ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ταξίδι με κατοικίδιο: Ποια η διαδικασία και τα πιστοποιητικά που χρειάζονται – Τι αλλάζει για εμπορικές πράξεις

Ταξίδι με κατοικίδιο: Ποια η διαδικασία και τα πιστοποιητικά που χρειάζονται – Τι αλλάζει για εμπορικές πράξεις

Πολλοί είναι οι κηδεμόνες κατοικίδιων που θέλουν να τα πάρουν μαζί τους στις διακοπές. Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι που θέλουν να αγοράσουν ή να υιοθετήσουν ένα ζώο από το εξωτερικό και να το μεταφέρουν στην Κύπρο.

Το ThemaOnline επικοινώνησε τόσο με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Κράτους όσο και με τον Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογο για να μάθουμε τι χρειάζεται σε κάθε περίπτωση.

Ο Κτηνιατρικός Λειτουργός του Τομέα Υγείας και Ευημερίας των Ζώων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Σάββας Σάββα, απαντά για όλα τα πιστοποιητικά που χρειάζονται.

Για εμπορικές μεταφορές: Τι χρειάζεται για να έρθει ένα σκυλάκι για παράδειγμα από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην Κύπρο;

Για να έρθει ως εμπορικού χαρακτήρα μετακίνηση ένας σκύλος από χώρα της ΕΕ πρέπει να συνοδεύεται από το υγειονομικό πιστοποιητικό TRACES (ηλεκτρονική βάση δεδομένων όπου καταγράφονται οι μετακινήσεις ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης) σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο κεφάλαιο 61 του παραρτήματος I του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/403 της Επιτροπής και επίσης το ζώο να έχει ευρωπαϊκό διαβατήριο σύμφωνα με το υπόδειγμα στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 577/2013. Τα διαβατήρια εκδίδονται από ιδιώτες κτηνιάτρους ενώ τα αντίστοιχα υγειονομικά πιστοποιητικά TRACES εκδίδονται από τις κτηνιατρικές αρχές της χώρας προέλευσης.

Το πιστοποιητικό TRACES πρέπει να εκδοθεί εντός 48 ωρών πριν από την αναχώρηση του ζώου από τη χώρα προέλευσης. Όσον αφορά τις υγειονομικές απαιτήσεις το ζώο πρέπει να είναι ταυτοποιημένο με ηλεκτρονική συσκευή αναγνώρισης (microchip) εμφυτευμένη στο σώμα του και να διαθέτει σε ισχύ εμβολιασμό κατά του ιού της λύσσας.

Η μικρότερη ηλικία που ο σκύλος μπορεί να εμβολιαστεί κατά του ιού της λύσσας είναι αυτή των 12 εβδομάδων και η περίοδος ισχύος του εμβολιασμού αρχίζει από τη δημιουργία προστατευτικής ανοσίας, η οποία ξεκινά 21 ημέρες από τον πρώτο εμβολιασμό, άρα το ζώο για να έρθει στην Κύπρο πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 εβδομάδων (105 ημερών). Στην περίπτωση επανεμβολιασμού, αυτός ισχύει από την ημερομηνία διενέργειάς του, εφόσον το εμβόλιο χορηγείται εντός της περιόδου ισχύος που αναφέρει ο κατασκευαστής του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε κατά τον προηγούμενο εμβολιασμό.

Τι συμβαίνει στην ίδια περίπτωση αλλά για χώρες εκτός ΕΕ; Ποιες τρίτες χώρες δεν επιτρέπουν εμπορικές συναλλαγές;

Σχετικά με τις υγειονομικές απαιτήσεις των χωρών που δεν ανήκουν στην ΕΕ υπάρχουν δύο κατηγορίες: η μία κατηγορία (π.χ. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία) έχει τις ίδιες υγειονομικές απαιτήσεις με τις χώρες της ΕΕ (microchip και ισχύων αντιλυσσικός εμβολιασμός), ενώ για την άλλη κατηγορία (π.χ. Κίνα, Σερβία, Λίβανος) απαιτείται και επιπρόσθετα δοκιμασία τιτλοδότησης των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του ιού της

λύσσας. Η δοκιμασία τιτλοδότησης των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του ιού της λύσσας πρέπει να πραγματοποιηθεί από εγκεκριμένο από την ΕΕ εργαστήριο σε δείγμα αίματος, το οποίο θα συλλεγεί από εξουσιοδοτημένο κτηνίατρο τουλάχιστον 30 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη μετακίνηση του ζώου. Με άλλα λόγια, τέσσερις μήνες πριν από τη μετακίνηση, στο ζώο πρέπει να διενεργηθεί ο πρώτος εμβολιασμός, ακολουθούμενος από την αιμοληψία για τιτλοδότηση 30 μέρες μετά. Ο τίτλος πρέπει να είναι ίσος ή μεγαλύτερος από 0,5 IU/ml.

