ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Προχώρησε σε αναβάθμιση στο «Β-», της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου

Fitch: Προχώρησε σε αναβάθμιση στο «Β-», της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου (IDR) κατά δύο βαθμίδες, στο «Β+», από «Β-», προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, θέτοντας παράλληλα σε θετικό ορίζοντα τις προοπτικές της τράπεζας.

Ταυτόχρονα, ο οίκος αναβάθμισε την αξιολόγηση Βιωσιμότητας της τράπεζας στο «b+», από «b-».

Σχολιάζοντας την αναβάθμιση, η Τράπεζα Κύπρου τη χαρακτηρίζει «σημαντική εξέλιξη» καθώς η τράπεζα αναβαθμίστηκε κατά 2 βαθμίδες.

«Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει μεταξύ άλλων τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, λόγω της ολοκλήρωσης του Helix 3, αλλά και της οργανικής μείωσης των ΜΕΔ», προσθέτει.

Παράλληλα, η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι «η θετική προοπτική αντικατοπτρίζει τις βελτιωμένες προοπτικές για επαναλαμβανόμενα κέρδη για την τράπεζα λόγω υψηλότερων επιτοκίων και εξοικονόμησης κόστους από τη μείωση του εργατικού δυναμικού καθώς και από μια σταθερή βάση καταθέσεων».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο οίκος Fitch, η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου κατά δύο βαθμίδες αντικατοπτρίζει την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) 0,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών) και περιουσιακών στοιχείων, που έχει κατασχέσει η τράπεζα, ύψους 0,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Προσθέτει ότι η πώληση ΜΕΔ (Helix 3) μαζί με την οργανική μείωση των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων, βελτίωσε την ποιότητα του ενεργητικού της Τράπεζας Κύπρου, έχοντας ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το επίπεδο του κεφαλαίου που βαρύνετέ από τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία (ΜΕΔ και κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία).

Η αναβάθμιση υποστηρίζεται επίσης από την άποψη του Fitch για την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας, «ακόμη και υπό το φως των αυξανόμενων οικονομικών αβεβαιοτήτων».

Αναφορικά με τη θετική προοπτική της Τράπεζας Κύπρου, ο Fitch αναφέρει πως αυτή αντανακλά βελτιωμένες προοπτικές επαναλαμβανόμενων κερδών για την τράπεζα από έναν ισολογισμό λιγότερο επικίνδυνο και ισχυρά οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων.

«Αναμένουμε επίσης ότι η κεφαλαιακή επιβάρυνση από τα καθαρά προβληματικά περιουσιακά στοιχεία θα μειωθεί περαιτέρω βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα», υπογραμμίζει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top