ΥΓΕΙΑ

Ιγμορίτιδα – Ρινικοί πολύποδες: Το ασφαλιστικό πρόγραμμα που καλύπτει διάγνωση και θεραπεία

Ιγμορίτιδα – Ρινικοί πολύποδες: Το ασφαλιστικό πρόγραμμα που καλύπτει διάγνωση και θεραπεία

Ο χειμώνας προσφέρεται για λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως το κοινό κρυολογήματα. Τα πολλά και επαναλαμβανόμενα κρυολογήματα έπειτα, μπορεί να γίνουν αιτία για την εμφάνιση ιγμορίτιδας (ρινικολπίτιδα), της φλεγμονής ενός ή και των δύο ιγμορείων κόλπων (ιγμόρεια άντρα) που υπάρχουν δεξιά και αριστερά από τη μύτη όπως εξηγούν στο ygeiamou ωτορινολαρυγγολόγοι (ΩΡΛ). Αποτελεί συχνή αιτία επίσκεψης στον ΩΡΛ που όμως υποκαταγράφεται στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα επί 57.128 συμμετεχόντων που δημοσιεύτηκε παλαιότερα στο Allergy και συμπέραινε ότι η χρόνια ιγμορίτιδα αφορούσε 1 στα 10 άτομα, με συνολικά κυρίαρχο παράγοντα κινδύνου το κάπνισμα.

Μπορεί να οφείλεται σε ιό ή βακτήριο, ενώ στους προδιαθεσικούς παράγοντες περιλαμβάνονται η αλλεργική/μη αλλεργική ρινίτιδα, η σκολίωση του διαφράγματος, η διόγκωση της μέσης ρινικής κόγχης, η τοπική χρήση φαρμάκων για τη μύτη, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτη κ.α.. Ρινική συμφόρηση, παχύρευστη καταρροή, μειωμένη όσφρηση ή ανοσμία, μειωμένη γεύση, πόνος ανάμεσα στα μάτια ή σε ολόκληρο το πρόσωπο, πονοκέφαλοι και ημικρανίες, κόπωση, μπούκωμα στα αυτιά και δυσκολία στην αναπνοή είναι κάποια από τα βασικά συμπτώματα της ιγμορίτιδας αλλά και μιας από τις βασικές αιτίες πρόκλησής της: των ρινικών πολυπόδων ή πολυπόδων της μύτης. Η χρόνια ιγμορίτιδα με πολύποδες (ΧΡΚΠ), εξηγούν ειδικοί, είναι μία αρκετά συχνή χρόνια φλεγμονώδης νόσος της ρινός και των παραρρινίων κόλπων (συμπτώματα για πάνω από 3 μήνες) με αυξημένη νοσηρότητα και ετήσιο κόστος.

Μόνο από νοσοκομειακά προγράμματα

Για τη διάγνωση της ιγμορίτιδας όσο και των ρινικών πολυπόδων περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού και τον κλινικό έλεγχο, μέρος του οποίου είναι η ενδοσκόπηση της μύτης ή και η παρακέντηση του ιγμορείου άντρου για λήψη υγρού ή υλικού προς καλλιέργεια. Έχουμε αναφέρει ότι ενδοσκοπικές εξετάσεις όπως στο ωτορινολαρυγγικό σύστημα σύστημα εν προκειμένω, καλύπτονται στην πλειονότητα των ασφαλίσεων υγείας μόνο από τα προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης. Σχετικά με την παρακέντηση του ιγμορείου άντρου, η πράξη εντοπίζεται στη λίστα με τις ωτορινολαρυγγολογικές επεμβάσεις πολλών συμβολαίων υγείας και αξιολογείται συνήθως ως μικρή. Συνοδεύεται έπειτα από την «πλύση του ιγμορείου άντρου»

Αφ’ ης στιγμής η εξέταση καταλήξει στα ως άνω παθολογικά ευρήματα, η θεραπεία θα ξεκινήσει με συντηρητικά μέσα (ισότονα διαλύματα για ρινικές πλύσεις, αποσυμφορητικά και κορτικοστεροειδή ρινικά σπρέι, παυσίπονα, αντιβιοτικά) και σε περίπτωση που δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά θα χρειαστεί επέμβαση. Στα νοσοκομειακά προγράμματα εντοπίζονται επεμβάσεις όπως «ολική εξωτερική διάνοιξη των παραρρινίων κόλπων», «βιοψία ιγµορείου άντρου υπό ενδοσκοπικό έλεγχο» (απαραίτητη για τη διαφορική διάγνωση), «κάτω/μέση ρινοαντροστομία», «ανάτρηση ιγµορείου κατά Caldwell-Luc», «ανάτρηση ιγµορείου και άλλων παραρρινίων κόλπων», «αφαίρεση ρινικών πολυπόδων» κ.ά.

Τρία σημεία προσοχής:

1. Κάποιες από τις παραπάνω τεχνικές έχουν αντικατασταθεί από νεότερες μεθόδους, λιγότερο επεμβατικές, που δεν αναγράφονται ρητώς στους όρους των επίμαχων συμβολαίων. Θα πρέπει συνεπώς να μην παραλείψετε την έγκριση νοσηλείας από την ασφαλιστική εταιρεία.

2. Σε περίπτωση ενδοσκοπικής μικροχειρουργικής ιγμορείων, η νοσηλεία μπορεί να μην είναι ούτε ένα 24ωρο, συνεπώς θα πρέπει αν έχετε γνώση για το πώς καλύπτονται τα ημερήσια χειρουργεία.

3. Οι παθήσεις παραρρίνιων κόλπων, πολυπόδων λάρυγγος και ρινός καλύπτονται κατόπιν χρονικής αναμονής όπως 6 ή 12 μήνες.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top