ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ξεκίνησε την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν

Ιράν: Ξεκίνησε την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν

Στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο.

Το Ιράν ξεκίνησε την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν, ανακοίνωσε σήμερα ο ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (OIEA).

Το εργοτάξιο, η έναρξη του οποίου ανακοινώθηκε στην κρατική τηλεόραση από τον επικεφαλής του οργανισμού αυτού Μοχαμάντ Εσλαμί, αναμένεται να διαρκέσει επτά χρόνια.

Το εργοστάσιο ισχύος 300 μεγαβάτ, που κατασκευάζεται στην περιοχή Νταρχοβίν, θα κοστίσει από 1,5 έως 2 δισεκ. δολάρια, πρόσθεσε ο Εσλαμί.

Το Ιράν διαθέτει επίσης ένα πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Μπουσέρ, στο νότιο άκρο της χώρας, ισχύος 1.000 μεγαβάτ.

«Επρόκειτο να κατασκευαστεί από μια γαλλική εταιρία»
Αρχικά, το εργοστάσιο στο Νταρχοβίν «επρόκειτο να κατασκευαστεί από μια γαλλική εταιρία», η οποία υπαναχώρησε στις «δεσμεύσεις της» μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού ατομικής ενέργειας.

«Στη συνέχεια οι άλλες χώρες απέφυγαν να συνεργαστούν με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν λόγω των κυρώσεων», συνέχισε ο Εσλαμί.

Στο πλαίσιο μιας ιστορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015, το Ιράν είχε δεχθεί να παγώσει τις δραστηριότητές του στον εμπλουτισμό ουρανίου στο υπόγειο εργοστάσιο του Φορντό, που βρίσκεται 180 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.

Σε τι είχε δεσμευτεί η Τεχεράνη
Η Τεχεράνη είχε δεσμευτεί να περιορίσει στο 3,67% το όριο του εμπλουτισμού βάσει της συμφωνίας αυτής που συνήψαν το Ιράν, αφενός, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Γερμανία, αφετέρου.

Το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ / JCPOA), όπως ονομάζεται η συμφωνία, προσέφερε στο Ιράν μια ελάφρυνση από τις διεθνείς κυρώσεις με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις ότι η Τεχεράνη δεν θα αποκτούσε ατομικά όπλα, έναν στόχο που η Ισλαμική Δημοκρατία πάντα αρνιόταν ότι επιδιώκει.

Ωστόσο, μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το ΚΟΣΔ το 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων που καταπνίγουν την οικονομία της, η Τεχεράνη αποδεσμεύτηκε σταδιακά από τις υποχρεώσεις της.

Το Ιράν άρχισε λοιπόν τον Ιανουάριο του 2021 τη διαδικασία παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 20% στο εργοστάσιο του Φορντό.

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2021, ανακοίνωσε ότι άρχισε να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό 60% στο εργοστάσιο της Νατάνζ, πλησιάζοντας το 90% που απαιτείται για την παραγωγή ατομικής βόμβας.

Τον περασμένο μήνα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 60% στο Φορντό, σε μια νέα παραβίαση των δεσμεύσεών της.

Διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 άρχισαν τον Απρίλιο του 2021, αλλά έχουν σταματήσει τους τελευταίους μήνες, μετά την αύξηση των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top