ΕΛΛΑΔΑ

Εύα Καϊλή: Αν την έπιασαν επ' αυτοφώρω, δεν έχει ασυλία για την έρευνα χρηματισμού από το Κατάρ

Εύα Καϊλή: Αν την έπιασαν επ' αυτοφώρω, δεν έχει ασυλία για την έρευνα χρηματισμού από το Κατάρ

Τα απογεύματα Παρασκευής τα κτήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ξεκινούν να αδειάζουν ενώ οι καφετέριες και τα μπαρ στην Place Lux, γεμίζουν από εργαζόμενους, βοηθούς ευρωβουλευτών και κυρίως νέους απασχολούμενους , οι οποίοι προετοιμάζονται για ένα ακόμα Σαββατοκύριακο κατά το οποίο οι ειδήσεις από το νομοθετικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι μηδαμινές.

Ωστόσο το βράδυ της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου οι περισσότεροι στην «ευρωπαϊκή φούσκα» των Βρυξελλών θα την θυμούνται καθώς οι βελγικές αρχές προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις εργαζομένων και ευρωβουλευτών, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος από πρόσωπα που προέρχονται από το Κατάρ.

Παρόλο που η έρευνα που προηγήθηκε της αστυνομικής επιχείρησης, ήταν αποτέλεσμα μηνών, οι εξελίξεις σε αυτήν την υπόθεση που έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι καταιγιστικές. Το πρώτο ζήτημα αφορούσε στο εάν η κ. Καϊλή είχε προσαχθεί ή συλληφθεί από τις βελγικές αρχές, καθώς οι πληροφορίες από βελγικά μέσα ενημέρωσης ήταν αντικρουόμενες.

Όπως έμαθε το protothema.gr από τις Βρυξέλλες, σε αυτό το στάδιο της έρευνας ο όρος «σύλληψη» δεν είναι ο ακριβής καθώς στο Βέλγιο η διαδικασία αναφέρεται ως «κράτηση μέχρι την ακρόαση του υπόπτου».

Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη η κυρία Καϊλή στερείται της ελευθερίας της μέχρι να καταθέσει ως ύποπτη για τις πράξεις που τις καταλογίζονται ενώ για να συλληφθεί και επισήμως θα πρέπει να εκδοθεί ένταλμα από τον αρμόδιο εισαγγελέα εντός 48 ωρών, αλλιώς θα αφεθεί ελεύθερη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επ' αυτοφώρω σύλληψη, σημαίνει ότι η κυρία Καϊλή δεν καλύπτεται από τη βουλευτική της ασυλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσαγωγή της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, η οποία διανυκτέρευσε σε κρατητήριο, έγινε έπειτα από τουλάχιστον 16 στοχευμένες επιχειρήσεις των βελγικών αρχών, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων, η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην οποία ανήκε μέχρι χθες η κυρία Καϊλή, ζήτησε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, έως ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Παράλληλα και όπως μεταδίδει ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζακ Πάροκ από τις Βρυξέλλες, οι αρχές του Κατάρ ερευνούν τον πρεσβευτή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση , Αμπντολαζίζι μπιν Αχμέντ Αλ Μάλκι, για πιθανή εμπλοκή στο στην υπόθεση χρηματισμού.

Πώς μπορεί να καθαιρεθεί η κυρία Καϊλή

Μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως θεσμικό όργανο, να μην προβαίνει σε επίσημες δηλώσεις όσο διαρκεί η έρευνα, ωστόσο, σύμφωνα με τον έτερο αντιπρόεδρο Δημήτρη Παπαδημούλη, υπάρχει έντονη κινητικότητα για την καθαίρεση της κ. Καϊλή. Κάτι που ζητούν και οι Πράσινοι, καθώς η συμπρόεδρος της εν λόγω πολιτικής ομάδας Τερέζα Ράιντκε τόνισε ρητά ότι η κυρία Καϊλή θα πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά της, ενώ έχει ήδη διαγραφεί από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόωρη λήξη καθηκόντων, (την καθαίρεση δηλαδή της κυρίας Καϊλή από την θέση της αντιπροέδρου του Σώματος), η Διάσκεψη των Προέδρων (σ.σ η οποία απαρτίζεται από τον/την πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τους προέδρους των πολιτικών ομάδων) μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του Προέδρου, ενός Αντιπροέδρου, ενός Κοσμήτορα, ενός προέδρου ή αντιπροέδρου επιτροπής, ενός προέδρου ή αντιπροέδρου διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα. Το Κοινοβούλιο αποφασίζει για την πρόταση αυτή με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που το απαρτίζουν.

Όταν εισηγητής παραβιάζει τις διατάξεις του κώδικα δεοντολογίας για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα οικονομικών συμφερόντων και σύγκρουσης συμφερόντων, η επιτροπή που τον όρισε μπορεί να τερματίσει αυτή την εντολή, με πρωτοβουλία του Προέδρου και ύστερα από πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων. Οι πλειοψηφίες που απαιτούνται στο πρώτο εδάφιο εφαρμόζονται κατ’ αναλογίαν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτής.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top