ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδρά η Μόσχα για το πλαφόν - Επίσκεψη Πούτιν στα «Κατεχόμενα» της Ουκρανίας

Αντιδρά η Μόσχα για το πλαφόν - Επίσκεψη Πούτιν στα «Κατεχόμενα» της Ουκρανίας

Κατηγορηματικά αντίθετη βρίσκει την Μόσχα η κοινή απόφαση Ευρωπαϊκής Ένωσης, G7 και Αυστραλίας να επιβάλουν ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, προκειμένου να μπλοκάρουν την μαζική ροή εσόδων προς τα ρωσικά ταμεία.

Παρά τις μακρόσυρτες διαβουλεύσεις, οι οποίες διήρκεσαν σχεδόν ένα χρόνο, η σύμπνοια που καταγράφηκε τελικά για το πλαφόν, έχει ωθήσει το Ρώσο Πρόεδρο «στα σχοινιά», εκβάλλοντας την οργή του στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί αυτοπροσώπως τμήματα της Ουκρανίας που κήρυξε ως προσαρτημένα στη Ρωσική Ομοσπονδία «σε εύθετο χρόνο», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αναφερόμενος στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. «Σίγουρα θα συμβεί σε εύθετο χρόνο, επειδή είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, με την Μόσχα να επιχειρεί έναν θετικό αντιπερισπασμό.

 
Υπενθυμίζεται ότι δύο μήνες πριν, στις 5 Οκτωβρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, διεκδικώντας de facto αναγνώριση ως ρωσικό έδαφος τις περιοχές Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Η πρόθεση του Ρώσου Προέδρου να μεταβεί στην «κατεχόμενη» Ουκρανία συμβαδίζει με την πολιτική απόφασή του, δηλαδή ότι "δεν θα δεχτεί" ανώτατο όριο τιμής για το πετρέλαιο. Την ίδια ώρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναλύει πώς να απαντήσει, ανέφερε το Κρεμλίνο, ως αντίμετρο στη συμφωνία των δυτικών δυνάμεων με στόχο τον περιορισμό μιας βασικής πηγής χρηματοδότησης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 
Μάλιστα, ο κ. Πεσκόφ αποκάλυψε ότι η Μόσχα είχε προετοιμαστεί αναφορικά με το ενδεχόμενο ανακοίνωσης ανώτατων τιμών από την Ομάδα των G7, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. "Δεν θα δεχθούμε αυτό το ανώτατο όριο", ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, σύμφωνα με τον ίδιο. Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία θα προβεί σε ταχεία ανάλυση της συμφωνίας και θα απαντήσει μετά από αυτό, ανέφερε το RIA.

 
Στο ενδιάμεσο, η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που εφαρμόζουν το ανώτατο όριο, μια στάση που επιβεβαίωσε ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, πρεσβευτής της Μόσχας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, σε χθεσινές αναρτήσεις του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Από φέτος η Ευρώπη θα ζει χωρίς ρωσικό πετρέλαιο», είπε.

Επιπλέον, το ανώτατο όριο τιμών της G7 θα επιτρέψει σε χώρες εκτός ΕΕ να συνεχίσουν να εισάγουν θαλάσσιο ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά θα απαγορεύσει στις ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν πωλείται για λιγότερο από 60 δολάρια. Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει την αποστολή ρωσικού αργού με τιμές πάνω από το ανώτατο όριο, ακόμη και σε χώρες που δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας. Εν τω μεταξύ, το ρωσικό αργό Urals διαπραγματεύτηκε περίπου στα 67 δολάρια το βαρέλι προχθές.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι το ανώτατο όριο θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος των υψηλών τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. «Με τη ρωσική οικονομία να συρρικνώνεται ήδη και τον προϋπολογισμό της να είναι ολοένα και πιο περιορισμένος, το ανώτατο όριο τιμών θα περιορίσει αμέσως τη σημαντικότερη πηγή εσόδων του (προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν», δήλωσε η Αμερικανίδα Υπουργός.