Τονίζεται ότι οι χώρες από τις οποίες επιτρέπεται η είσοδος στην ΕΕ σκύλων για εμπορικούς σκοπούς είναι αυτές που αναφέρονται στο παράρτημα VIII μέρος 1 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/404 της Επιτροπής π.χ. γειτονικές χώρες όπως η Συρία, η Ιορδανία δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο, άρα δεν μπορούν να αποστέλλουν στην ΕΕ σκύλους για εμπορικούς σκοπούς.

Όλα τα ζώα που εισάγονται για εμπορικούς σκοπούς πρέπει να συνοδεύονται από το υγειονομικό πιστοποιητικό σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο κεφάλαιο 38 του παραρτήματος II του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/403 της Επιτροπής και όλοι οι έλεγχοι γίνονται στο Συνοριακό Σταθμό Ελέγχου (ΣΣΕ) του αεροδρομίου της Λάρνακας. Για να προκαθοριστούν οι κτηνιατρικοί έλεγχοι ο εισαγωγέας οφείλει να ενημερώσει τον ΣΣΕ τουλάχιστον 24 ώρες πριν την άφιξη.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση μη εμπορικών συναλλαγών για ΕΕ και τρίτες χώρες;

Σημειώνεται πως ως μη εμπορικού χαρακτήρα μετακίνηση σκύλου θεωρείται η μετακίνηση όπου ο σκύλος συνοδεύεται από τον ιδιοκτήτη του ή από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για το ζώο για λογαριασμό του ιδιοκτήτη και το ζώο δεν προορίζεται για πώληση ή για μεταβίβαση σε άλλο ιδιοκτήτη. Ο μέγιστος αριθμός σκύλων που μπορεί να συνοδεύει τον ιδιοκτήτη ή το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο κατά τη διάρκεια μιας μη εμπορικής μετακίνησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα πέντε.

Οι υγειονομικές απαιτήσεις για τις χώρες της ΕΕ είναι οι αντίστοιχες με αυτές που αναφέρθηκαν για τις εμπορικού μετακινήσεις από χώρες της ΕΕ (microchip και ισχύων αντιλυσσικός εμβολιασμός) και το ζώο πρέπει να έχει ευρωπαϊκό διαβατήριο (δεν απαιτείται πιστοποιητικό TRACES).

Όσον αφορά τις τρίτες χώρες πάλι υπάρχουν 2 κατηγορίες: η μία κατηγορία είναι οι χώρες που περιλαμβάνονται στο παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 577/2013 και έχουν τις ίδιες υγειονομικές απαιτήσεις με τις χώρες της ΕΕ (microchip και ισχύων αντιλυσσικός εμβολιασμός), ενώ αντιθέτως για τις χώρες που δεν περιλαμβάνονται π.χ. Αίγυπτος, Αρμενία, Ισραήλ, Κίνα, Κουβέιτ, Λίβανος, Σαουδική Αραβία, Σερβία απαιτείται και τιτλοδότηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του ιού της λύσσας.

Τονίζεται ότι οι σκύλοι που προέρχονται από τρίτες χώρες πρέπει να συνοδεύονται από έγγραφο υγείας σύμφωνα με το υπόδειγμα στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 577/2013 το οποίο πιστοποιείται από τις κτηνιατρικές αρχές της χώρας προέλευσης και το ζώο κατά την άφιξή του στην Κύπρο ελέγχεται από Κτηνιατρικό Λειτουργό στο σημείο εισόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απαιτήσεις που αφορούν τόσο τις μη εμπορικού όσο και τις εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις γάτων και κουναβιών είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές που εφαρμόζονται για τους σκύλους.

Παράλληλα, η κάθε αεροπορική εταιρεία έχει τους δικούς της κανόνες για τα ποια ζώα μεταφέρει, με το ανάλογο κόστος.

