ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κύπρο σήμερα ο Βοηθός ΓΓ ΗΕ για συναντήσεις με ηγέτες

Στην Κύπρο σήμερα ο Βοηθός ΓΓ ΗΕ για συναντήσεις με ηγέτες

Στην Κύπρο φθάνει σήμερα ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων, Μιροσλάβ Γιέτζια, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Η συνάντηση του κ. Γιέτζια με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έχει προγραμματιστεί για τις 10.30 το πρωί της Πέμπτης, ενώ σήμερα στις 1700 ο αξιωματούχος των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Μενέλαο Μενελάου. Αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον ειδικό αντιπρόσωπο του κ. Τατάρ, Εργκούν Ολγκούν.

Αρμόδια πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως αν και δεν αναμένεται να προκύψει κάτι συγκεκριμένο μέσα από τις επαφές του κ. Γιέτζια αυτή τη στιγμή, εντούτοις η επίσκεψή του είναι σημαντική από την άποψη ότι δίνει το μήνυμα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ συνεχίζει τις επαφές για το Κυπριακό και στέλνει ένα υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΕ να συζητήσει με τις δυο πλευρές.

Δίνει το μήνυμα ότι το πλαίσιο μέσα από το οποίο πρέπει να αναζητήσουμε διέξοδο από τη στασιμότητα στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή είναι το πλαίσιο των ΗΕ και ο τρόπος μέσα από τον οποίο μέχρι σήμερα γινόταν η προσπάθεια για να λυθεί το Κυπριακό, που είναι οι Καλές Υπηρεσίες του ΓΓ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ανέφερε ακόμη πως βασικός στόχος είναι να συνεχίσει η συζήτηση και η εμπλοκή με τα μέρη στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΓΓ των ΗΕ για υποβοήθηση της δημιουργίας του κατάλληλου κλίματος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διανύσουμε αυτή την πολύ ευαίσθητη περίοδο και να φθάσουμε στο σημείο που να μπορεί να εξεταστεί το θέμα της επανέναρξης διαδικασίας συνομιλιών.

Η ίδια πηγή σημείωσε πως, υπό το φως και των κινήσεων των κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη, η Λευκωσία αναμένεται να θίξει κατά τις συζητήσεις με τον αξιωματούχο των ΗΕ και το θέμα της ανάγκης για αντικειμενική καταγραφή των εξελίξεων και των γεγονότων στις προσεχείς εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ που αφορούν την Κύπρο. Πρόσθεσε πως «αναμένουμε ότι και μέσα από τις εκθέσεις η προσπάθεια από πλευράς των ΗΕ θα είναι να διατηρηθεί εν ζωή η προοπτική να υπάρξει κάποια στιγμή επανέναρξη διαδικασίας συνομιλιών».

Είπε, επίσης, πως σε ό,τι αφορά την προσπάθεια του ψευδοκράτους για ξεχωριστή «συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων» μεταξύ του ιδίου και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα επανατονιστεί ότι τα ΗΕ συνομολογούν συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων της ειρηνευτικής δύναμης με την κυβέρνηση της φιλοξενούσας χώρας και μόνο, και πως η Λευκωσία αναμένει ότι στον οποιονδήποτε χειρισμό του θέματος, αυτή η αρχή που δεν αφορά μόνο την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις παντού στον κόσμο δεν θα παραβιαστεί, ειδικά υπό το φως των στοχεύσεων της άλλης πλευράς για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε την περασμένη βδομάδα ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέας Ιωσήφ, ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επαναλάβει στον αξιωματούχο του ΟΗΕ «την ετοιμότητα και τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη της διαδικασίας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών» και πως «σταθερή θέση της πλευράς μας παραμένει η συνέχιση των προσπαθειών, με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top