Την Παρασκευή (02/12) θα εκταμιευθεί η πρώτη δόση ύψους 85 εκ. ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ για την Κύπρο, όπως ανακοίνωσαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρίσκονται στην Κύπρο για την πρώτη ετήσια εκδήλωση για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αντιπροσωπεία της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Οικονομικές Υποθέσεις (DG ECFIN), συναντήθηκε την Πέμπτη (01/12) με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και έστειλε το μήνυμα της ανάγκης έγκαιρης υλοποίησης των νομοθεσιών που σχετίζονται με τον Σχέδιο.
Κατά τη συζήτηση κυριάρχησαν το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και των υψηλών τιμών ενέργειας, με τεχνοκράτες της Επιτροπής να σημειώνουν την ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο σε σχέση με τα ΜΕΔ, αλλά και για τήρηση των οροσήμων του Σχεδίου, ενώ βουλευτές σημείωσαν τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου μετά την οικονομική κρίση του 2013 και ζήτησαν να γίνουν περισσότερα για προστασία των ευάλωτων ομάδων.
Η διευθύντρια της Ομάδας Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Maria Teresa Fabregas ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό τα κράτη-μέλη να συμμορφώνονται με τα νομικά στοιχεία του Σχεδίου και τονίστηκε ο μεγάλος ρόλος των Κοινοβουλίων στην υιοθέτηση των συναφών συμφωνιών ώστε να μπορεί να παρουσιάσει το κράτος-μέλος αίτημα πληρωμής. Σημείωσε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν περάσει από την κυπριακή Βουλή στους τομείς της δικαιοσύνης, της ενέργειας, της αντιμετώπισης των ΜΕΔ, αναφέροντας παράλληλα ότι υπάρχουν κι άλλοι νόμοι που πρέπει να υιοθετηθούν, όσον αφορά την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση και τον φορολογικό σχεδιασμό
Ανάγκη περαιτέρω προόδου για τα ΜΕΔ
Ο διευθυντής για τις Οικονομίες των Κρατών – Μελών στην DG ECFIN Luc Tholoniat ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε ότι η Κύπρος θα τεθεί υπό εις βάθος ανασκόπηση όσον αφορά τις μακροοικονομικές ισορροπίες. Επίσης αναφέρθηκε στη σύσταση της Επιτροπής ότι οι επαναλαμβανόμενες αναστολές στις εκποιήσεις δημιουργούν προβλήματα όσον αφορά την επίτευξη του στόχου της περαιτέρω μείωσης των ΜΕΔ. Κάνοντας λόγο για τεράστια πρόοδος που έχει γίνει στο θέμα των ΜΕΔ, σημείωσε ότι παρά τη μεταφορά τους σε ιδιωτικές εταιρείες τα ΜΕΔ παραμένουν στην οικονομία, επηρεάζουν πολλές επιχειρήσεις και ότι δεν επιθυμούν να υπάρξει μια νέα κρίση.
Για το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης που έχει παρουσιάσει η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των ΜΕΔ, ανέφερε ότι αυτό μελετάται συνολικά σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του νομικού πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα της ενέργειας.
Σημείωσε ότι αύριο Παρασκευή θα είναι η μέρα της πρώτης εκταμίευσης για την Κύπρο από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του ποσού των 85 εκ. ευρώ και είπε ότι αυτή είναι η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού. Παράλληλα έστειλε το μήνυμα της ανάγκης έγκαιρης υλοποίησης των σχετικών νομοθεσιών. Ήδη, πρόσθεσε, η Επιτροπή εξετάζει το δεύτερο αίτημα πληρωμής της Κύπρου.
Αναπροσαρμογή του Σχεδίου της Κύπρου για να καλυφθούν οι απώλειες
Παράλληλα ο Ευρωπαίους τεχνοκράτης ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει κάποια αναθεώρηση του Σχεδίου της Κύπρου, αφού λόγω της πολύ καλής οικονομικής απόδοσης της Κύπρου, η οποία δεν αναμενόταν, η χώρα θα χάσει περίπου €90 εκ. σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Κύπρος θα επωφεληθεί με €50 εκ. ευρώ επιπλέον για δράσεις στον τομέα της ενέργειας από το σχέδιο REPower EU, ενώ θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη χρήση δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος.
