ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτσι θα ενισχυθεί η νομοθεσία για προστασία της καταβολής μισθού εργαζομένων – Τι αλλαγές θα ψηφίσει η Βουλή

Έτσι θα ενισχυθεί η νομοθεσία για προστασία της καταβολής μισθού εργαζομένων – Τι αλλαγές θα ψηφίσει η Βουλή

Ενώπιον της αυριανής (2/12) Ολομέλεια της Βουλής, θα τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση και αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας καταβολής του μισθού των εργοδοτουμένων και στη διόρθωση κενών και αδυναμιών που εντοπίστηκαν στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Εργασίας, η οποία συζήτησε το νομοσχέδιο σε 5 συνεδρίες της, με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, ως αυτό αρχικά κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1/ H υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει τον μισθό κάθε εργοδοτουμένου σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του εργοδοτουμένου ή με τραπεζική επιταγή στο όνομά του και κατ’ εξαίρεση σε μετρητά, στις περιπτώσεις όπου βάσει συλλογικής σύμβασης ή άλλης γραπτής συμφωνίας μεταξύ του εργοδότη και του εργοδοτουμένου προβλέπεται η καταβολή του μισθού σε εβδομαδιαία βάση.

2/ Η υποχρέωση του εργοδότη να εκδίδει κατάσταση μισθοδοσίας, να διαβιβάζει αντίγραφό της στους εργοδοτουμένους του για σκοπούς ενημέρωσής τους και να τηρεί αρχείο των εν λόγω καταστάσεων.

3/ Η οποιαδήποτε αποκοπή μισθού από τον εργοδότη προϋποθέτει τη συγκατάθεση του εργοδοτουμένου πριν από τη διενέργειά της, η οποία πρέπει να είναι γραπτή και ενυπόγραφη.

4/ Σε περίπτωση διάπραξης ποινικού αδικήματος δυνάμει των διατάξεων της υφισταμένης νομοθεσίας από νομικό πρόσωπο ή οργανισμό, παρέχεται η δυνατότητα καταδίκης οποιουδήποτε προσώπου το οποίο κατά τον χρόνο διάπραξης του αδικήματος κατείχε θέση συμβούλου, προέδρου, διευθυντή, γραμματέα ή άλλη παρόμοια θέση στο νομικό πρόσωπο ή τον οργανισμό ή εμφανιζόταν να ενεργεί υπό την ιδιότητα αυτή και για το οποίο αποδεικνύεται ότι το αδίκημα έχει διαπραχθεί με τη συγκατάθεση ή συνενοχή ή αμέλειά του.

Άλλες 6 τροποποιήσεις

Η Επιτροπή Εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, ζήτησε από την Εκτελεστική Εξουσία όπως επανεξετάσει τις πρόνοιες του νομοσχεδίου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στη βάση των απόψεων που διατυπώθηκαν και ακολούθως να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων.

Ως εκ τούτου, αναφέρεται, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υιοθετώντας την εισήγηση της επιτροπής και σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, επανεξέτασε τις πρόνοιες του νομοσχεδίου και προέβη σε αναθεώρηση αυτού, το οποίο έθεσε ενώπιον της επιτροπής για ολοκλήρωση της συζήτησης.

Το αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1/ Διασαφήνιση της προτεινόμενης πρόνοιας η οποία παρέχει τη δυνατότητα καταβολής σε τραπεζικό λογαριασμό, ώστε αυτή να περιλαμβάνει και τη δυνατότητα καταβολής μισθού σε λογαριασμό πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά, όπως αυτός ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Συγκρισιμότητας των Τελών, της Αλλαγής Λογαριασμού Πληρωμών και της Πρόσβασης σε Λογαριασμούς Πληρωμών Νόμου.

2/ Παροχή δυνατότητας καταβολής μισθού σε μετρητά για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες για όσους εργοδοτουμένους εκκρεμεί το αίτημά τους για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού πληρωμών και, σε περίπτωση που το αίτημα τους για άνοιγμα λογαριασμού πληρωμών απορριφθεί, να παρέχεται η δυνατότητα να συνεχιστεί η καταβολή μισθού σε μετρητά και μετά την πάροδο των τεσσάρων μηνών, εφόσον ο εργοδότης προσκομίσει σχετικές βεβαιώσεις στον διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων.

3/ Αύξηση της προθεσμίας εντός της οποίας ο εργοδότης υποχρεούται να αποστείλει στον επιθεωρητή, κατόπιν σχετικού αιτήματός του, τη συλλογική σύμβαση ή άλλη γραπτή συμφωνία μεταξύ του εργοδότη και του εργοδοτουμένου βάσει της οποίας επιτρέπεται η καταβολή μισθού του εργοδοτουμένου σε μετρητά από πέντε εργάσιμες μέρες σε δεκαπέντε ημερολογιακές ημέρες.

4/ Προσθήκη πρόνοιας, ώστε η προτεινόμενη διαβίβαση κατάστασης μισθοδοσίας στον εργοδοτούμενο να πραγματοποιείται εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία καταβολής του μισθού και όχι αυθημερόν κατά την ημέρα καταβολής των μισθών.

5/ Αύξηση της προθεσμίας εντός της οποίας ο εργοδότης υποχρεούται να αποστείλει στον επιθεωρητή, κατόπιν σχετικού αιτήματός του, το τηρούμενο αρχείο καταστάσεων μισθοδοσίας από πέντε εργάσιμες μέρες σε δεκαπέντε ημερολογιακές ημέρες.

6/ Προσθήκη προνοιών, ώστε στις επιτρεπόμενες αποκοπές από τον μισθό, καθώς και στην κατάσταση μισθοδοσίας που διαβιβάζεται στους εργοδοτουμένους να περιληφθούν και οι αποκοπές που προβλέπονται από συλλογικές συμβάσεις ή γενικές συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εκπροσώπων των εργοδοτουμένων.

Θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια τα κόμματα

Σημειώνεται πως, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της και αφού προέβη στις απαραίτητες νομοτεχνικές βελτιώσεις του κειμένου του νομοσχεδίου, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των προνοιών του, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τα πιο πάνω, κατά τη συζήτησή του ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top