ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ σφίγγουν την μέγγενη της πόλωσης ενόψει θρίλερ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ σφίγγουν την μέγγενη της πόλωσης ενόψει θρίλερ

Σκηνικό πόλωσης αρχίζει να δημιουργείται το τελευταίο διάστημα, με τα δύο μεγάλα κόμματα να ανεβάζουν τους τόνους σε μια προσπάθεια να συγκινήσουν το ακροατήριό τους και να αυξήσουν τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ερίζουν για τον Γρίβα θέλοντας να απευθυνθούν στο ιδιαίτερο κοινό τους. Τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν να επιτύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση που θα τους δώσει προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο, σε μια μάχη που παραπέμπει σε εκλογικό θρίλερ.

Το θέμα με τον Γρίβα βάζει πίεση στον Νίκο Χριστοδουλίδη εξαιτίας της στάσης που τήρησαν στη Βουλή τα κόμματα που τον στηρίζουν, είτε προς τη μια κατεύθυνση είτε προς την άλλη, κάτι που αξιοποιείται από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, δηλαδή τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, ιδιαίτερα από το μεγάλο κόμμα της Δεξιάς, το οποίο επενδύει σε κινήσεις που στριμώξουν τον τέως ΥΠΕΞ, προσβλέποντας σε περιορισμό των απωλειών.

Κρίσιμος μήνας

Ο Δεκέμβριος είναι καθοριστικός γιατί οι δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως τον Ιανουάριο, σε μεγάλο βαθμό θα αποτυπώνουν την πιο επικαιροποιημένη εικόνα πριν την εκλογική αναμέτρηση της 5ης Φεβρουαρίου. Τα επιτελεία Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη επιδιώκουν να έχουν τις καλύτερες δυνατές δημοσκοπικές επιδόσεις ώστε να παραμείνουν στο παιχνίδι ως δυνητικοί διεκδικητές της προεδρίας. Η διολίσθηση στην τρίτη θέση με διαφορά από τον δεύτερο είναι μια προοπτική που προκαλεί φόβο σε κάθε επιτελείο γιατί γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να συνοδευτεί με απώλειες εξαιτίας της λογικής της χαμένης ψήφου.

Ενόψει αυτής της εξέλιξης, Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης αναμένεται ότι θα αρχίσουν εντονότερα να κτυπούν ο ένας τον άλλο, διατηρώντας την ίδια ώρα τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο στόχαστρό τους. Ο περιορισμός των απωλειών προς τον τέως ΥΠΕΞ παραμένει ένας από τους κυρίαρχους στόχους. Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέλει να διαφυλάξει την πολυσυλλεκτικότητά του γι’ αυτό και δεν πρόκειται να ακολουθήσει ρητορική πόλωσης αλλά θα επιμείνει στους χαμηλούς τόνους, απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων.

Κίνηση ρίσκου

Το ανέβασμα των τόνων κρύβει και παγίδες για τα δύο μεγάλα κόμματα, αφού υπάρχει το ρίσκο να προκαλέσουν το αντίθετο αποτέλεσμα ανάμεσα σε ψηφοφόρους που βρίσκονται εκτός του σκληρού τους πυρήνα. Ακόμη και στελέχη των δύο κομμάτων αναγνωρίζουν ότι οι υψηλοί τόνοι προκαλούν την αποστροφή της μεγαλύτερης μερίδας της κοινωνίας, η οποία όπως προκύπτει από τις μετρήσεις της πολιτικής συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος, όχι μόνο δεν συγκινείται με ρητορική που παραπέμπει σε άλλες εποχές, αλλά γυρίζει την πλάτη σε όσους καταφεύγουν σε αυτήν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top