ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: Πίεση ΔΗΣΥ για Χριστοδουλίδη και ΑΚΕΛ για Αχιλλέα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: Πίεση ΔΗΣΥ για Χριστοδουλίδη και ΑΚΕΛ για Αχιλλέα

Λίγο πριν την τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας για την αναμέτρηση του Φεβρουαρίου, οι μηχανές των δύο μεγάλων κομμάτων επιχειρούν να ανεβάσουν στροφές με ζητούμενο την αύξηση της συσπείρωσης γύρω από τους υποψήφιους τους οποίους στηρίζουν για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Στον ΔΗΣΥ παραμένει έντονος ο προβληματισμός για τις απώλειες που καταγράφει η υποψηφιότητα του Προέδρου της παράταξης, Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά την ίδια ώρα υπάρχει η προσδοκία ότι κατά το εναπομείναν διάστημα θα υπάρξει σαφής βελτίωση των δημοσκοπικών δεικτών σε σημείο που θα τον κατατάξει σε απόσταση ασφαλείας από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Το επιτελείο του Αβέρωφ Νεοφύτου επικεντρώνεται στην αύξηση της επαφής με στελέχη, μέλη, φίλους και υποστηρικτές της παράταξης που έχουν απομακρυνθεί από την κομματική δράση και είτε φανερά είτε πιο διακριτικά, κλίνουν υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη. Ομάδες επαναπροσέγγισης εντοπίζουν αυτή τη μερίδα των ψηφοφόρων και επιχειρούν τον επαναπατρισμό τους. Οι τελευταίες παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας υπέρ του Αβέρωφ Νεοφύτου εκτιμάται ότι βοηθούν την όλη προσπάθεια, η οποία ωστόσο κρίνεται ως ιδιαίτερα δύσκολη. Στον ΔΗΣΥ και στο επιτελείο του Αβέρωφ Νεοφύτου είναι διάχυτη η ανησυχία για το φαινόμενο της «κρυφής» ψήφου, της οποίας το εύρος ενδεχομένως να κρίνει και την έκβαση της προσπάθειας για πρόκριση στον δεύτερο γύρο. Στελέχη ανησυχούν για πρόσθετες απώλειες προς την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη εάν εδραιωθεί περαιτέρω η παράσταση νίκης υπέρ του πρώην ΥΠΕΞ, ο οποίος διατηρεί σοβαρά ερείσματα στον κόσμο του ΔΗΣΥ, παρά τις επιθέσεις που δέχθηκε.

Λεπτοί χειρισμοί

Οι απώλειες προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη προβληματίζουν το ΑΚΕΛ και το επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη, από όπου διατυπώνεται η εκτίμηση ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, οι διαρροές θα περιοριστούν. Ωστόσο, πηγή προβληματισμού για το επιτελείο Μαυρογιάννη και το ΑΚΕΛ είναι οι διαρροές προς την υποψηφιότητα του Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις καταγράφει αξιοπρεπή ποσοστά που φαίνεται να παγιώνονται πέριξ του 5%. Δεδομένου ότι το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο μπορεί να κριθεί σε μερικές εκατοντάδες ψήφους, όπως συνέβη στο παρελθόν, το επιτελείο Μαυρογιάννη και το ΑΚΕΛ θα επιδιώξουν να προσεγγίσει αυτή την κατηγορία των ψηφοφόρων, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο της «χαμένης» ψήφου. Στο επιτελείο Μαυρογιάννη και στο ΑΚΕΛ αναγνωρίζουν ότι οι ψηφοφόροι που επιλέγουν τον Αχιλλέα Δημητριάδη είναι ένα ιδιαίτερο κοινό που χρήζει ειδικού χειρισμού. Σε κάθε περίπτωση θα αποφευχθεί η μετωπική σύγκρουση με τον Αχιλλέα Δημητριάδη, του οποίου την υποψηφιότητα συζητούσε μέχρι την τελευταία στιγμή το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης, αλλά μειοψήφησε έναντι εκείνης του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Εξάλλου, ΑΚΕΛ και Μαυρογιάννης θεωρούν τον Αχιλλέα Δημητριάδη και ευρύτερα το κοινό που τον περιβάλλει, ως δυνητικό σύμμαχο στον δεύτερο γύρο, συνεπώς, δεν τίθεται θέμα ευθείας επίθεσης εναντίον του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top