αφού οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν πολύ χαμηλά.

Το προηγούμενο των αρχιεπισκοπικών εκλογών του 2006 αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πολιτικό κόσμο και τα κόμματα, τα οποία στην πλειοψηφία τους, τουλάχιστον σε επίπεδο αξιωματούχων, είχαν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του επισκόπου Κύκκου, Νικηφόφου, ο οποίος μαζί με τον Μητροπολίτη Λεμεσού εξασφάλισαν τις περισσότερες ψήφους αλλά ηττήθηκαν από τον τότε Μητροπολίτη Πάφου, Χρυσόστομο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top