Όσον αφορά τη στήριξη στον τομέα της ενέργειας είπε, ότι ΕΕ προσπαθεί να προσφέρει στήριξη και για αυτό έχουν ανασταλεί οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να δοθεί χρόνος στις χώρες να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Σημείωσε ότι τα μέτρα που θα λάβουν τα κράτη-μέλη για τον τομέα της ενέργειας θα πρέπει να είναι στενευμένα, προσωρινά, να ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση και να λαμβάνουν υπόψη το δημοσιονομικό κόστος.
Την ανάγκη μέτρων για στήριξη της κοινωνίας τόνισαν βουλευτές
Από πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι η Επιτροπή Οικονομικών έχει περάσει πρόσφατα νομοθεσία που αφορά την εξαγορά των ΜΕΔ από εταιρείες διαχείρισης. Ωστόσο σημείωσε ότι παρόλο που η Κύπρος είναι σε καλό δρόμο όσον αφορά την αντιμετώπιση των ΜΕΔ, πρέπει να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα της κυπριακής οικονομίας και οι συνέπειες του κουρέματος του 2013. Σημείωσε την ανάγκη ύπαρξης σχεδίων και μηχανισμών για να προστατευθούν οι μικροί ιδιοκτήτες και να αποφευχθούν άλλα προβλήματα στο μέλλον.
Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόπου να στηριχθούν οι κοινωνίες με το κόστος των λογαριασμών ενέργειας και να μείνουν ζωντανές επιχειρήσεις.
Αναφερόμενη στο νόμο για τις εκποιήσεις που ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι στόχος ήταν η προστασία μικρών ιδιοκτητών κατοικιών και επιχειρήσεων για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ίσως πρόσθεσε, η Βουλή να ήταν λίγο γενναιόδωρη όσον αφορά τις επιχειρήσεις, ωστόσο, όπως είπε αυτό έγινε στην προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή η οικονομική δραστηριότητα.
«Θέλουμε να δουλέψουμε με τους εταίρους μας για να βρούμε άλλους τρόπους στήριξης της κοινωνίας», είπε. Σε ό,τι αφορά τη μακροχρόνια στρατηγική ανάπτυξη, ανέφερε ότι «θέλουμε να κάνουμε περισσότερα όσον αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις έχει σταλεί πίσω στο Υπουργείου Εσωτερικών με σχόλια της Επιτροπής, ώστε να επανέλθει στην Βουλή γύρω στις αρχές Μαρτίου.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου ανέφερε ότι το κυβερνών κόμμα στηρίζει όλα τα χρονικά πλαίσια για προώθηση των νομοθετικών ρυθμίσεων του Σχεδίου ώστε να επέλθουν μεγάλες αλλαγές στη χώρα. Παράλληλα έκανε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει το σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης που θα λύσει και το πρόβλημα με τις εκποιήσεις.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης νομοθεσίας που θα βοηθήσει στην προστασία των ιδιοκτητών κατοικιών και μικρών επιχειρήσεων, καθώς αυτή την στιγμή δεν υπάρχει οποιαδήποτε ασπίδα προστασίας.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης, υπενθύμισε τις ιδιαιτερότητες της κυπριακής οικονομίας μετά το 2013 και είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται τώρα στο στάδιο της αργής ανάκαμψης. Τόνισε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ΜΕΔ έχουν μεταφερθεί στον ιδιωτικό τομέα, από τις τράπεζες αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται στην οικονομία και αναμένεται ένα νέο νομικό πλαίσιο καθώς και το πρόγραμμα ενοίκιο έναν δόσης για αντιμετώπιση των ΜΕΔ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις