ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις για επικείμενες αλλαγές στο πρόγραμμα μαθημάτων των δημοσίων σχολείων στο Ισραήλ

Αντιδράσεις για επικείμενες αλλαγές στο πρόγραμμα μαθημάτων των δημοσίων σχολείων στο Ισραήλ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η συμφωνία μεταξύ του Λικούντ και του ηγέτη του εθνοθρησκευτικού κόμματος «Νόαμ», Άβι Μαόζ, στο πλαίσιο της οποίας ο δεύτερος θα τοποθετηθεί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στην θέση του Υφυπουργού, αρμόδιου για τα ζητήματα που άπτονται των συμπληρωματικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στα σχολεία της χώρας.

Οι αντιδράσεις επικεντρώνονται στις διακηρύξεις του Μαόζ που στρέφονται κατά δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών, στην θέση της γυναίκας και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην κοινωνία, ως επίσης και ως προς την ενίσχυση της θρησκευτικής φυσιογνωμίας του προγράμματος μαθημάτων.

Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας Λικούντ-«Νόαμ», το τμήμα του Υπουργείου Παιδείας που ρύθμιζε σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση τις πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες των σχολείων (διαλέξεις, επιμορφωτικά σεμινάρια και σχολικές εκδηλώσεις), θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητές του θα υπαχθούν στην νέα υπηρεσία του Γραφείου Πρωθυπουργού, υπό την διεύθυνση του μέλλοντος Υφυπουργού Άβι Μαόζ.

Την περασμένη εβδομάδα ο νυν απερχόμενος πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ επέκρινε έντονα το περιεχόμενο της συμφωνίας και κάλεσε τις ηγεσίες των Δήμων και τους εκπαιδευτικούς να μην συνεργαστούν με την νέα υπηρεσία του Γραφείου Πρωθυπουργού.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι 660 δάσκαλοι που διδάσκουν το μάθημα της Αγωγής του Πολίτη στα δημόσια σχολεία εξέδωσαν ανοικτή επιστολή, δηλώνοντας ότι δεν προτίθενται να εφαρμόσουν το νέο πρόγραμμα μαθημάτων που πρόκειται να εκπονηθεί από τον μέλλοντα Υφυπουργό Άβι Μαόζ «σε περίπτωση κατά την οποία το νέο πρόγραμμα μαθημάτων δεν θα συνάδει με τις αρχές του ανθρωπισμού που αναφέρεται στον οικείο Περί Δημόσιας Εκπαίδευσης Νόμο, ο οποίος διέπεται από τις γενικώς παραδεδεγμένες αρχές της ισότητας και της δημοκρατίας».

Ήδη τέσσερεις Δήμοι της χώρας ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν στα σχολεία που υπάγονται στην δικαιοδοσία τους το νέο πρόγραμμα σπουδών που θα εκπονήσει η νέα αρχή που θα συσταθεί. Πρόκειται για τους Δήμους Χοντ Χα’Σιαρόν, Ραμάτ Γκαν και Γκιβατάιμ, που ελέγχονται από το Λικούντ και από τον Δήμο του Τελ Αβίβ. Ο Δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλνταΐ, που πρόσκειται στον χώρο της κεντροαριστεράς, κατηγόρησε την νέα κυβέρνηση Νετανιάχου ότι «προτίθεται να επιβάλει θεοκρατία».

Έντονες επικρίσεις εξέφρασε σε σημερινή συνέντευξή της στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό του Τελ Αβίβ, 103FM, η πρώην Υπουργός Παιδείας, Λιμόρ Λιβνάτ, υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του Λικούντ, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή της ως προς την ιδεολογική ατζέντα του κόμματος «Νόαμ» και την αντίθεση των θέσεων που εκφράζει με τις ιδεολογικές καταβολές του Λικούντ, επιρρίπτοντας ευθύνες στον τρόπο διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης μεταξύ του εντολοδόχου Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου με τον ηγέτη του κόμματος «Νόαμ» Άβι Μαόζ.

Ανταπαντώντας στις επικρίσεις για τις επικείμενες αλλαγές στο πρόγραμμα μαθημάτων των δημόσιων σχολείων, κομματικά στελέχη του Λικούντ δήλωσαν σήμερα στο κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μια συστηματική εκστρατεία απονομιμοποίησης της νέας κυβέρνησης, προτού καν συσταθεί και αναλάβει τα καθήκοντά της».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top