ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: «Η λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να είναι επωφελής για όλους εάν υπάρχει πολιτική βούληση»

ΥΠΕΞ: «Η λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να είναι επωφελής για όλους εάν υπάρχει πολιτική βούληση»

Η λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση κέρδους για όλους τους εμπλεκόμενους, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι η πιθανότητα για κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλη εάν υπάρχει πολιτική βούληση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο Aljazeera, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει δεσμευμένη στην επανένωση της χώρας και αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, λέγοντας ότι Λιβανέζοι και Ισραηλινοί δεν θα είχαν ποτέ αυτή τη συμφωνία χωρίς η εμπλοκή των ΗΠΑ καλώντας την διεθνή κοινότητα να πράξει το ίδιο και για την Κύπρο.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, για τη θέσπιση θαλάσσιων συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου την χαρακτήρισε εξαιρετικά βοηθητική εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή ΑΟΖ γειτνιάζει με τη δική τους.

Δεύτερον, τόνισε το γεγονός ότι δύο χώρες, όπως ο Λίβανος και το Ισραήλ που επίσημα βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και που δεν αναγνωρίζουν η μια την άλλη, κατάφεραν, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και κατέληξαν σε συμφωνία.

Αυτό, είπε ο κ. Κασουλίδης, «είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για εμάς και την Τουρκία» και υπογράμμισε ότι «η Τουρκία μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να κάνουμε παρόμοιο είδος διαπραγμάτευσης και διευθέτησης για την οριοθέτηση της  ΑΟΖ με τη δικαιολογία ότι δεν μας αναγνωρίζουν. Να ένα παράδειγμα όμως ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς λύση του πολιτικού προβλήματος για να μας αναγνωρίσουν».

«Έτσι, προτείναμε συνομιλίες, και εάν αυτές οι συνομιλίες αποτύχουν, ας πάμε στη Χάγη και είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τη διαιτησία της Χάγης. Η επόμενη προτεραιότητα είναι οι ανάγκες των εταίρων μας στην ΕΕ σε φυσικό αέριο και αυτό πρέπει να γίνει πριν άλλες σκέψεις και αυτό ισχύει τόσο για την Τουρκία όσο και για εμάς τους ίδιους».

Τόνισε ότι όλα τα προβλήματα βρίσκουν λύσεις και θα βρεθούν λύσεις και  για τα δικά μας προβλήματα, προσθέτοντας ότι «η πλευρά μας παραμένει δεσμευμένη στην επανένωση της χώρας". Σημείωσε ότι οι Λιβανέζοι και οι Ισραηλινοί δεν θα είχαν ποτέ αυτή τη συμφωνία χωρίς την εμπλοκή των ΗΠΑ, λέγοντας ότι χρειαζόμαστε κάποια βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα από χώρες που μπορούν να εργαστούν με την Τουρκία.

Κληθείς να διευκρινίσει τι είδους βοήθεια εννοεί, ο Κασουλίδης είπε «διπλωματική σίγουρα».

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα, απάντησε ότι "υπάρχει περιθώριο για περισσότερα".

«Μπορώ να φανταστώ μια λύση που θα είναι μια κατάσταση κέρδους για όλους τους εμπλεκόμενους, τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, την Τουρκία, την Ελλάδα και νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για αυτό, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση"

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την τελευταία προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, στο Κραν Μοντανά, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι εκείνη την περίοδο είχαμε φτάσει τόσο κοντά και σημείωσε ότι αυτό που χρειαζόταν ήταν να προσκληθούμε εκ νέου σε μερικές εβδομάδες για να συνεχίσει η προσπάθεια από εκεί που έμεινε.

Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία, επεσήμανε, λέγοντας ότι αν υπήρχε συνέχεια στο άμεσο διάστημα μετά από αυτές τις συνομιλίες θα είχε αποφέρει αποτελέσματα.