Ποια ζώα επιτρέπεται να κατέχονται;

Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία τα ζώα τα οποία επιτρέπεται να κατέχονται είναι ο σκύλος (Canis lupus familiaris), η γάτα (Felis silvestris catus π.χ. γάτες Savannah, Bengal, Caracat δεν επιτρέπεται), το κουνάβι (Mustela putorius furo), το κουνέλι (Oryctolagus cuniculus), τα τρωκτικά, τα ψάρια, τα αμφίβια (εξαιρουμένων των δηλητηριωδών ειδών), τα ερπετά (εξαιρουμένων των ειδών των οικογενειών Boidae και Pythonidae, των ειδών της τάξης Crocodylia και των δηλητηριωδών ειδών), τα ασπόνδυλα (εξαιρουμένων των δηλητηριωδών ειδών αραχνών κα σκορπιών) και τα πτηνά.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις για τη μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις των πιο πάνω ζώων;

Για τα πιο πάνω ζώα (με εξαίρεση τους σκύλους, γάτες και κουνάβια) απαιτείται η εκ των προτέρων εξασφάλιση άδειας εισαγωγής από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Σε περίπτωση που τέτοιο ζώο θα μεταφερθεί από την Κύπρο είτε προς άλλη χώρα της ΕΕ ή προς τρίτη χώρα, τότε θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να έρθει σε επαφή με τις αρχές της χώρας άφιξης για να λάβει γνώση τις σχετικές απαιτήσεις.

Ευρωπαϊκό διαβατήριο ζώου: Ποια η διαδικασία για την έκδοση του

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Δημήτρης Επαμεινώνδα, σημείωσε πως για τις μετακινήσεις ζώων συντροφιάς μη εμπορικού χαρακτήρα, υπό τη συνοδεία κηδεμόνα, εντός της ΕΕ, χρειάζεται διαβατήριο, το οποίο εκδίδουν ιδιώτες κτηνίατροι.

Για να εκδοθεί το Ευρωπαϊκό διαβατήριο, πρέπει το ζώο να έχει συμπληρώσει την ηλικία των 12 εβδομάδων, και να φέρει μικροτσίπ. Κατόπιν πρέπει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της λύσσας. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Επαμεινώνδα η διαδικασία έκδοσης του διαβατηρίου είναι απλή και καθόλου χρονοβόρα. «Ο κηδεμόνας μπορεί να διευθετήσει ραντεβού με τον ιδιώτη κτηνίατρο και την ίδια μέρα να τοποθετηθεί το μικροτσίπ στο ζώο, αν δεν έχει ήδη, να εκδοθεί το διαβατήριο και τέλος να εμβολιαστεί κατά της λύσσας σημείωσε. Κάθε τοποθέτηση μικροτσίπ θα πρέπει να συνοδεύεται από καταχώρηση στο σύστημα σήμανσης των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, το οποίο και πάλι γίνεται από τους ιδιώτες κτηνιάτρους.

Τόνισε όμως ότι το ζώο θα μπορεί να ταξιδέψει 21 μέρες μετά τον εμβολιασμό κατά της λύσσας, χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο για την παραγωγή αντισωμάτων. «Αναλόγως πότε λήγει η διάρκεια δράσης του εμβολίου, σύμφωνα με τις κατασκευάστριες εταιρείες, θα πρέπει να γίνει ενισχυτική/επαναληπτική δόση πριν τη λήξη, για να διατηρήσει τη δυνατότητα να ταξιδεύει», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το διαβατήριο ζώου δεν φέρει ημερομηνία λήξης.

Κατοικίδια προσφύγων από Ουκρανία

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αρκετοί Ουκρανοί πολίτες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν μαζί με τα κατοικίδιά τους. «Σε αυτή την περίπτωση, καθώς η Ουκρανία πρόκειται για τρίτη χώρα, κατά παρέκκλιση, ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

προχώρησε συμφώνως της νομοθεσίας, στην έκδοση γνωστοποίησης με την οποία, μέχρι νεωτέρας, εξαιρούνται των τελών επιθεώρησης και καραντίνας που πρέπει να καταβληθούν για τα ζώα συντροφιάς Ουκρανών πολιτών που διέφυγαν στην Κύπρο από την Ουκρανία λόγω πολέμου. Τα ζώα θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι του κηδεμόνα για 6 μήνες σημείωσε ο κ. Επαμεινώνδα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χειροπέδες σε 58χρονο για διάρρηξη και κλοπή - Μπήκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου και άρπαξε το χρηματοκιβώτιο

• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου

• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;

• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ

• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο



LIVE - Εκλογές ΗΠΑ 2024: Σε εξέλιξη η κρίσιμη ψηφοφορία - Ντόναλντ Τραμπ ή Κάμαλα Χάρις για «Πλανητάρχης»;

LIVE - Εκλογές ΗΠΑ 2024: Σε εξέλιξη η κρίσιμη ψηφοφορία - Ντόναλντ Τραμπ ή Κάμαλα Χάρις για «Πλανητάρχης»;

Το ThemaOnline σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις για τις αμερικανικές εκλογές. Οι πρώτες κάλπες άνοιξαν και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top