 
Στον αντίποδα, η πρεσβεία της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες επέκρινε το πλαφόν, αποκαλώντας το ως την «επικίνδυνη» κίνηση της Δύσης, δηλώνοντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να βρίσκει αγοραστές για το πετρέλαιο της.

Συνεδριάζει ο ΟΠΕΚ+

Υπό το βάρος των εξελίξεων, ο ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα τηρήσει τους τελευταίους στόχους της παραγωγής πετρελαίου κατά σημερινή του συνάντηση, όπως δήλωσαν χθες πηγές του ΟΠΕΚ+ με γνώση των διαβουλεύσεων, μια ημέρα αφότου η Ομάδα των Επτά (G7) συμφώνησε σε ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως και η ΕΕ. Ως γνωστό, τον περασμένο Οκτώβριο ο ΟΠΕΚ+ εξόργισε τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες, όταν συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), περίπου το 2% της παγκόσμιας ζήτησης, από τον Νοέμβριο έως το τέλος του 2023.

Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε την ομάδα και έναν από τους ηγέτες της, τη Σαουδική Αραβία, ότι τάσσονται στο πλευρό της Ρωσίας παρά τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία. Ακόμη, ο ΟΠΕΚ+ υποστήριξε ότι είχε μειώσει την παραγωγή λόγω ασθενέστερων οικονομικών προοπτικών και οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν από τον Οκτώβριο λόγω της βραδύτερης κινεζικής και παγκόσμιας ανάπτυξης και των υψηλότερων επιτοκίων.

Αναλυτές και μέλη του ΟΠΕΚ σχολίασαν, ωστόσο, ότι το ανώτατο όριο τιμών ήταν συγκεχυμένο και πιθανώς αναποτελεσματικό, καθώς η Μόσχα πουλά το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, που αρνήθηκαν να καταδικάσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε το ανώτατο όριο τιμών που έθεσαν οι δυτικοί σύμμαχοί του στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, χαρακτηρίζοντάς το «αδύναμο». «Η Ρωσία έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες απώλειες σε όλες τις χώρες του κόσμου αποσταθεροποιώντας σκόπιμα την αγορά ενέργειας», είπε στο βραδινό του διάγγελμα χθες, συμπληρώνοντας πως «είναι θέμα χρόνου μόνο όταν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ισχυρότερα εργαλεία».

Αν και τα μέτρα θα γίνουν σίγουρα αισθητά από τη Ρωσία, το πλήγμα θα αμβλυνθεί εν μέρει από την κίνησή της να πουλήσει το πετρέλαιο της σε άλλες αγορές όπως η Ινδία και η Κίνα - που είναι επί του παρόντος οι μεγαλύτεροι μεμονωμένοι αγοραστές ρωσικού αργού πετρελαίου, ενώ η συμφωνία για ανώτατο όριο τιμών έρχεται λίγες μέρες πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ για το ρωσικό αργό πετρέλαιο που εισάγεται δια θαλάσσης, επίσης στις 5 Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας σχεδιάζουν να αρνηθούν την ασφάλιση των δεξαμενόπλοιων που παραδίδουν ρωσικό πετρέλαιο σε χώρες που δεν τηρούν το ανώτατο όριο τιμών. Αυτό θα δυσκολέψει τη Ρωσία να πουλήσει πετρέλαιο πάνω από αυτήν την τιμή. Πριν από τον πόλεμο, το 2021, περισσότερες από τις μισές εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας πήγαιναν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Ενέργειας. Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, ακολουθούμενη από την Ολλανδία και την Πολωνία. Αλλά από τον πόλεμο στην Ουκρανία και μετά, οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν απεγνωσμένα να μειώσουν την εξάρτησή τους. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει το ρωσικό αργό πετρέλαιο, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να το καταργήσει σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους.
 
Πηγή: protothema.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top