ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε. Χαραλαμπίδου: «Θύμα κατάφωρων παραβιάσεων των αρχών του Ελσίνκι και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών η Κύπρος»

Ε. Χαραλαμπίδου: «Θύμα κατάφωρων παραβιάσεων των αρχών του Ελσίνκι και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών η Κύπρος»

Ολοκληρώθηκαν χθες (26/11) οι εργασίες της 20ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ). Η βουλεύτρια κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας συμμετείχε σε συνεδρία της μόνιμης επιτροπής της Συνέλευσης με θέμα τροπολογία που αφορά στην αναστολή της συμμετοχής εθνικής αντιπροσωπίας σε περιπτώσεις πράξεων που συνιστούν σαφείς και κατάφωρες παραβιάσεις των αρχών της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στα πλαίσια του ΟΑΣΕ.

Στην παρέμβαση της η κα Χαραλαμπίδου, αφού ευχαρίστησε την επιτροπή, για τις προσπάθειες σύστασης μηχανισμού αναστολής, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της συνέλευσης, ανέφερε, ότι από τότε που παρουσιάστηκε η εν λόγω τροπολογία αποτέλεσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων μεταξύ των μελών της Συνέλευσης.

Η Κύπρος, επισήμανε η κα Χαραλαμπίδου, είναι επίσης θύμα κατάφωρων παραβιάσεων των αρχών του Ελσίνκι και, φυσικά, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, από ρεβιζιονιστικά και αναθεωρητικά κράτη ως εκ τούτου θα τηρεί πάντα αυστηρή δέσμευση στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού, εφαρμόζοντας πλήρως τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Η κα Χαραλαμπίδου χαιρέτησε τη δυνατότητα της Συνέλευσης να κρίνει εάν τα συμμετέχοντα κράτη που αγνοούν τις αρχές του Ελσίνκι, μπορούν από κοινού να συμβάλουν στους στόχους και τις πολιτικές του ΟΑΣΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι διεθνείς οργανισμοί θα πρέπει να είναι σε θέση να απαιτούν την εφαρμογή των θεμελιωδών αρχών στην πράξη και να επιβάλλουν κυρώσεις, εάν θέλουν να είναι συνεπείς και αξιόπιστοι σε αυτό που κηρύττουν.

Η Κύπρος, τόνισε, γνωρίζει πολύ καλά την αναγκαιότητα τέτοιων νόμιμων όπλων κατά των κρατών με επεκτατικές βλέψεις, τα οποία όπως είπε, συμμετέχουν σε διαδικασίες διεθνών οργανισμών ως ισότιμοι εταίροι, παρά το φρικτό ιστορικό παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.

Από την άλλη μεριά όμως, επισήμανε η κα Χαραλαμπίδου, προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για τον αποκλεισμό οποιασδήποτε αντιπροσωπίας από τη Συνέλευση, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να σταθμίσουμε τα οφέλη και τα κόστη μιας πιθανής αναστολής και ουσιαστικά αποκλεισμού κάθε δυνατότητας διαλόγου. Η αναστολή οποιασδήποτε αντιπροσωπείας σημείωσε, θα οδηγήσει εκτός των άλλων και στην πλήρη αποξένωση της διωκόμενου κοινοβουλίου από το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του στην ΚΣ ΟΑΣΕ.

Καταληκτικά, η κα Χαραλαμπίδου υπογράμμισε ότι η ΚΣ ΟΑΣΕ συνιστά πολύτιμη πλατφόρμα διαλόγου και ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη και είναι ορισμένη για να κτίζει γέφυρες και όχι να γκρεμίζει. Ως εκ τούτου, εισηγήθηκε να μην τεθεί προς ψήφιση η συγκεκριμένη τροπολογία, αφού δεν θα αποτελέσει καθολική απάντηση απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα διχάζοντας περεταίρω τη Συνέλευση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top