ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο EUMED-9: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πάροχος ενέργειας για την Ευρώπη

Μητσοτάκης στη Σύνοδο EUMED-9: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πάροχος ενέργειας για την Ευρώπη

Για την ενέργεια, το κλίμα, την οικονομία και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος μίλησαν οι ηγέτες των χωρών της Συνόδου Κορυφής EUMED-9 στις κοινές δηλώσεις τους.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το πλαφόν στις 13 Δεκεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε, η Ελλάδα προχωρά με μεγάλη ταχύτητα σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στα νότια και δυτικά σύνορά της σε μία προσπάθεια παράλληλα με τα κοιτάσματα σε Κύπρο, στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, να είναι σε σημείο να καταστεί πάροχος ενεργειακής ασφάλειας ενέργειας στις γειτονικές χώρες. «Ίσως μπορέσουμε να συμβάλουμε στο να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο πιο γρήγορα απ’ όσο εκτιμούσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε πόσο μη παραγωγικό είναι να τίθενται αυστηροί δημοσιονομικοί όροι όταν οι οικονομίες βρίσκονται και μπαίνουν σε ένα σπιράλ ύφεσης. «Η μεγαλύτερη ευελιξία η οποία δίνεται ειδικά ως προς την υλοποίηση στρατηγικών, πράσινων και ψηφιακών επενδύσεων μπορεί να συμβαδίσει με συνετή οικονομική διαχείριση και να συμβαδίσει με τις μεταρρυθμίσεις. Έναν δρόμο τον οποίο έχει χαράξει η Ελλάδα και σε αυτήν θα παραμείνει».

Πρόκειται για την 9η Σύνοδο EUMED9 η οποία είχε προγραμματιστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου και αναβλήθηκε λόγω νόσησης του πρωθυπουργού της Ισπανίας με COVID-19. Σημειώνεται ότι στη Διακήρυξη της προηγούμενης Συνόδου EUMED που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα (Σεπτέμβριος 2021), τέθηκε ως στρατηγική προτεραιότητα της ΕΕ μία σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος, με σεβασμό στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, της UNCLOS συμπεριλαμβανομένης.

Παρόντες οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κεντρικά θέματα η Μεσόγειος στο μέλλον της Ευρώπης, η Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ με έμφαση στον τομέα της Ενέργειας και το οικονομικό πλαίσιο. Στη Σύνοδο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κροατία και η Σλοβενία.

Μητσοτάκης στη Σύνοδο EUMED-9: Πρέπει να βρούμε λύση με το πλαφόν

Νωρίτερα παρέμβαση προκειμένου να η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει λύση στο θέμα της ενέργειας και του πλαφόν, έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μτσοτάκης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής EUMED-9 των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του εστίασε στην ανάγκη εύρεσης μιας λύσης για το πλαφόν στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί στρατηγικά και ενωμένα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ποσότητες ενέργειας που χρειάζεται. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να υποστηρίξει τις εταιρείες μας, να προμηθευτούν το αέριο που χρειαζόμαστε από την παγκόσμια αγορά. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα ξανά και ξανά».

Επίσης, τόνισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η παραγωγή υδρογονανθράκων στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και ανέπτυξε το σχέδιο της Ελλάδας για την επιτάχυνση των ερευνών στην επικράτειά της. «Εάν μπορούσαμε να φέρουμε ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top