ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΟΠ μέχρι και τα 42 – Στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο – Πόσοι Συμβασιούχοι Οπλίτες αναμένεται να αποχωρήσουν το 2026

ΣΥΟΠ μέχρι και τα 42 – Στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο – Πόσοι Συμβασιούχοι Οπλίτες αναμένεται να αποχωρήσουν το 2026

Νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται η τροποποίηση του «περί Εθνικής Φρουράς Νόμου» ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε πρόσωπα που προσλαμβάνονται ως οπλίτες με σύμβαση (Συμβασιούχοι Οπλίτες-ΣΥΟΠ) στην Εθνική Φρουρά να παραμένουν στην υπηρεσία μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας των 42 ετών, κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, η ρύθμιση αυτή εισάγεται σε αντικατάσταση της ισχύουσας, σύμφωνα με την οποία η συνολική διάρκεια της σύμβασης ενός οπλίτη περιορίζεται στα 10 έτη, ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία προσλαμβάνεται.

Η τροποποίηση, προστίθεται, θα έχει ως αποτέλεσμα την κατά τον ίδιο τρόπο αντιμετώπιση των Συμβασιούχων Οπλιτών ως προς την ηλικία αποχώρησής τους από την υπηρεσία, αφού ακόμα και με την υφιστάμενη νομοθεσία είναι δυνατό η υπηρεσία ΣΥΟΠ να τερματιστεί στα 42 του έτη, εφόσον προσληφθεί στα 32 του έτη. «Κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι δεν αναμένεται σοβαρή αύξηση οικονομικής δαπάνης, εφόσον ο αριθμός των ΣΥΟΠ θα είναι ο ίδιος», επισημαίνεται.

Όπως αναφέρεται περαιτέρω, η υπό προώθηση τροποποίηση κρίνεται αναγκαία για τους πιο κάτω λόγους:

· Αξιοποίηση των γνώσεων και της εμπειρίας που αποκτούν οι ΣΥΟΠ κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.

· Ομοιόμορφη αντιμετώπιση των ΣΥΟΠ ως προς την ηλικία τερματισμού της υπηρεσίας τους. Υπόψιν ότι ο μέσος όρος ηλικίας της 1ης σειράς είναι τα 31 έτη.

· Παροχή κινήτρου για προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού υποψηφίων για συμμετοχή στις επιλογικές διαδικασίες πρόσληψης ΣΥΟΠ, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο αριθμός των υποψηφίων στις τελευταίες επιλογικές διαδικασίες είναι αρκετά μειωμένος.

· Αποφυγή της ταυτόχρονης κένωσης ενός μεγάλου αριθμού θέσεων ΣΥΟΠ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η πρώτη σειρά ΣΥΟΠ, η οποία συμπληρώνει 10 χρόνια υπηρεσίας το 2026, αριθμεί περί τους 1.500 ΣΥΟΠ και το κενό το οποίο θα δημιουργηθεί με την αποχώρησή τους θα είναι δυσαναπλήρωτο.

· Αναχαίτηση της τάσης φυγής που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Σεπτέμβριο το Υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει την πρόσληψη ΣΥΟΠ στην Εθνική Φρουρά για συμπλήρωση κενών θέσεων, με σειρά προτεραιότητας από τον Τελικό Πίνακα των υποψηφίων, ο οποίος είχε δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 15.07.2022.

Επιτυχημένος θεσμός

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι, για το ΓΕΕΦ, όπως τονίζει στην ιστοσελίδα του, ο θεσμός των ΣΥΟΠ θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένος, ακολουθεί τα πρότυπα σύγχρονων στρατών άλλων κρατών και κρίνεται ως επιτυχής καθότι επιτεύχθηκε:

· Κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τη μείωση της θητείας των οπλιτών σε 14 μήνες.

· Επάνδρωση των κυρίων οπλικών συστημάτων των Μονάδων με επαγγελματίες οπλίτες, γεγονός που επαυξάνει τη μαχητική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς καθιστώντας αυτή, ημιεπαγγελματικό στρατό.

· Αύξηση του βαθμού ασφαλείας των εγκαταστάσεων (Στρατοπέδων-Φυλακίων) με την εμπλοκή των ΣΥΟΠ στα μέτρα ασφαλείας (Αρχιφύλακες, Σκοποί, Περίπολα και λοιπά).

· Στελέχωση με ΣΥΟΠ των Ειδικών Δυνάμεων (ΚΔ–ΣΝ–ΟΥΚ) με αποτέλεσμα την αύξηση της μαχητικής τους ικανότητας.

· Εξασφάλιση ύπαρξης και ανανέωσης του προσωπικού με μέσο όρο ηλικίας, δυνάμενο να ανταποκριθεί στις αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες της Εθνικής Φρουράς.

Πέραν των ανωτέρω, προστίθεται, το ΓΕΕΦ προέβη στην εκμετάλλευση – αξιοποίηση των γραμματειακών τους γνώσεων, σύμφωνα με τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά τους, καθώς επίσης και των τεχνικών γνώσεων και εμπειριών που είχαν πριν την κατάταξή τους προεπιλέγοντας τους σε θέσεις απ’ όπου γίνεται εκμετάλλευση των προσόντων που διαθέτουν, σε αριθμό και προσόντα που είναι χρήσιμα και συμβατά με τις ειδικότητες και τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς.

Επιπλέον το ΓΕΕΦ, αναφέρεται, για την καλύτερη εκπαίδευση και απόκτηση εμπειριών, εμπλέκει τους ΣΥΟΠ σε ομαδικές εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό καθώς επίσης και σε ασκήσεις που πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή ξένων χωρών στο έδαφος της Δημοκρατίας.

Για τη βελτίωση του θεσμού των ΣΥΟΠ, επισημαίνεται, καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για αναβάθμιση της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής τους κατάρτισης και την εκμετάλλευση των γνώσεων που διαθέτουν επ’ ωφελεία της Εθνικής Φρουράς.

«Η τελική επιθυμητή κατάσταση για την αξιοποίηση των ΣΥΟΠ στην Εθνική Φρουρά, έχει επιτευχθεί και ως θεσμός είναι απόλυτα επιτυχής όντας πλέον ένας από τους βασικούς πυλώνες για την αναβάθμιση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς», αναφέρεται περαιτέρω στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΦ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top