Αλλά σημείωσε ότι μετά από αυτό η τουρκική θέση άλλαξε κατά 180 μοίρες και έπαψαν να επιδιώκουν μια διευθέτηση βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών θέτοντας ως προϋπόθεση για την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί ξεχωριστή κυριαρχία και ισότιμο διεθνές καθεστώς, χαρακτηρίζοντας αυτή την προϋπόθεση ως εντελώς απαράδεκτη.

Για τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου είπε ότι «είμαστε αισιόδοξοι ότι μεσοπρόθεσμα, δηλαδή σε δύο χρόνια, εφόσον  η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως φυσικό αέριο, θα μπορούμε να προμηθεύουμε και να συνεισφέρουμε».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Υπουργός είπε ότι η Λευκωσία είναι πολύ ευαίσθητη στα ζητήματα της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της μη προσάρτησης τμημάτων μιας χώρας σε μια άλλη, επομένως έπρεπε να συμμετάσχει με τους Ευρωπαίους εταίρους της στην αντίδραση στη ρωσική εισβολή.

«Θέλουμε να μας αναγνωρίζουν -και είμαστε- ως ένας αξιόπιστος, προβλέψιμος εταίρος της ΕΕ», είπε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος συμμετείχε στις ομόφωνες αποφάσεις σχετικά με τις κυρώσεις και τις εφαρμόζει με επιμέλεια. Επεσήμανε επίσης ότι η Κύπρος έπρεπε να διανύσει μεγάλη απόσταση για να φτάσει σε αυτόν τον στόχο πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο εταίρο που δεν είχε ήδη τους δεσμούς που είχε η Κύπρος με τη Ρωσία.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, διευκρίνισε ότι η Κύπρος δεν σκοπεύει να στείλει όπλα στην Ουκρανία αφού «τα χρειαζόμαστε εδώ στην Κύπρο».

Ερωτηθείς τι όπλα θα αποκτήσει η Κύπρος από τις ΗΠΑ μετά την άρση του εμπάργκο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτή  είναι μια ερώτηση για το Υπουργείο Άμυνας αλλά ανέφερε ότι ότι τώρα έχουν και τις αμερικανικές αγορές καθώς και άλλες αγορές, όπως η Γαλλία, το Ισραήλ. 

Απαντώντας σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι οι Τούρκοι λένε ότι η άρση του εμπάργκο όπλων είναι πολύ ανησυχητική εξέλιξη, ο ΥΠΕΞ απάντησε «Μας φοβούνται τόσο πολύ; Ντροπή τους. Μια χώρα τόσο μεγάλη και σημαντική, λένε ότι είναι μεγάλη περιφερειακή δύναμη, και για λίγα όπλα που θα αγοράσουμε.. Νομίζω ότι ψάχνουν δικαιολογία».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκρηξη τα ξημερώματα σε καφετέρια - Εξετάζουν το ενδεχόμενο για αυτοσχέδια βόμβα

Συνέλαβαν 26χρονο που βιντεογραφούσε γυναίκες σε παραλίες – Τρεις αναγνώρισαν τον εαυτό τους σε βίντεο

Μεθυσμένος οδηγός προσπάθησε να δωροδοκήσει αστυνομικό - Τελικά του πέρασαν χειροπέδες

Ανησυχούν τα αυξημένα περιστατικά κοκκύτη και ιλαρά στο Μακάρειο – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Justin Timberlake: Ανησυχεί για την καριέρα του μετά τη σύλληψή του - Τι είπε ο ίδιος σε συναυλία του - Βίντεο

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία για να ανέβει πάλι – Στο μενού τοπικές βροχές και ισχυροί άνεμοι22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Στο κάτω-κάτω, ποιος δεν έχει κάνει λάθη; Ποιος δεν έχει κάνει κακές επιλογές και ποιος δίνει το δικαίωμα στην κοινωνία την καθωσπρέπει, να μπορεί να κρίνει την πορεία μιας ψυχής, χωρίς να γνωρίζει το υπόβαθρό της; «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top