ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ Αβέρωφ-Μαυρογιάννη για τον δεύτερο γύρο- Tο σενάριο της υπέρβασης ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ

Θρίλερ Αβέρωφ-Μαυρογιάννη για τον δεύτερο γύρο- Tο σενάριο της υπέρβασης ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ

Μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη αποτυπώνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις για το ποιος από τους δύο θα προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αφού με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα, το ένα εισιτήριο φαίνεται να κλειδώνει στον Νίκο Χριστοδουλίδη.

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ετοιμάζονται να δώσουν μια από τις πιο καθοριστικές εκλογικές μάχες γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επόμενη μέρα θα προκαλέσει κλυδωνισμούς, ή στην καλύτερη περίπτωση, θα φέρει ένα βαρύ κλίμα εσωστρέφειας.

Στα επιτελεία των δύο κομμάτων επικρατεί αισιοδοξία ότι ο υποψήφιος που στηρίζουν θα κόψει τελικά πρώτος το νήμα. Συγκεκριμένα στην Πινδάρου καταγράφουν με ικανοποίηση το μικρό αλλά σταθερό προβάδισμα που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις υπέρ του Αβέρωφ Νεοφύτου. Κρατούν την τάση που καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης και εκτιμούν ότι η διαφορά θα αυξηθεί. Από την άλλη, στο ΑΚΕΛ και στο επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη θεωρούν ότι το προβάδισμα Αβέρωφ Νεοφύτου είναι στο εύρος του στατιστικού σφάλματος και μπορεί να ανατραπεί. Επικαλούνται εσωτερική έρευνα που έγινε για λογαριασμό του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με την οποία ο Ανδρέας Μαυρογιάννης προηγείται με μια μονάδα έναντι του Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Επιστημονική φαντασία»

Σε κάθε περίπτωση αυτή την ώρα η προσοχή των επιτελείων των δύο υποψηφίων αλλά και των κομμάτων που τους στηρίζουν είναι στραμμένη στη μάχη που θα εξασφαλίσει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο. Η ηγεσία κανενός από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θέλει να εξετάσει το σενάριο ήττας, ούτε και έχουν βάλει στο τραπέζι ως υπόθεση εργασίας τις πιθανές κινήσεις σε περίπτωση αποκλεισμού. Εξάλλου κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει τώρα, μεσούσης της εκλογικής μάχης.

Ωστόσο, το σενάριο της υπέρβασης, δηλαδή ένα από τα δύο κόμματα να στηρίξει τον υποψήφιο του άλλου τίθεται εκ των πραγμάτων, μετά και τις πληροφορίες για τη διενέργεια σχετικής δημοσκόπησης. Σε επίσημο επίπεδο τόσο η Πινδάρου όσο και η Εζεκία Παπαϊωάννου διαψεύδουν ότι τίθεται ένα τέτοιο ζήτημα, δηλαδή το ΑΚΕΛ να στηρίξει την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου σε περίπτωση αποκλεισμού του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ή ο ΔΗΣΥ να ταχθεί υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη εάν αποκλειστεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Παρόλον ότι στελέχη των δύο κομμάτων κάνουν λόγο για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας», είναι προφανές ότι τόσο στον ΔΗΣΥ όσο και στο ΑΚΕΛ, η εξέταση της επόμενης μέρας δεν μπορεί να μην τίθεται ως προβληματισμός.

Και στα δύο κόμματα, αλλά και στα επιτελεία των δύο υποψηφίων, φθάνουν πληροφορίες ή ακόμη και προθέσεις, από προσωπικότητες τόσο από τα αντίπαλα στρατόπεδα όσο και από αλλού, που έχουν εκφράσει την ετοιμότητα για πολιτική υπέρβαση. Τα μηνύματα αυτά, έχουν ως βάση (ή ως αφορμή) την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Ωστόσο, γίνεται αντιληπτό ότι σε αυτή την κρίσιμη χρονική φάση του προεκλογικού, θα ήταν αντιπαραγωγικό ίσως και καταστροφικό για τα δύο επιτελεία, να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση, την ώρα μάλιστα που οι δημοσκοπικές διαφορές ανάμεσα στους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι μικρές.

Αναμφίβολα, τόσο στα επιτελεία των δύο υποψηφίων όσο και των κομμάτων που τους στηρίζουν, τα σενάρια της επόμενης μέρας γίνονται στη βάση του ευκταίου σεναρίου. Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης προσβλέπουν σε στήριξη από διάφορες πολιτικές ομάδες ή και προσωπικότητες, με τις οποίες υπάρχει κάποια κοινή αντίληψη ή προσέγγιση στο Κυπριακό ή και σε άλλα θέματα προτεραιότητας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top