ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεμάτη η ατζέντα της Επιτροπής Οικονομικών – Επί τάπητος τροποποιήσεις επί του προϋπολογισμού ύψους 55 εκατ. ευρώ

Γεμάτη η ατζέντα της Επιτροπής Οικονομικών – Επί τάπητος τροποποιήσεις επί του προϋπολογισμού ύψους 55 εκατ. ευρώ

Με γεμάτη ατζέντα συνέρχεται σήμερα (28/11), από τις 9.00 π.μ., η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, της οποίας η συνεδρία αναμένεται να είναι πολύωρη και να διαρκέσει μέχρι και τις 6 το απόγευμα, αν όχι και περισσότερο.

Ενώπιον της Επιτροπής, σύμφωνα με την ατζέντα της, θα τεθούν προς συζήτηση οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Μεταφορών, της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, 1 αίτημα για αποδέσμευση κονδυλίων που κατέθεσε το Τμήμα Φορολογίας, καθώς και 3 αιτήματα από τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών και τη Βουλή για αποπαγοποίηση θέσεων.

Επίσης, η Επιτροπή θα εξετάσει 2 νομοσχέδια, με το 1 εξ αυτών να αφορά την έγκριση δωδεκατημορίων για διενέργεια δαπανών από νομικά δημοσίου δικαίου, τα οποία δεν κατέθεσαν ακόμη τον προϋπολογισμό τους στη Βουλή, και θα λάβει τελικές αποφάσεις για άλλα νομοσχέδια, μεταξύ αυτών, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού για το 2022 και ο προϋπολογισμός της Βουλής.

Πέραν των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει και τις τροποποιήσεις που κατέθεσε η Κυβέρνηση και αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2023, ο οποίος ήδη βρίσκεται ενώπιον της Βουλής και θα τεθεί προς ψήφιση την άλλη εβδομάδα.

Οι τροποποιήσεις

Σύμφωνα με σημείωμα που κατέθεσε στην Επιτροπή το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά τη συνεδρία του της 22ας Νοεμβρίου 37 τροποποιήσεις επί του κρατικού προϋπολογισμού, οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες για περίληψη σε αυτόν πρόσθετων πιστώσεων ή/και μείωσης/μεταφοράς προτεινόμενων πιστώσεων, σε διάφορες ομάδες/υποομάδες του προϋπολογισμού, καθώς και για ρύθμιση θεμάτων προσωπικού, στη βάση μεταγενέστερων εγκρίσεων του Υπουργού Οικονομικών, αλλά και αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως επίσης και για διόρθωση ατελειών, λαθών ή/και παραλείψεων.

Οι συνολικές δαπάνες για τις υπό εξέταση τροποποιήσεις, ανέρχονται στα 54,8 εκατομμύρια ευρώ για το 2023, στα 16 εκατ. ευρώ για το 2024 και στα 14 εκατ. ευρώ για το 2025, ενώ σε ό,τι αφορά την ρύθμιση θεμάτων προσωπικού, αυτές αφορούν δημιουργία/κατάργηση θέσεων, καθώς και άλλες ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα ένθεση σημείωσης-κατάργησης διπλού σταυρού.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται πρόσθετες πιστώσεις 1,2 εκατ. ευρώ για δημιουργία υποδομής για τις ανάγκες του Προγράμματος Προστασίας Μαρτύρων, 13 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση Βασικών Σχεδίων Χορηγιών του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 5 εκατ. ευρώ για κάλυψη από μέρους του κράτους του αυξημένου κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, περιλαμβάνονται πρόσθετες δαπάνες 20 εκατ. ευρώ για κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν από τη ψήφιση του νομοσχεδίου «ο περί Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμος του 2022», 2,2 εκατ. ευρώ για κάλυψη της μισθοδοσίας 60 έκτακτων εκπαιδευτικών του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης, 4,35 εκατ. ευρώ για μεταφορά της ετήσιας χορηγίας προς το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και για κάλυψη του κόστους των εξειδικευμένων εξετάσεων που διενεργεί το Ίδρυμα και 1 εκατ. ευρώ για εφαρμογή του Σχεδίου «Παραγωγή Κινηματογραφικών Ταινιών», λαμβάνοντας υπόψη τη συνεισφορά του κινηματογράφου στην κυπριακή οικονομία και στην προβολή του κυπριακού πολιτισμού διεθνώς.

Ακόμη, περιλαμβάνονται πιστώσεις 7,14 εκατ. ευρώ για προώθηση του έργου «Δημιουργία Έξυπνων Πόλεων», λόγω μη υλοποίησής του εντός του 2022, 635 χιλιάδων ευρώ για κάλυψη της παραχώρησης επιδόματος ύψους 120 ευρώ μηνιαίως, στους κατόχους θέσεων Δεσμοφύλακα, Αρχιδεσμοφύλακα και Επιθεωρητή στο Τμήμα Φυλακών, καθώς και στους εργοδοτούμενους αορίστου ή ορισμένου Δεσμοφυλάκων, 80 χιλιάδων ευρώ για κάλυψη της εφαρμογής συστήματος αναμονής και κλήσεων, ώστε τα μέλη του Ωρομίσθιου Προσωπικού του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, να λαμβάνουν κλήσεις και να εκτελούν καθήκοντα αποκατάστασης βλαβών, τις ώρες που βρίσκονται εκτός υπηρεσίας και 70 χιλιάδων ευρώ που αφορούν Αγορά Υπηρεσιών για κάλυψη των αναγκών του Κλάδου Δημόσιων Κατηγόρων σε 3 επαρχίες, και επέκταση της απασχόλησης τους για 7 πρόσθετους μήνες.

Δημιουργία νέων θέσεων στο Δημόσιο

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων στο Δημόσιο, ανάμεσα σε άλλα οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία 4 πρόσθετων θέσεων Ανώτερου Πρωτοκολλητή και 5 πρόσθετων θέσεων Πρωτοκολλητή Α για κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από τη λειτουργία των νέων Δικαστηρίων (Ανώτατο Δικαστήριο, Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, Εφετείο, Εμπορικό Δικαστήριο, Ναυτοδικείο, κτλ), με πρόσθετη δαπάνη 544 χιλιάδων ευρώ, καθώς και 2 πρόσθετων θέσεων Δικηγόρου της Δημοκρατίας, για τις ανάγκες του Τομέα Εσόδων/Εξόδων και Υποθέσεων στη Νομική Υπηρεσία, με πρόσθετη δαπάνη 96.730 ευρώ.

Επιπρόσθετα, ζητείται η δημιουργία 1 πρόσθετης θέσης Λειτουργού Πληροφορικής για το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και 6 θέσεων Βοηθού Λειτουργού Διεκπεραίωσης, με πρόσθετη δαπάνη 93 χιλιάδων ευρώ, 1 θέσης Ανώτερου Λειτουργού Ναυτιλίας, 1 θέσης Λειτουργού Ναυτιλίας Α και 2 θέσεων Λειτουργού Ναυτιλίας για στελέχωση του νεοσύστατου Τομέα Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, με πρόσθετη δαπάνη 207 χιλιάδων ευρώ, 12 θέσεων Ανθυπολοχαγού και 80 θέσεων Οπλίτη για σκοπούς εύρυθμης λειτουργίας του Κυπριακού Στρατού, με πρόσθετη δαπάνη 406 χιλιάδων ευρώ και 25 θέσεων Αρχιδεσμοφύλακα για ενίσχυση της στελέχωσης του Τμήματος Φυλακών, με πρόσθετη δαπάνη 946 χιλιάδων ευρώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top